Ми у Facebook
02.06.2013, 15:14

Закордонні заробітки можуть закінчитися для рівненчан тюрмою

Життя — не мед, і сотні, якщо не тисячі мешканців Рівненщини, відчули це на собі. Тому то й взялися пакувати валізи й шукати роботи за кордоном. Та не всім пощастило добре влаштуватися, мати чуйних роботодавців, хорошу платню.
Все частіше серед рівненчан можна почути шокуючі історії про неуспішні поїздки на заробітки. Причини іноземних негараздів різні: у когось закінчилась віза, але “хазяїн” добре платив, через що і залишився, хтось не дочитав законодавство країни, у яку їхав працювати, і в результаті опинився поза законом. Вирушаючи за кордон, слід бути підкованим юридично, інакше легко потрапити у халепу. Не менше біди може накликати й нелегальна робота у чужій країні.

Майже кожен п’ятий працездатний українець – за кордоном, переконують експерти, котрі вивчають тему заробітчанства. Проте нам лишається тільки здогадуватись, скільки "наших" гнуть спину в Португалії та Італії, у Польщі та Росії, у Німеччині, Канаді і т.д.

Інститут соціології НАН України спробував скласти соціально-психологічний портрет українського мігранта. Виявилося, що це в бiльшiй частині випадків — чоловік 33-річного віку; виходець із невеликого міста (42%) або села (29%), західних областей країни (37%). Незадоволений своєю роботою і зарплатою в рідній вітчизні, він у 50% випадків їде за кордон у пошуках кращої долі та грошей.

Які документи треба оформити, аби виїхати за кордон

– Більшість заробітчан навіть уявлення не мають, що їх чекає на чужині, – ділиться своїм досвідом заробітків рівнянин Анатолій. – Лише опинившись у чужій країні, вони розуміють, наскільки важко не знати її мови та не розуміти звичаїв. Але найперше лякає усвідомлення, що зібрані гроші на квиток – далеко не все, що необхідно для успішного виїзду за кордон. Найбільше клопотів та пригод очікує на тих, хто знехтував обізнаністю з питань законодавства країни, до якої їдеш. Так сталось і зі мною, коли я їхав із кумом на заробітки у Великобританію. Як виявилося, працювати за наймом можна лише із письмового дозволу Міністерства з питань зайнятості. Якщо такого дозволу немає (як-от у мене), то до того, як тебе витворять з країни, ти можеш бути підданий шестимісячному тюремному ув’язненню та штрафу у 200 фунтів стерлінгів.

А ось, наприклад, у Греції, суворі порядки із термінами перебування на території країни, ділиться досвідом із “ГАЗЕТОЮ” заробітчанка Ганна із Гощі:

– Коли я приїхала до Греції доглядати за однією жінкою похилого віку, мене одразу попередили про строгі правила країни. Якщо термін перебування на території країни перевищити до 30 днів, при виїзді доведеться сплатити подвійне мито за вже прострочений вид на проживання. А при запізненні з від’їздом понад 30 днів накладається штраф (від 200 до 800 доларів). Також караються і особи, які сприяли працевлаштуванню незаконного працівника (штраф до 400 доларів і тюремне ув’язнення).

Які документи треба оформити, аби виїхати за кордон

– У Франції, де ми працювали з чоловіком 8 років, найчастіше правоохоронці перевіряють не тільки документи, що засвідчують особу, але і ті, що дозволяють перебування у країні – пригадує жителька Сарн Тетяна. – Коли з документами щось не так, можуть або посадити у в’язницю (від одного місяця до одного року), або піддати штрафу (від 300 до 3000 євро). Таке ж покарання чекає і на роботодавця. Плюс до того всього йому доведеться заплатити ще один штраф (близько 5000 євро) на користь "Бюро міжнародних міграцій".

Розповідають і про інші країни. Наприклад, в Ізраїлі офіційно досі діє військовий стан (хоча це і не відчувається в повсякденному житті). Проте поліцейські або військові можуть зупинити вас будь-де. Якщо ви не пред’явите документів, що підтверджують легальність вашого перебування на "Святій землі", решту часу до депортації вам доведеться провести у в’язниці. Причому термін вашого перебування у буцегарні може розтягнутись у просторі і часі, навіть на роки (роботодавець також "не вийде сухим із води", він змушений буде платити чималенький штраф).
На Мальті влада проводить спеціальні рейди з виявлення порушників. Як тільки правопорушників виявлено, їх так само видворяють із країни. Але до того, як це відбудеться, іноземці будуть змушені сплатити грошовий штраф, що складає приблизно 1500 доларів.

Які документи треба оформити, аби виїхати за кордон

Більш лояльні закони у Бельгії. При виявлені нелегала його відразу "відправляють" назад додому. До кордону останнього супроводжує представник бельгійської влади (за кошти держави), а ось тільки перетнувши кордон, "непрошений гість" вже мусить сам, за власний рахунок, добиратися додому.

Законодавство інших країн також розраховане на недопущення нелегального працевлаштування. Ясна річ, що ніхто спеціально не ходить по домівках і не шукає нелегальних працівників, але все ж слід уникати зайвих контактів із поліцією та правоохоронними органами загалом.





На правах реклами