Ми у Facebook
22.06.2013, 09:34

Який родовий герб мали давні власники Рівного?

Власниками Рівного з початку XVI сторіччя (1518 рік) стали нащадки галицько-волинської династії Рюриковичів - князі Острозькі.
Їхній герб є сполукою шляхетських гербів "ЛЕЛІВА" та "ОГОНЬЧИК". Він зафіксований у гербівниках XVI-XVIII сторіч. Описується так: "На червоному щиті - золоте півкільце, увінчане накінечником стріли, під ним - золота шестикутна зірка та золотий півмісяць, обернутий рогами догори".

Дехто з дуже юних місцевих "геральдистів-любителів" намагається трактувати окремі складові герба як символи іудаїзму та ісламу, хоч символом іудаїзму шестикутна зірка стала лише в XIX сторіччі, а символом ісламу є півмісяць, повернутий рогами вбік :))))

Баклай (лат. baca — перлина i лат. laius — білий (без полиску)) — герб найпотужнішого руського князівського роду пізньосередньовічного і ранньомодерного періодів. Уже на печатці Данила з Острога (†1376) князя турівського та острозького зображено родовий знак у вигляді з'єднаних стовпом двох півмісяців, що лежать рогами додолу над восьмипроменевою зіркою.

Цікаво, що в одному з найдавніших геральдичних творів, з якого можна довідатися про руські герби, — «Книзі знань всіх королівств, країв і володінь, які є на світі, та стягів і гербів кожного краю й володіння теж і королів і панів, які ними володіють…» (ісп. Libro del conocimiento), авторства кастильського монаха-францисканця, згадується країна Роксія (Роксоланія, Русь) та подається опис її герба — на зеленому полі золота восьмипроменева зірка, і стягу — на срібному полі два золоті півмісяці, що нарізно лежать рогами.

На думку українських дослідників, описані у книзі фігури певною мірою подібні до герба Острозького князівства, що дає підстави датувати початки цього герба 1350 роком.

Отже, давні власники нашого міста мали древній родовий герб, який викликав у світі асоціації із Західною Україною, яку в XV сторіччі називали Роксоланією. Саме тому посол османів у Європі назвав дружину султана Настеньку Лісовську з Рогатина Роксоланою…

Такі от незвичайні асоціації!



P.S. Рубрика "Репортер OGO.ua" не містить матеріалів журналістів "ОГО".
Завдання цієї рубрики - дати можливість кожному небайдужому рівнянину виступити в ролі репортера, поділившись власними спостереженнями за подіями, що відбуваються навколо.


Нагадуємо, як завантажити матеріал для рубрики Репортер OGO.ua:
- Перший варіант: Відправити електронний лист з дописом, фото-, відео-матеріалами на reporterogo@gmail.com чи info@ogo.ua.

- Другий варіант: Або ж завантажити матеріали у соціальних мережах через наші аккаунти: Вконтакте - http://vk.com/ogo_ua#/ogo_ua та Facebook - http://www.facebook.com/OGO.ua






На правах реклами