Ми у Facebook
30.08.2013, 14:01

Від 13 до 18 тисяч євреїв та циган вбили наприкінці серпня 1942 року на Сарненщині [+Фото]

Про це під час мітингу-реквієму, що відбувся в Сарнах, розповіла завідуюча районним історико-етнографічним музеєм Раїса ТИШКЕВИЧ. До 70-ї річниці розстрілу євреїв та циган фашистами в лісовому масиві поблизу спорткомплексу «Мрія» (тут знаходяться братські могили) відбулося покладання квітів.
Тут дивна атмосфера. Щемка, страшна, виболена. Мурашки по тілу йдуть від однієї згадки про моторошні події воєнних років.



«Слід схилити голови перед світлою пам’яттю людей, які загинули лише тому, що були «іншими». Це не повинно повторитися», – у своєму виступі зазначив мер Сарн Сергій ЄВТУШОК.

Біля братських могил історію згадали й інші речники від районної влади, педагоги та вихованці місцевих ЗОШ, а також ті, кому болить найбільше, – представники єврейської громади Сарн.



Усі, хто підходив до пам’ятого знаку, в задумі й смутку схиляли голови...

Присутні пройшли лісовою стежиною – шляхом, який 71 рік тому став останнім для євреїв, циган, поляків, українців...





Про події тих днів повідали очевидці Олена Литвинова, Галина Старшинова та Ольга Клименко.

– Пам'ять про невинно убієнних дорослих та дітей житиме в історії, і, що найголовніше, – в наших серцях, – підсумувала Раїса Тишкевич.

А чи не так? Головне берегти згадку про ті події заради майбутніх поколінь, бо Голокост – трагедія не лише місцевої чи національної свідомості. Це загальнолюдська трагедія. Як повідомили в Сарненській міській раді, поіменного списку загиблих в Сарнах і досі не існує. Лише в Степані за 1942-1943 рік було знищено майже 3000 євреїв.






На правах реклами