Ми у Facebook
15.06.2013, 16:03

Гімназисти з Рівного побували у Баварії

У травні вісім учнів Гуманітарної гімназії м. Рівне, а саме Созонюк Тарас, Пономарьов Дмитро, Приміч Орест, Онищук Катя, Рабченюк Аліна, Довжаниця Настя, Карпюк Таня, Крилова Катя та супроводжуючий їх вчитель німецької мови Попенко Лариса мали можливість у рамках програми PASCH – BayBIDS відвідати три німецькі вузи в Баварії: Технічний університет Мюнхен, Інститут Аугзбург, Інститут Кемптен.
BayBIDS (die Bayerische Betreuungsinitiative deutseher Auslands- und Partnerschulen) - це проект у рамках PASCH (Школи: партнери майбутнього) як сприяння співпраці між PASCH-школами та баварськими вузами, як перша «сходинка» до можливості навчатися в Німеччині.

Ось така нагода – ознайомлення із системою навчання в Німеччині – випала і нашим гімназистам. Відвідування лекцій, семінарів, воркшопів, самостійна робота над поставленим завданням, участь в обговоренні, спілкування з носіями мови як з студентами, так і з німецькими професорами, а також незабутня подорож в Альпи до замку Нойшванштайн (Neuschwanstein) та екскурсії містами Мюнхен, Кемптен – все це дало можливість зануритися у бурхливе студентське життя та залишило неповторні враження від перебування у Баварії. Вражені були учні і новими будівлями Технічного університету у Мюнхені, його технічною базою, величезними аудиторіями на 200-800 слухачів, інтер’єром всередині будівель.

Приємно здивовані були і зустріччю із земляками та чудово підготовленою ними програмою нашого перебування у інституті Аугзбург. Вся щирість та теплота прийому, який нам організували колишні наші співробітники, а зараз громадяни Німеччини Лєна Лєзньова (Харків) та Оксана Владарш (а раніше Оксана Олексюк, колишня моя учениця, випускниця РГГ 2001 р.) назавжди залишиться в наших серцях. Гарно нас зустрічали і в інституті Кемптен.

Окремо хочу відмітити побутові умови нашого перебування: недорогі комфортні сучасні номери молодіжних готелів (Jugendherbergen), смачна кухня, зручне транспортне сполучення як в містах, так і між містами, чистота, охайність, порядок – це все реалії життя в країні, це звичне, буденне для німців, це норми сучасного життя. А яке меню в студентських їдальнях! Який вибір!... І всього за 2-5 євро!

Варто зазначити, що харчування, проживання і екскурсійні витрати – це все за кошти BayBIDS (на кожного учня виділялося 200 євро). Лише вартість авіаквитків та проїзд Мюнхен – Аугзбург – Кемптен (так званий баварський квиток на кожну групу 5-4 чоловік в сумі 38.50 євро, який дав змогу переміщатися по всій Баварії) – це вже наші власні витрати.

Велике спасибі за підготовку та організацію нашого перебування у Баварії координатору програми BayBIDS пані Бауер, асистенту Лєні Штрепель, а також працівникам Гете-інституту Київ пані Петрі Кьоппель-Майєр, пані Інні Корейбі, пані Наталії Бесикало, пану Вайко Фрауенштайн.

Лариса Попенко, вчитель німецької мови
Гуманітарної гімназії м. Рівне





На правах реклами