Ми у Facebook
13.08.2013, 13:29

День знань: бути чи не бути

Ось у чому питання. А питання в тому, що саме в такому шекспірівському дусі виступили представники Української православної церкви Київського патріархату з проханням перенести святкові урочистості з нагоди 1 вересня з неділі на понеділок, 2 вересня. Щоправда, батьки проти, а Міністерство поки мовчить. Саме таку інформацію поширили деякі достатньо відомі українські ЗМІ.
Як, власне, вічні твори Шекспіра, так вічний і День знань. Із 1984 року він має статус державного свята. Традиційно цього дня в школах відбуваються урочисті лінійки, присвячені початку навчального року. Квіти, першачки, Букварі...

Проте невідомо звідки розповсюдилися чутки про нібито неможливість проведення свята з самого ранку або й протягом дня у зв'язку з неділею і мотивацією "релігійної неправильності" такого вчинку. Повідомлялося, що релігійні громади уже звернулися до профільного міністерства з вимогою переглянути рішення про проведення свята Першого Дзвоника у неділю.

Архієпископ Рівненський та Острозький УПЦ КП Іларіон запропонував, щоб школярів всіх разом повели на богослужіння, а вже потім у школах провели святкову лінійку.
Або от хоча би коментар щодо події на сайті інформаційного порталу "ZIK":
– Так, ми і всі християнські церкви України прийняли рішення звернутися до Міністерства освіти і науки з проханням перенести урочистості з нагоди Дня знань на понеділок... Звернення буде відіслано у відомство наступного тижня, сподіваємося на позитивний підсумок, – повідомив секретар Священного синоду УПЦ (КП) архієпископ Євстратій (Зоря).

Чи скасує церква свято 1 вересня?

Проте до такої думки батьки виявилися не зовсім прихильними. По-перше, загальновідомо, що свято Першого дзвоника краще за все проводити у ранковий час (9-10 години) хоча б через те, що повітря ближче до дня прогрівається і багато учнів не здужають достояти до кінця урочистостей. А якщо говорити про день тижня, то саме у неділю батьки мають найбільше вільного часу і можуть провести час з дітьми. У багатьох, хто має стосунок до Дня знань (а перш за все за зрозумілими причинами саме батьків) через галас довкола Першовересня виникло чимало запитань, які всі дружно і кинулися обговорювати на різноманітних форумах та сайтах. Дискусійні барикади розбили ті ж, хто їх і побудував, – представники УПЦ. Виявляється, журналісти неправильно інтерпретували їхні коментарі.

Ось яку інформацію повідомили на офіційному сайті Української православної церкви Київського патріархату:

Роз’яснення: Щодо позиції відносно проведення в неділю, 1 вересня, Дня знань

У зв’язку з появою у низці ЗМІ інформації, яка не зовсім вірно відображає позицію Київського Патріархату відносно проведення в неділю, 1 вересня, Дня знань, прес-центр Київського Патріархату повідомляє наступне:

1. Ініціатива звернення до держави щодо можливого перенесення урочистих заходів з нагоди Дня знань з 1 вересня, яке цього року є недільним днем, на 2 вересня, не належить Київському Патріархату, а була в порядку пропозиції висловлена іншими християнськими Церквами України, які входять до Наради представників християнських Церков України. Від початку також не планувалося оприлюднення тексту звернення у ЗМІ.

2. Як конфесія, яка є черговою головуючою в Нараді представників християнських Церков України (не слід плутати з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, до якої входять християнські, мусульманські та юдейські релігійні організації, тоді як до Наради – лише християнські Церкви), Київський Патріархат підключився до процесу обговорення ініціативи, в принципі не заперечуючи її слушність.

Перший дзвоник-2013 в Україні відбудеться 1 вересня

3. На жаль, у ЗМІ відбулося оприлюднення інформації про ініціативу ще до остаточного погодження щодо неї. У зв’язку з цим журналісти почали ставити питання голові Інформаційного управління Київської Патріархії архієпископу Євстратію (Зорі), який лише підтвердив згоду Київського Патріархату з тим, що для батьків і дітей, які є християнами, проведення заходів з нагоди Дня знань у той самий час, що і недільні богослужіння, створює незручності. Також він підтвердив наявність бажання у низки християнських Церков України звернутися з відповідним проханням до держави.

4. З цих відповідей журналістами було зроблено невірну інтерпретацію, нібито саме Київський Патріархат не лише має намір, а вже звернувся до Міністерства освіти України з проханням «перенести 1 вересня» – що повністю не відповідає дійсному стану речей.

5. Після консультацій було з’ясовано, що ст. 16 Закону України «Про загальну середню освіту» днем початку навчального року визначено 1 вересня, що не дозволяє без змін до законодавства перенести цю подію на іншу дату. Але Міністерство освіти буде рекомендувати визначити час проведення урочистих заходів з нагоди Дня знань у відповідності до побажань місцевих громад, як варіант – проводити їх після 12-ї години дня.

Враховуючи об’єктивну неможливість протягом часу, що лишається, внести зміни до законодавства України, Київський Патріархат вважає запропонований варіант розв’язання питання цілком прийнятним і правильним. Після повернення парламентарів до сесійної роботи відбудуться консультації із законодавцями з приводу можливості внесення змін до ст. 16 Закону України «Про загальну середню освіту», якими би на майбутнє порушене питання розв’язувалося остаточно.

Чи значить це, що батьки можуть бути спокійними за час і дату проведення такої важливої в житті їхніх дітей події? Напевне. Чому напевне? Бо ніколи ні в чому не можна бути впевненим на 100%, і вислів "бути чи не бути", що вже давно став афоризмом, є яскравим тому підтвердженням.





На правах реклами