Ми у Facebook
24.08.2012, 15:57

До Рівного з'їхалися ковалі з України та... Голландії [+Фото]

24 серпня у рівненському міському парку культури та відпочинку ім. Т. Шевченка вперше у нашому місті відкрився Всеукраїнський ковальський фестиваль "Металеве серце України". До Рівного прибули близько 20 ковалів з різних куточків України та навіть гість з Голландії.
У Рівному стартувало справжнє свято вогню та металу - ковальський фестиваль "Металеве серце України". Більше 20 ковалів облаштували свої наковальні прямо у парку ім. Шевченка і розпочали виготовлення неймовірних кованих фігур.



За словами ковалів з Донбасу, вони дуже раді, що їх запросили на такий фестиваль, і обіцяють зробити для рівнян незвичний подарунок - металеве серце з написом "Донбас - Рівне".

- У ковальській справі головне - це підготовка, - розповідає коваль з Краматорська, що на Донеччині, Леонід Красицький. - Розпалити вогнище, підготувати інструменти. Все інше - справа техніки. І важливо підходити до роботи з гарним настроєм, адже через виріб передається енергетика людини.



Ковалі з різних міст привезли з собою різноманітні чудернацькі вироби, чим здивували рівнян, які завітали до парку.

Найбільше здивували гості співорганізатора фестивалю, Ніну Кроку, яку вони нагородили титулом "Металева леді" та подарували ковану діадему.



На свято завітали не тільки українські ковалі - приїхав й гість з Голландії Хуб Сенсен, який уже понад 50 років займається ковальською справою.

- Я маю у Голландії школу, де навчаю молодих ковалів, - розповідає голландський коваль Хуб Сенсен. - У вільний час подорожую світом і знайомлюсь з ковалями інших країн.



Хуб Сенсен розповів, що бажаючі навчитися майстерності у нього, можуть приїхати до Голландії й два тижні навчатися у його школі.

- Цією справою навіть жінки займаються, - розповів Хуб Сенсен. - Зараз у моїй школі п'ятеро жінок навчаються.



"Пік" фестивалю ковальства чекає рівнян на День міста, коли до Рівного приїдуть майже 60 ковалів.





На правах реклами