Ми у Facebook
06.03.2012, 12:32

Що таке побудинковий тариф і як проконтролювати ЖКП

Про те, що таке побудинковий тариф, яким він буде, як правильно його обраховувати та як запобігти зайвим нарахуванням плати ЖКП.
Що таке побудинковий тариф?
Із 1 лютого 2012 року у Рівному запроваджено побудинковий тариф на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, що надаються житлово-комунальними підприємствами (ЖКП). Це означає, що тариф розраховано для кожного будинку окремо і сплачені Вами за обслуговування Вашого будинку кошти ЖКП не може потратити на інші цілі.

Від чого залежить вартість послуг ЖКП?
При обрахунку тарифу окремо для кожного будинку враховувалися такі фактори:
площа прибудинкової території;
стан будинку, обсяг необхідних робіт з поточного ремонту;
кількість, технічний стан та вік ліфтів у будинку (при наявності);
кількість осіб, що проживають у будинку;
загальна площа квартир у будинку.
Відповідно, у малоповерховому будинку, що має великий двір (прибудинкову територію) та в якому проживають багато мешканців, плата за послуги ЖКП є вищою, ніж у висотних будинках у районі з щільною забудовою.

Як перевірити, чи надає ЖКП включені до тарифу послуги?
ЖКП має підписати з власником кожної квартири договір про надання послуг, у додатках до якого мають бути Перелік видів послуг і періодичність їх надання у Вашому будинку та Порядок здійснення перерахунку за ненадані послуги або надані не в повному обсязі. Процедура звернення до ЖКП у випадку ненадання послуг описана в договорі (розділ "Порядок розв’язання спорів").
Крім того, ЖКП мають розмістити на кожному будинку графік виконання робіт з поточного ремонту, де зазначити які саме роботи і коли вони мають провести. Проведений поточний ремонт підлягає прийманню комісією, до складу якої входить представник мешканців будинку.

Як переконатися, що ЖКП не нараховує Вам "зайву" оплату?
Перевірити межі прибудинкової території. На вашу вимогу ЖКП має роз’яснити, чому ви маєте оплачувати саме таку площу прибирання навколо Вашого будинку.
Переконатися, що в рахунок на оплату не включено послуги з прибирання під’їзду, якщо ЖКП не отримав від мешканців будинку погодження на надання цих послуг.
Слідкувати за дотриманням графіку надання послуг та проведенням перерахунків (додатки до договору).
Головною перевагою побудинкового тарифу є створення прозорих умов надання послуг ЖКП та чіткого обліку витрат по кожному будинку окремо.
Але скористатися цією перевагою зможуть лише ті мешканці, яким не байдуже як ЖКП витрачає сплачені ними кошти і готові контролювати надання послуг ЖКП.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Для одних квартплата зросте, а для інших — зменшиться
Рівняни платитимуть за вивіз будівельного та великогабаритного сміття
Про тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які надаються ЖКП Рівного





На правах реклами