Ми у Facebook
22.12.2012, 08:11

Чи справдились усі "страшилки", якими планували лякати українців у 2012-му (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

Видання Коментарі представляє десятку головних страшилок, які будуть розкручуватися в Україні в 2012 році.
Курс гривні обвалиться
"На другий день після виборів гривня обвалиться". Уже сьогодні такі прогнози роздають українські політики. Вторять їм і фінансисти (правда, обіцяючи менший градус обвалу національних грошей). В якійсь мірі підігріває на цих настроях і Національний банк, вводячи "паспортизацію" в обмінниках, і закликаючи зберігати заощадження в золоті і гривні. Коли востаннє звучали такі заклики (екс-глава НБУ Володимир Стельмах теж у 2008-му закликав українців зберігати у гривні), національна валюта знецінилася майже удвічі.

Ціни на іномарки злетять
До першого квітня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Кабінету Міністрів оголосить вердикт щодо імпорту автомобілів в Україну. Тобто, чи реагувати на прохання українських виробників збільшити ввізні мита для захисту внутрішнього ринку, чи відхилити їх заяву. Автодилери встигли вже підрахувати, що якщо Комісія дасть "добро", ціни на імпортні авто виростуть на 40%. Подібні прогнози вже змусили українців побігти в автосалони. Тепер же експерти говорять, що за подорожчанням в Україну хлине ще й потік контрабандних машин.

Пшениця не проросте
Аномальна погода восени змусила чиновників заговорити про глобальну загибель озимих. За останніми даними Гідрометцентру, навесні аграріям доведеться пересівати 40% площ. А в уряді вже заявили про мільярдні збитки господарств, які, слід очікувати, будуть компенсовані з бюджету. А щоб необхідність цієї допомоги (за держкошти) була очевидна всім, вже сьогодні в Мінагрополітики говорять про прийдешній в новому сезоні дефіцит пшениці (особливо, "хлібних" сортів). З трейдерами вже провели необхідні роз'яснювальні роботи.

Бюджетникам не вистачить грошей
Припинення в жовтні майже на тиждень Держказначейством руху коштів по своїх рахунках викликало бурю обурення в регіонах. Там заявили про виникнення затримок з виплатами зарплат бюджетникам і фінансуванням низки місцевих соцпрограм. Пізніше з’ясувалось, що ці заходи вживалися Кабміном з метою акумулювати кошти для здійснення виплат за гривневими ОВДП: технічного дефолту вдалося уникнути дивом. Однак, той осінній випадок змушує багатьох економістів вже сьогодні говорити про майбутній дефіцит коштів для виплат, зокрема, зарплат бюджетникам. Тим більше, що частина фінансистів вважає макропоказники держбюджету на 2012 рік завищеними (а питання з цінами на газ так і не вирішене).

Комуналка стане непідйомною
Цього року однією зі "страшилок" стане "комуналка". Причому саме в 2012 році цю тему і політики, і експерти почнуть піднімати задовго до початку чергового опалювального сезону. У держбюджеті-2012 прописано, що Кабмін визначиться з компенсацією за різницю в тарифах після I кварталу, коли стануть зрозумілі реальні показники наповнення скарбниці. Втім, при існуючій ціні на газ і негараздах на світовому ринку "тарифне питання" стане "ребром" в будь-якому випадку. Максимум - після осінніх виборів. Побічно підтвердив цю гіпотезу і керівник "комунальної" комісії Валерій Саратов, який заявив, що російський газ вплине на тарифи вже в новому сезоні.

Картопля стане золотою
Перевиробництво овочів у нинішньому сезоні змушує аграріїв скоригувати свою "посівну" політику. Аграрні експерти запевняють, що багато фермерів мають намір наступного року скоротити посадкові площі під овочами "борщового набору", щоб стимулювати підвищення цін на цю продукцію. Правда, за розрахунками Мінагропрод, урожай картоплі в наступному році повинен знову бути рекордним.

Друга Світова. Кризова
Але якщо кінець світу "календарний" тільки наближається, то "фінансовий" вже в Україні. Побічно це підтвердив і прем'єр Микола Азаров, у властивому тільки йому стилі пообіцявши, що криза буде "легшою, ніж у 2009 році". Але багато економістів заперечують: ще одну кризу економіка України вже може і не витримати. Навіть з урахуванням того, що за останні пару десятків років країна і не виходила з кризи. Але програмування народу на нову "остаточну" кризу буде трендом нового року: він вигідний і владі, і опозиції.

Провал Євро-2012
Проведення футбольного єврочемпіонату може обернутися повним провалом для України. І мова йде не про виступ нашої футбольної збірної. Деякі соціологи (а за ними і політики) вже заговорили, що українці (мало не більшість) просто ментально поки не в змозі забезпечити комфорт та затишок іноземним уболівальникам (багато з яких відрізняються специфічною поведінкою). До того ж, пророкують скептики, іноземці зіткнуться тут зі специфічною правоохоронною та судовою системою, з інфраструктурними проблемами і тотальною корупцією. Не додає оптимізму і відмова більшості європейських команд проживати в Україні. Тому, мало хто вірить (і вголос буде про це говорити найближчі півроку), що у нинішньої влади вистачить ресурсу організувати нову "олімпіаду-80".

СБУ буде контролювати соцмережі
Новий рік стане піком активності кіберзлочинців в світі. Про це заявляють міжнародні експерти. Проте в Україні вже готові до боротьби з цим злом: СБУ вже створює спеціальний підрозділ, який має "втихомирити" зловмисників. Правда, багато експертів у цій ініціативі побачили наміри влади контролювати інтернет. Адже саме з активності громадян в соцмережах починалася "арабська весна" (та й московські багатотисячні сходки були ініційовані саме через соціальні мережі). Тим більше, поки упор в "боротьбі" СБУ має намір зробити на блогерів та коментаторів.

Апокаліпсис наближається
21.12.2012 року настане кінець світу. На цей раз його пророкує календар легендарних майя, згідно з яким у цей день закінчується великий цикл розвитку людства, який тривав 26 тисяч років, і починається зона переходу в новий енергетичний стан. Сам "перехід" багато хто вже назвав апокаліпсисом, відлік часу якого почався. Уряд Мексики навіть почав підготовку до прийому гостей "Кінець світу-2012".

P.S. Ось майже закінчився 2012 рік. Як бачимо, ми його прожили і навіть пережили "кінець світу". Обвали, апокаліпсиси, провали та кризи нам, українцям, не страшні. Головне, щоб за будь-яких катаклізмів ми залишались людьми!

Для обговорення у коментарях:
А ЩО ВИ ЧЕКАЛИ ВІД ЦЬОГО РОКУ І ЧИ ЗДІЙСНИЛИСЬ ВАШІ СПОДІВАННЯ?





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ