Ми у Facebook
29.09.2012, 10:34

Віртуальна фотоекскурсія у замок-фортецю на Дністрі [+Фото]

У свій час молдовські будівничі, до яких чомусь ставляться досить скептично - як до бідних «гастарбайтерів», зробили неочікуваний і дорогий подарунок Україні. Неочікуваний і з їх боку, і з боку України.
Подарунок досить величний, і на віки (йому вже майже 600 років). Це була така собі оборонна «хатинка-замок» для молдавських князів, а точніше – резиденція молдавських господарів упродовж XIV-XVI ст.

За цей замок-фортецю на Дністрі віками активно воювали угорці, молдавани, турки, татари, литовці, поляки, австрійці, румуни, росіяни і українські козаки. Причому останні частіше воювали в якості найманців за польсько-литовське чи польське військо.

Саме тут у 1621 р. польсько-українське військо зупинило турецьку навалу і не допустило подальшого захоплення Європи. І нарешті після численних битв (з яких тільки великих в історію увійшло три, не рахуючи дрібних нападів та сутичок), двох світових війн і переділів територій держав, ця велична фортеця опинилась на території України.

Мова іде… про Хотинську фортецю, що знаходиться в Чернівецькій обл. на р. Дністер. Потрапила вона нам у досить занедбаному стані від королівської Румунії (останній власник територій і фортеці), хоча кам’яні стіни і башти фортеці збереглись досить непогано.

Вже в 60-ті роки ХХ ст. почалась реконструкція фортеці, після чого вона стала виглядати дуже привабливо і автентично. Це відразу запримітили «кіношники». Тому Хотинська фортеця стала таким собі філіалом різних кіностудій СРСР. Тут у ті часи було знято десятки різних відомих історичних фільмів (“Айвенго”, “Робін Гуд”, “Д’Артаньян і три мушкетери” і т.д.). Продовжуються зйомки і зараз (з останніх відомих - “Тарас Бульба”), також проходять різні фестивалі-реконструкції історичних подій (наприклад, відома «Битва націй»).

Зараз Хотинська фортеця входить до списку Семи чудес України. Перед входом на територію фортеці встановлено величний пам’ятник гетьману Петру Сагайдачному, який в цьому місці воював і прославився.

Сьогодні тут діє Державний історико-архітектурний заповідник “Хотинська фортеця”. Комплекс оборонних споруд складається з Хотинського замку (цитаделі) й залишків “Нової фортеці”, яку пізніше побудували турки. У замку височіють п’ять веж, з’єднаних між собою стінами з бойовим майданчиком, огородженим зубцями. Високі 40-метрові стіни фортеці оздоблені візерунком із червоної цегли. На внутрішньому подвір’ї знаходяться комендантський будинок, залишки князівського палацу і церкви, колодязь, великі підземелля та інші цікаві об’єкти. Зберігся таємний хід із двору до зовнішнього рову.

Фортеця оповита легендами та містикою. Наприклад, ніхто не може з наукової точки зору точно пояснити появу великої мокрої плями на західному боці фортечного муру, особливо зважаючи на те, що фортеця знаходиться на високому пагорбі і рівень води в річці та струмку набагато нижче. Кажуть, що ця пляма утворилася зі сліз дівчини Оксани, живцем замурованої у фортеці турецькими нападниками.

Ось такий цікавий та величний подарунок ми отримали в свій час від давніх молдовських будівничих під керівництвом молдовського воєводи Стефана ІІІ Великого. Подяка їм за це. Причому ми включаємо Хотин у список фортець України, а Молдова та Румунія – в списки своїх фортець… Ну що ж, мають деяке право, аби тільки не вимагали віддати назад…



Туристичний майданчик перед входом у заповідник «Хотинська фортеця»



Сувенірні ряди на туристичному майданчику (при бажанні можна «озброїтись» - і на штурм)



Вхід на територію заповідника «Хотинська фортеця»



Пам’ятник гетьману П.Сагайдачному перед входом



Вхідні Бендерські ворота (через них туристи потрапляють всередину; на задньому плані праворуч видно Дністер та дахи веж старого замку)



Вид з Бендерських воріт на територію Нової фортеці (внизу трішки видно верхню частину інших воріт – Ясських)



Вид з даху Бендерських воріт на головні споруди заповідника



Головна окраса заповідника – Замок-фортеця (ліворуч за замком - північно-східний бастіон)



Церква Олександра Невського (1830-1835 рр.)



Залишки турецької мечеті на фоні замку (нову фортецю побудували турки в 1712-18рр. під керівництвом нанятих французьких інженерів, тоді ж побудували і мечеть)



Залишки мінарету на фоні церкви (мінарет зберігся аж до 1941 р., поки його не підірвали німецькі війська)



У ряду на фото: церква, колишня військова школа, замок



Мощена дорога спускається до замку



Вид на Ясські ворота та на мури над струмком



Вхідний міст у замок



Вид з надбрамної вхідної башти на подвір’я замку (у центрі - криниця, над якою побудований захисний будиночок)



Загальний вид внутрішнього двору замку (видно всі основні внутрішні будівлі, перед входом на подвір’я – ще один дерев’яний міст)



Ліворуч – Південенно-західна башта, праворуч – Комендантська



Колодязь (глибина 65 метрів, вода є до цих пір)



З експозиції про різні пристосування для тортур (фантазія у «дизайнерів» працювала по повній…)



Вид на палац коменданта (в центрі, «цегляного» кольору)



Церква святих Констянтина та Олени ХІІІ ст.) в поєднанні з князівським палацом, праворуч – будинок казарми (вигляд досить незвичний, як для церкви; цікавий стиль)



Велике підземелля під палацом та казармою



У підземеллі зараз виставка різних оборонних та штурмових пристосувань і зброї



Вид на ґанок палацу коменданта та на комендантську башту (зараз тут місце фотографування молодят – видно весільну арку)



Мирне використання фортеці – для молодят (прикрашається весільна арка)



Примітні вхідні двері у церкву (вони «засвітились» не в одному кінофільмі,
що знімались у фортеці)



Крита галерея вздовж 2-го поверху казарми



Вид з галереї на вхідний мур замку



Крута драбина на галерею



Задній двір будинку коменданту (під цим двором знаходяться великі підземелля для зберігання провіанту, зброї, переховування і т.п.; видно кам’яні отвори-віддушини в підземелля)



Вид на Дністер через бійницю (ґрати вже сучасні і поставлені для безпеки туристів, які полюбляють фотографуватись у цій бійниці)



Вхідний міст (на дальньому плані – Ясські ворота)



Надбрамна башта та вхідний міст (за муром – спуск до р. Дністер)



Старий місток через струмок (струмок огинає мури фортеці з заходу та півночі і впадає в Дністер; на задньому плані – оборонні вали нової фортеці)



Відомі цегляні «візерунки» в стінах замку (очевидно, хрести на пірамідках – для додаткового захисту та для ідентифікації фортеці)



Мокра пляма на стіні (це постійна пляма, що утворилась з невідомої причини;
за легендою – це сльози дівчини Оксани, замурованої турками в стіні)



Вид на замок зі сторони Дністра (висота стін – біля 40 метрів)



Ще один вид на замок (на північ) зі сторони Дністра (в цьому році Дністер суттєво обмілів, зазвичай вода доходить до кущів)



Дністер перед замком



Ще один з видів на чудову Хотинську фортецю, яка стоїть на окремому пагорбі з крутими схилами



Майже 600 років вона стоїть в такому вигляді на берегах Дністра і ще простоїть не менше…

P.S.
Рубрика "Репортер OGO.ua" не містить матеріалів журналістів "ОГО".
Завдання цієї рубрики - дати можливість кожному небайдужому рівнянину виступити в ролі репортера, поділившись власними спостереженнями за подіями, що відбуваються навколо.






На правах реклами