Ми у Facebook
01.07.2013, 14:17

Із 1 липня для збору грибів та ягід відкриють кордон з Білоруссю

На кордоні з Білоруссю розпочинається сезонний пропуск громадян для збору грибів та ягід.
1 липня розпочнеться сезонний пропуск громадян на українсько-білоруській ділянці кордону для збору дикоросів. Збір грибів та ягід є одним із основних засобів заробітку мешканців прикордоння. До збору залучаються майже усі члени родин, включаючи неповнолітніх. Інколи це спричиняє низку порушень прикордонного режиму. Для прикладу, декілька років тому прикордонникам доводилося повертати від кордону тисячі людей, які намагалися незаконно перетнути кордон, щоб збирати дикороси.

Про це OGO.ua повідомив Андрій Демченко з відділу з питань взаємодії із ЗМІ Адміністрації Державної прикордонної служби.

Для стабілізації обстановки в прикордонні, яка складалась у попередні роки, та запобігання масовим порушенням режиму державного кордону між урядами та прикордонними відомствами України та Білорусі було досягнуто домовленостей про сезонний пропуск громадян для збору дикоросів. Як результат, місцеві жителі 10 прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівненської області мають можливість перетинати кордон та збирати чорницю, журавлину й гриби на території Поліського лісгоспу Республіки Білорусь. Перетин кордону відбувається в трьох тимчасових місцях пропуску «Познань», «Дроздинь» та «Березове».

Три тисячі мешканців Рівненщини продаватимуть у Білорусі ягоди та гриби

Загалом в минулому році за сезон збору дикоросів було пропущено більше 83 тисяч осіб і в більшості випадків відмічалася чітка організованість з боку місцевого населення. Однак спостерігалося й непорозуміння окремих осіб. Вони продовжували свої намагання перетнути державний кордон поза встановлених місць пропуску. Лише протягом червня-жовтня від державного кордону повернуто більше 1500 дорослих та дітей, а також затримано 95 порушників законодавства з прикордонних питань. Цього року прикордонникам на ділянці Луцького загону вже довелося повернути від кордону 32 дорослих та 9 дітей.

На Рівненщині розпочався сезон заготівлі чорниць

Державна прикордонна служба України закликає людей до організованості під час перетину кордону в сезон збору дикоросів та інформує про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства як України, так і Республіки Білорусь з прикордонних та природоохоронних питань.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ