Ми у Facebook
16.09.2013, 13:00

Сьогодні у Рівному вшанують Ґонґадзе

Сьогодні в Рівному вшанують пам’ять Георгія Ґонґадзе, а також інших журналістів, які загинули за часи незалежності України.
Вечір пам’яті розпочнеться сьогодні, у 13-ту річницю зникнення журналіста, о 18:30 на Майдані Незалежності біля пам`ятника Тарасу Шевченку. Пам’ять загиблих вшанують хвилиною мовчання і запаленими свічками.

У справі Гонгадзе суд назвав винного

Щорічно 16 вересня друзі Георгія, журналісти, громадські та правозахисні організації вшановують його пам'ять. Пам'ять як і про людину, так і символ свободи і правди. Подібні заходи відбуватимуться чи не в кожному місті України.



Довідка:
Георгій (Ґія) Русланович Ґонґадзе (нар. 21 травня 1969, Тбілісі — 17 вересня 2000 (2 листопада біля Таращі було знайдено обезголовлене тіло — як припускають, Георгія Ґонґадзе) — український опозиційний журналіст, відомий своїми критичними антивладними виступами.

Засновник та перший головний редактор інтернет-газети «Українська правда».

Вбивство Ґонґадзе викликало широкий резонанс в Україні та за її межами, особливо після «касетного скандалу», та вважається однією з найгучніших кримінальних справ сучасної України. За найпоширенішою версією, до захоплення та вбивства журналіста причетні високопосадовці, наближені безпосередньо до Леоніда Кучми, який нібито особисто віддавав накази щодо викрадення Ґонґадзе.

16 вересня 2000 року близько 22:30 Георгій Гонгадзе пішов з роботи, але вдома так і не з'явився.

Зникнення Г. Гонгадзе викликало велике занепокоєння не лише у його родичів і друзів, а й серед політиків і журналістів.

2 листопада в лісі біля Таращі було знайдено обезголовлений труп. Дружина і друзі впізнали у ньому Георгія (зокрема, у знайденому тілі знайшли осколки — саме в тих місцях, що були і в Гонгадзе). Але остаточного висновку експертиза ще не зробила.

Зникнення та вбиство Георгія Ґонґадзе викликало широкий резонанс в Україні та за кордоном. Так в Україні із акцій протесту проти зникнення та вбиства Ґії почались широкомасштабні протестні дії відомі під назвою Україна без Кучми. Протестувальники звинувачували тодішнього президента Леоніда Кучму та його найближче оточення у зникненні журналіста і вимагали відставки Кучми та його найближчого оточення.





На правах реклами