Ми у Facebook
03.12.2012, 15:11

Українські заробітчани в Росії відтепер мають платити за тест на знання їхньої мови

Іспит з російської для трудових мігрантів дасть нашим співгромадянам можливість залишитися в Росії назавжди.
Нещодавно президент Росії Володимир Путін підписав кілька документів, які зобов’язують мігрантів підтверджувати знання російської мови. Щоправда, мова йде не про всіх іноземців, а про гастарбайтерів, котрі приїжджають працювати в сфері житлово-комунального господарства, роздрібної торгівлі або побутового обслуговування.

При детальному розгляді проблеми виявляється, що Росія вирішила створити для деяких мігрантів додатковий стимул отримати російське громадянство. І мова йде здебільшого про мігрантів з України.

Віце-прем’єр-міністр, міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко якось заявив, що в Росії нелегально працює понад 3 млн українців, лише кожен десятий із них перебуває в країні легально.

Найчастіше офіційно працюють лише «білі комірці», у яких з міграційними службами проблем зазвичай немає. Між тим, більшість наших громадян зайняті на будівництві, в торгівлі, побутовому секторі та сільському господарстві. Примітно, що новий «мовний закон про мігрантів» передбачає, що своє знання російської повинні доводити саме ті мігранти, які безпосередньо працюють з людьми. А значить, і українцям доведеться отримувати Сертифікат про проходження державного тестування з російської мови як іноземної.

Щоб обзавестися потрібним документом, потрібно пройти 5 субтестів (серед них - читання, письмо, лексика-граматика, аудіювання, усна мова), набравши по кожному з них не менше ніж 66% правильних результатів.

Щоправда, процедура ця аж ніяк не безкоштовна: за тест доведеться офіційно заплатити близько 135 євро. А здавати цей іспит мігрантові доведеться не тільки в разі отримання дозволу на роботу, а й при продовженні цього дозволу. І ось тут у голови багатостраждальних мігрантів повинна закрастися крамольна думка: «А чи не простіше просто поміняти громадянство, ніж постійно сідати за парту?» До того ж, запропонований для мігрантів тест одночасно є тестом на знання російської мови, який здають всі потенційні громадяни РФ. А в тому, що Росія зацікавлена ​​в переселенні українців, експерти сьогодні не сумніваються.

Зате багатьох українців необхідність сідати за підручники і платити чи то за тест, чи то за підроблений сертифікат цілком може наштовхнути на думки про зміну Батьківщини. Благо, влада РФ всіляко вітає бажання змінити місце проживання. Так, уже шостий рік діє Державна програма зі сприяння добровільному переселенню в Російську Федерацію співвітчизників, що проживають за кордоном (йдеться про колишніх громадян СРСР, які проживають за межами Росії).

За матеріалами www.comments.ua.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ