Ми у Facebook
28.09.2012, 14:22

У Рівному побили голову єврейської громади Геннадія Фраєрмана

Ще тиждень тому, 21 вересня, у Рівному, поблизу приміщення благодійного фонду "Хесед", що на вулиці Гагаріна, невідомі скоїли напад на голову єврейської громади міста Рівного Геннадія Фраєрмана. Проте, цей випадок набув розголосу ледь не через тиждень після того, як це сталося.
Правоохоронці кваліфікують випадок як хуліганство, але церковники наголошують – це прояв антисемітизму.

Як розповів сам Геннадій Фраєрман, напад на нього скоїли у п’ятницю, 21 вересня, поблизу входу до приміщення благодійного фонду "Хесед", директором якого є пан Фраєрман.

– Працівники фонду ще задовго до нападу бачили кількох молодиків, що ходили неподалік приміщення, – розповідає голова єврейської громади міста Рівного Геннадій Фраєрман. – Коли я та мій водій вийшли на двір, молоді люди перебували досить близько до дверей і, з вигляду, когось шукали. На моє питання "Чи ви когось шукаєте?", один з них відповів: "Ми шукаємо євреїв". Коли я сказав, що я – єврей, вони почали вигукувати, що ненавидять євреїв і вдарили мене декілька разів. Я впав, вони продовжували мене бити. Мій водій кинувся мене захищати, але йому теж дісталося від них. Працівники фонду й жителі сусідніх будинків, побачивши, що відбувається, зчинили галас і викликали міліцію, тоді нападники пішли. Вони навіть не втікали, а спокійно пішли.

Геннадій Фраєрман повідомив, що правоохоронні органи порушили кримінальну справу за статею "Хуліганство", хоча він сам вважає це проявом антисемітизму.

Те, що сталося, обурило представників усіх релігійних конфесій міста.



– Ми вирішили написати спільне звернення до громади міста, міської влади та представників правоохоронних органів, – розповів секретар Рівненської Міжцерковної Ради Олег Абатуров. – Він повідомив, що представників конфесій дуже турбує той факт, що подібні випадки агресії щодо представників єврейської національності почастішали, але правоохоронці не кваліфікують їх як прояв міжнаціональної ворожнечі.

Дане звернення підтримали представники Рівненської єпархії Української Православної церкви Київського патріархату, Української Греко-католицької та Римо-католицької церков, Церкви Християн Віри євангельської та інших церков.

Як нагадав Геннадій Фраєрман подібні випадки агресії уже стали системою, тільки правоохоронці, за його словами, цього чомусь не помічають.

– У червні цього року молоді люди вчинили погром на місці розстрілу євреїв в урочищі "Сосонки", – сказав Геннадій Фраєрман. – Його потрощили і розмалювали свастикою, однак правоохоронці кваліфікували це як хуліганство. У липні на вулиці Замковій побили раввіна, а тепер дійшла черга до мене. Якщо раніше наше місто було дуже спокійним щодо якихось проявів антисемітизму, то тепер ніхто не може почуватися у безпеці.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
У Рівному невідомі хулігани вчинили безлад в урочищі "Сосонки"
Рівненська міліція розшукує вандалів, що розтрощили меморіал у "Сосонках"
На Рівненщині затримали злочинців, які розгромили урочище "Сосонки"





На правах реклами