Ми у Facebook
09.07.2013, 18:00

Під Берестечком знову билися козаки [+Фото]

У неділю, 7 липня, на славетному полі Берестецької битви знову тріщали козацькі ребра. У бою «лава-на-лаву» зійшлося півсотні справжніх козаків, бо як кажуть у народі «той не козак, хто в лаві не стояв».
Сходження відбувалися за правилами Спасу – в повний контакт. Між сходженнями проводилися змагання в боротьбі «навхрест» та на поясах. У запеклій боротьбі перемогу отримала лава, основу якої склали представники козацького табору «Гайдамаки» з Рівного. А закликали на бій, збирали глядачів та показували приклад наймолодші гопаківці та спасівці, які провели лаву-штовхач.

На Рівненщині вчили дівчат прясти й мотати ляльки, а хлопців - вирізати ліри й кувати зброю [+Фото]

Подібні бої уже давно проводяться спасівцями за підтримки місцевої облдержадміністрації в Запоріжжі, куди приїздять козаки не лише з України, а й Росії і Білорусі. На теренах західних областей це перші змагання лава-на-лаву за такими правилами. У той же час, козацькі організації, присутні на відзначенні 362-ї річниці битви під Берестечком, прийняли рішення проводити такі бої на тому ж місці кожного року в останню неділю червня. Це відбуватиметься в рамках вишколу і вшанування пам’яті воїнів, що полягли тут у червні 1651 року.



Організатором цього видовищного дійства стала федерація козацького бойового мистецтва «Спас» спільно з федерацією бойового гопака та за підтримки Рівненського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Змагання «лава-на-лаву» стали завершальним етапом навчально-вишкільного табору «Джура-2013», який проводився з 4 по 7 липня на полі Берестецької битви, в селі Пляшева. Цьогоріч у таборі взяли участь тридцять гопаківців і спасівців, наймолодшому з яких шість років.



Упродовж чотирьох днів у польових умовах дітвора навчалася основам туризму, національних бойових мистецтв та детальніше знайомилися з історією козацтва і культурою українського народу. Кожен день був максимально насиченим і цікавим. Так, у четвер відбувалися заняття з облаштування тимчасового табору. П’ятницю присвятили історії найбільшої битви Середньовіччя. Козачата відвідали музей, де їм провели екскурсію і розповіли про перебіг битви. Особливістю такого навчання є те, що діти мали можливість побачити розташування військ на місцевості і відчути масштаби боїв. А в другій половині дня вони відвідали Козацьку яму – місце бою останнього козака на переправі через болото та вшанували пам’ять полеглих. Субота видалася насичена тренуваннями, зокрема, з боїв «лава-на-лаву». Заняття відбувалися в таборі дорослих козаків, де молодшим продемонстрували вогнепальну зброю тих часів та дали можливість побачити як стріляли пістолі, мушкети та гармати. Завершував день яскравий феєрверк та
запущені в небо три десятки паперових ліхтариків. За словами дітей, такого вони не бачили навіть у Рівному.



У неділю, після дуже насиченого дня і нагородження найкращих таборовиків, втомлені і задоволені діти повернулися по домівках.






















На правах реклами