Ми у Facebook
25.02.2013, 17:13

Кому належало авто, що стояло біля театру ляльок у Рівному? [+Фото]

"Дайте, будь ласка, інформацію, якщо є, стосовно тієї автівки, що колись стояла біля лялькового театру в "акваріумі" - здається, то була машина Кузнєцова?" - написали нам в соцмережах.
Справді, ще років 20 тому на місці російського авто марки "Жигулі" (що на фото) стояла німецька ретроавтівка, будинок мав інший вигляд, вікна були не металопластикові, а автентичні дерев'яні, (з фальцованими, вручну полірованими шибами), при вході були інші вивіски.




Більше фото - у фотогалереї






У цьому будинку розміщався Музей КОМСОМОЛЬСЬКОЇ слави, (до якого Никанор (не Ніколай!!!) Кузнєцов не мав відношення, бо його вигнали і з комсомолу, і з технікуму. Він не мав закінченої середньої освіти і був засуджений).

Керував музеєм такий собі відставний КДБіст Шапієвський Борис Борисович (нині покійний), котрий робив усе для того, щоб героїзувати справжнього Ніколая - Островського (який вибув з комсомолу через те, що довго хворів), ну і, звичайно, - Никанора Кузнєцова.

Рівне колись було Венецією [+Фото]

Це він привіз зі Львова, начебто подаровану музею кимось, німецьку ретроавтівку OPEL, яка мала грати роль тієї, на якій їздив Н.Кузнєцов. Насправді він їздив не на одній автівці (є інформація про декілька).

З розвалом СРСР Борис Шапієвський швидко вловив коньюнктуру. Він зареєстрував у цьому будинку ПРИВАТНИЙ(!!!) Музей українського мистецтва, що досить дивно (з огляду на його минуле та етнічну приналежність). Невдовзі автівка зникла і в ЗМІ пройшла інформація про те, що її повернули власнику (ймовірно, у Львів).

Більше фото - у фотогалереї

Рівненський колекціонер антикваріату, добре знайомий з чекістом-музейником, розповів іншу історію. На другий день після розвалу СРСР Шапієвський зателефонував йому і запропонував купити щось із експонатів музею, що той і зробив. На запитання про автівку, Шапієвський сказав антиквару, що вже продав.

Сьогодні в будинку, зокрема, розміщено музей номінанта на Нобелівську премію, відомого письменника Уласа Самчука, який у зверненні до співвітчизників на великій Україні наголошував: «Коли ви будете проходити біля того пам’ятника (Кузнецову, — авт.), пам’ятайте, що його поставлено провокатору за знищення дуже вартісних ваших братів і сестер».



За різною інформацією, через дії Н.Кузнєцова було розстріляно близько півтисячі мирних рівнян і близько двох тисяч львів'ян. Методи його "роботи" шокують. Ось лише деяка інформація, котру можна знайти в інтернеті. "Як стверджував один з керівників радянської розвідки генерал-лейтенант Павло Судоплатов, знайомий з робочою справою "Пуха" (Н.Кузнєцова), невтомний спецагент був коханцем більшості московських прим балету, "декотрих із них він в інтересах справи ділив з німецькими дипломатами".

Сучасний вигляд будинку у центрі Рівного, який стояв на березі озера [+Фото]

"Другий документ — це короткий протокол з березня 1944 р. з району Верба (Волинь), в якому Команда УПА «Північ» повідомляє, що дня 2.III р. 1944, в четвер, о год. 12-тій в лісі вербівського району переловлено трьох червоних шпигунів, що підпорядковувалися генерал-майору «Ф». А то: 1) Пух (псевдо), начальник групи. Мав фальшиві документи обер-лейтенанта, родом з Кеніґсберґа; 2) Камінський Вл., поляк; 3) Козак, «власовець», на ім’я Іван, псевдо Зельов (так і написано: Зельов. — О. Р.), шофер.

Більше фото - у фотогалереї

Усі вони мали фальшиві документи, мапи, німецькі і польські часописи та звіт своєї праці, писаний російською мовою. В звіті подають, що провокація у Львові вдалася, бо німці постріляли дві тисячі населення та повісили кількасот в’язнів. При тому подають: «Подібно, як це ми перевели в Рівному». Звіт цей несли вони на другий бік фронту".





На правах реклами