Ми у Facebook
05.07.2012, 09:12

У Рівному вшанують Уласа Самчука свічою пам’яті

У вівторок, 10 липня 2012 року, в Літературному музеї Уласа Самчука в Рівному (вул. Петлюри, 17) відбудеться “Свіча пам’яті”, приурочена 25-й річниці від дня смерті Уласа Олексійовича Самчука.
Двадцять книжкових видань, серед яких дві трилогії - “Волинь” і “Ост”, факт висунення у 1980 році на здобуття Нобелівської премії ставлять письменника в ряд найвизначніших українських прозаїків.

Як повідомила OGO.ua завідуюча Літературного музею Уласа Самчука Рівненського обласного краєзнавчого музею Інна Нагорна, за програмою заходу відбудеться презентація книг із серії “Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному” – Юрія Горліс-Горського «Отаман Хмара» та Хариті Кононенко «До нової роботи”.

На “Свічу пам’яті” запрошують усіх небайдужих до славного імені письменника.

Початок заходу о 12-й.

Довідка:
Улас Олексійович Самчук народився 20 лютого 1905 року в селі Дермань Здолбунівського району на Рівненщині. Навчався в Дерманській вищепочатковій школі (1917-1920), потім - в Українській мішаній приватній гімназії в Крем’янці. У 1927 році, будучи жовніром польського війська, перейшов кордон і навчався у Бреславському (Вроцлавському), а згодом – Українському Вільному (Прага) університетах. У 1938-1939 роках брав участь у відомих подіях на Закарпатті. Із серпня 1941 р. редагував газету “Волинь”, яка виходила в Рівному під час гітлерівської окупації. Виїхавши з України в 1943 році, пройшов через табори переміщених осіб і опинився в Канаді (Торонто). Там він створив більшість своїх творів, активно співпрацював з Інститутом дослідів Волині, з Товариством “Волинь” у Вінніпезі.
Помер 9 липня 1987 року, похований в Канаді (Торонто).

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Літературні ювілеї Рівненщини-2012





На правах реклами