Ми у Facebook
17.05.2012, 09:00

Усе про податки у запитаннях та відповідях від рівненських податківців

Пропонуємо вашій увазі відповіді на актуальні запитання про податки.
— Чи необхідно придбавати торговий патент при провадженні торгівельної діяльності у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі через установу банку?

— При провадженні торгівельної діяльності у разі здійснення розрахунків тільки у безготівковій формі через установу банку суб'єкти господарювання торгові патенти не придбавають.

— Які документи необхідно подати платнику органу ДПС при поданні декларації для реалізації права на податкову знижку за навчання?

— До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких послуг за навчання і строк їх надання, тобто, крім договорів з навчальним закладом та платіжних і розрахункових документів, необхідно пред'явити довідку з навчального закладу щодо кількості місяців навчання (тривалість семестрів) у звітному податковому періоді (році).

— Які витрати має право включити адвокат, що здійснює незалежну професійну діяльність, при визначені сукупного чистого доходу?

— До складу витрат адвоката, що здійснює незалежну професійну діяльність, включаються лише документально підтверджені витрати, які безпосередньо пов’язані з провадженням професійної (адвокатської) діяльності та визначені угодою (оплата роботи фахівців, чиї висновки запитуються адвокатом, транспортні витрати, оплата друкарських, копіювальних та інших технічних робіт, перекладу та нотаріального посвідчення документів, телефонних розмов тощо).

— В який термін фізична-особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, зобов'язана перерахувати ПДФО з отриманих доходів?

— Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплачують суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ними податковій декларації.

— Чи повинен підприємець – єдинник другої групи включати до доходу відсотки по депозиту?

— Ні, адже відсотки за депозитним вкладом належать до пасивних доходів і їх не включають до доходу підприємця-єдинника.

— Чи включається до доходу приватного підприємця сума відшкодування за перевезення населення пільгової категорії?

— Надходження на поточний рахунок підприємця, як відшкодування витрат на перевезення населення пільгових категорій, вважається доходом платника єдиного податку.

— Чи може платник єдиного податку ІІ групи продавати квитки на концерт, організований юридичною особою?

— Відповідно до пп. 2 п. 291.4 Податкового кодексу платники єдиного податку ІІ групи мають право надавати послуги лише населенню та платникам єдиного податку. Продаж квитків фізичною особою-підприємцем для юридичної особи зазвичай здійснюють за договорами доручення, комісії чи агентським договором. Перелічені договори передбачають надання послуги, яка полягає в продажу товарів (послуг) за дорученням замовника за винагороду. У другій групі платників єдиного податку такі послуги підприємці-єдинники не можуть надавати юридичним особам і фізичним особам – платникам податків на загальних підставах.

Таким чином, якщо таку реалізацію квитків виконують на підставі договору надання послуг із підприємством – платником податку на прибуток, то зазначена діяльність для підприємця-єдинника стане порушенням умов роботи в ІІ групі платників єдиного податку. Інакше, якщо юридична особа – єдинник, можна вільно надавати йому послуги з продажу квитків.

Матеріали надані Відділом масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Податковий календар на травень 2012 року
Усе про податкову соціальну пільгу у запитаннях та відповідях
Рівненські податківці відповідають на актуальні запитання про податки





На правах реклами