Ми у Facebook
03.10.2012, 16:28

У центрі Рівного відкрили серце всієї України

Серце всієї України розмістили у Рівному. Металеву скульптуру, яка поєднала у собі 42 серця різних розмірів та іще кілька ангелів, розмістили поблизу колишнього магазину “Обнова”.
Три місяці від ідеї до встановлення знадобилося майстрам, аби Металеве серце України забилося у Рівному. Скульптуру з такою назвою вигадали прихильники ковальського мистецтва — ініціатор проведення одноіменного ковальського фестивалю Ніна Крока та коваль-скульптор Роман Велігурський.

- Хотілося, щоб це було щось ніжне, жіноче, - розповідає Ніна Крока. - Саме тому ми й обрали серце. А от проект скульптури, її створення — це все справа рук Романа Велігурського та майстрів з 19 міст 12 областей України і ковалів з Голландії. Тож спільними зусиллям вони викували півсотні сердець. На монументі розмістили 41. Кілька лишилися у музеї.



Сам автор залізної скульптури зізнається: роботи, переживань і навіть перешкод у створенні серця було достатньо. Зате нині тішиться, що спільними зусиллями з учасниками фестивалю таки вдалося виготовити справжню візитівку Рівного.

Приїхали на відкриття серця і майстри з інших міст, зокрема зі Славути та Луцька.

- Наша робота зберігається у музеї, - розповів Олег Грицюк з Луцька. - Ми використовуємо не лише метал, а й інші матеріали. Зокрема одна частина нашого серця була виготовлена з сіна, а друга — з дамаської сталі.

Як обіцяє Ніна Крока, сам фестиваль “Металеве серце України” наступного року з всеукраїнського перекваліфікується у міжнародний. Адже участь у ньому вже підтвердили ковалі з Польщі, Чехії та Голландії. Не обійдеться і без чергового подарунку — нової скульптури.

До речі, за словами міського голови Рівного Володимира Хомка, такі скульптури недорогі, а тому вже найближчим часом поряд із металевим серцем з’являться іще кілька кованих композиції. У планах — встановлювати дві-три нові щороку, що має обійтися місцевому бюджету у 150 тисяч на рік. Таким чином наблизитися до результатів Донецька чи Івано-Франківська, де є цілі парки кованих фігур.

Тим часом самі майстри ковальської справи переконують, що насправді виготовлення подібних скульптур не таке й дешеве. Якщо навіть не рахувати вартість матеріалів, то сама робота майстрів коштує немало.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини