Ми у Facebook
08.08.2013, 10:59

22 факти про Україну: першу Конституцію у світі написав... українець

До найбільшого свята країни “ОГО” розпочало спеціальний проект “22 роки незалежності — невідома Україна”. До 24 серпня ми ознайомимо вас із невідомими фактами про нашу державу. Сьогодні дізнаєтеся про першу Конституцію у світі, яку написав українець!
22 факти, які відповідають 22 рокам незалежності України - з 5 до 24 серпня! Пізнавайте Україну разом з нами!

Факт 4. Першу Конституцію у світі написав...українець

Першу у світі конституцію сучасного вигляду написав українець Пилип Орлик у 1710-ому році. У день свого обрання гетьманом він представив козацькій раді "Пакти і Конституції прав та вольностей Війська Запорізького", по-суті - договір між новообраним гетьманом, козаками та всім українським народом.


“22 роки незалежності — невідома Україна”




Документ визначав права і обов'язки усіх членів Війська та був затверджений шведським королем Карлом ХІІ. Конституція складалася з преамбули та 16 статей. Хоча вона і не набула чинності оскільки була написана в умовах вигнання. Проте докумет Пилипа Орлика залишається пам'яткою української політико-філософської та правової думки.

Україномовний оригінал Конституції було віднайдено у Російському державному архіві давніх актів співробітниками Центрального державного історичного архіву України у 2008 році. Віднайдений комплекс документів включає оригінальний текст Конституції, складений староукраїнською мовою, а також оригінальний підтверджувальний диплом Карла ХІІ на обрання Пилипа Орлика гетьманом.



Автентичність цих документів підтверджується власноручним підписом гетьмана Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького на рожевому воску з червоною стрічкою, а також власноручним підписом шведського короля Карла ХІІ на підтверджувальному дипломі і місцем, де раніше була королівська печатка, що, на жаль, не збереглася. Текст Конституції підготовлений до видання і опублікований у жовтні 2010, також його вміщено до повного академічного видання Конституції.


22 факти про Україну: українці - фанати швидкої їжі!


А ще, буквально за сотню кілометрів від Рівного, в селі Великі Дедеркали нинішнього Шумського району на Тернопільщині, народився Гуго Колонтай - один із авторів польської конституції 1791 року, яка є першою реально діючою європейською конституцією (і другою у світі після Конституції США).



Сьогодні ще тільки четвертий факт про нашу країну. Попереду - купа цікавого та несподіваного. Дізнаваймось про Україну більше разом з OGO.ua!





На правах реклами