Ми у Facebook
10.05.2013, 13:19

Світ ляльок рівнянки Любові Сидорчук [+Фото]

– Привіт, я – Барбі.
– Привіт, я – Яся. Ти звідки?
– Я приїхала з Дніпропетровської фабрики ляльок. Мене подарували Катрусі на Новий рік. А ти звідки?
– А я народилася тут – мене пошила Катрусина мама.
– Дивлюся на тебе і бачу, що ти зовсім не схожа на інших ляльок. От таких як я, кілька тисяч. І у всіх однакові очі, ротик, волосся; а твої очі зовсім інші.
– Ти не дивуйся, мої очі – два ґудзики, а волосся – із старенького светра, плаття моє – перешите з Катрусиного платтячка.
– Хм, у мене все модне і сучасне, і Катруся мене дуже любить, бо я гарніша!
– Звичайно, ти гарніша – у тебе волосся золоте, очі як справжні і пальчики довгі…
– І справді, ми з тобою зовсім різні, але є у тобі щось таке, чого немає в мене…


– У Ясі є душа і частинка серця моєї мами! Яся – лялька, у якої людська душа, - втрутилась у розмову сама Катруся.

Звичайно, ви здогадались, між ким відбувався цей уявний діалог. І напевне, зацікавились мамою, яка пошила для своєї доньки ляльку Ясю. Ця мама – Сидорчук Любов Георгіївна, вчителька іноземної мови школи №14, яка у вільний від роботи час виготовляє ляльки не тільки для своїх двох доньок, але і для друзів, знайомих, колег по роботі. Даруючи свої ляльки, пані Люба ніби запрошує повернутися в дитинство, не дивлячись на прожиті роки. І саме ляльки – найперший, ностальгічний спосіб це зробити.

Світ ляльок, на думку Любові Георгіївни, дивовижний і дуже теплий, не може залишити байдужим нікого, і поринувши в нього, забуваєш про буденність, вагу житейських проблем, поринаєш у дитинство, коли все було таким зрозумілим, радісним та безтурботним.

Створення ляльок для пані Люби – це і своєрідне мистецтво, і найцікавіша гра.

– Лише працюючи над лялькою, ніби починаєш жити її життям, намагаючись передати свій або придуманий характер, настрій, – каже майстриня.

Ляльки, які створює Любов Георгіївна, можуть бути дорослими і дітьми, це можуть бути казкові звірі чи птахи, фантастичні істоти, гноми чи феї, а також доволі сучасні персонажі, яких можна зустріти на вулицях – лікар, будівельник, перукар… Мовчазні від природи, ляльки, створені пані Любою, ніби розмовляють з нами, варто лише уважно прислухатись – і у кожної ляльки буде своя історія, яку вона готова розповісти…

Про історію ляльок взагалі і про історію тих ляльок, які створює Любов Сидорчук, йшла цікава розмова у музеї освіти Рівного з вчителями образотворчого мистецтва в рамках проекту «Жінка в освіті Рівного». Любов Георгіївна не тільки поділилась світом власного захоплення, але й зі своєю колегою по школі Вірою Филимонівною Демченко, яка стала послідовницею пані Люби, провела майстер-клас з виготовлення ляльки з… дитячої шкарпетки. Так-так! Не дивуйтесь. Адже в умілих руках навіть буденні речі стають живими і набираються надзвичайної краси.



Кредо Любові Сидорчук – вчителя і майстрині слова Джона Голсверсі, англійського письменника: «У людини може бути багато різних настроїв, але душа у неї одна, і цю свою душу вона невловимо вкладає у всю свою творчість». Душа у Любові Сидорчук прекрасна, такі душі мають і її ляльки.






На правах реклами