Ми у Facebook
18.10.2013, 10:09

Депутати Рівнеради Олександр Лащук - про "Ліон", гральні автомати та коментарі в інтернеті

Постать Олександра Лащука — одна з найбільш неоднозначних, можна сказати - найскандальніших у Рівнераді. Жваве обговорення викликають будь-які статті із згадками про нього.Відверті думки депутата про проблему з "Ліоном", гральними автоматами і негативними коментарями в останній частині інтерв'ю.
- Один із "топ-скандалів" року і взагалі одне з найвживаніших слів у політичному лексиконі рівненських журналістів і громадських діячів - "Ліон". Яке ваше особисте ставлення до проблеми з літнім майданчиком ресторану в парку?
- Як на мене, це недопрацювання місцевої влади. Громадські активісти не не можуть вирішити проблеми, які у компетенції влади. Усі ці незаконні захоплення - «Ліон», самовільно збудовані кіоски – це недопрацювання влади. Але сталося те, що сталося: саме через недопрацювання влади відбулось незаконне захоплення землі, і тому громадські активісти і журналісти мусили на це реагувати. Я їх теж підтримував у цьому. А владі потрібно робити все, щоб більше не загострювати таких питань. І перед землевідведенням проводити громадські обговорення, щоб люди вирішували.

- Щодо резонансних будівництв — пригадую, ви боролися з автозаправками...

- Колись в Рівному руйнував паркан, коли розпочиналося будівництво заправок на Басовому Куті та на Соборній, у мікрорайоні “Ювілейний”. До речі, позитивним моментом є те, що вони вже два роки як припинили будівництво, дослухались до думки людей. Тоді справді треба було завалити цей паркан, щоб не кинули блок, бо це вже була б незавершена будова, і її можна було б продавати в інші руки, а це значно ускладнило б ситуацію.
Депутат Рівнеради Олександр Лащук - про Хомка, майбутні вибори та "садоводів" [+ІНТЕРВ'Ю]

- Із залами гральних автоматів ви, знаю, теж боролися. Зараз, з плином часу, можете оцінити результати діяльності в цьому напрямку?
- Гральні автомати – це чисто «чорний» бізнес, підприємці, які себе поважають, не будуть таким займатися. Адже гральні автомати рівноцінні проституції, продажу наркотиків. Від них іде негативний вплив на долю людини, яка це організовує, і на її нащадків. Пригадую, все почалося з того, що вже після урядової заборони грального бізнесу до мене прийшли дві і розповіли, що на Проспекті Миру функціонує заклад гральних автоматів. Причому там настільки вмикали освітлення, що світло пробивало і штори, і жалюзі, й люди просто не могли вночі спати.

Тоді я написав статтю «Атакуємо гральний бізнес», а згодом ми розпочали реальні дії – обирали гральний заклад, брали з собою журналістів і показово змушували правоохоронців конфіскувати з закладу автомати. В одному гральному закладі на залізничному вокзалі правоохоронці не хотіли вивозити автомати, то я мусив заявити, що припускаю, що у когось в приміщенні може бути бомба, і тоді всіх присутніх мусили допитати.
Депутат не має права закривати гральний заклад чи проводити слідчі дії. Тому я кілька разів був змушений дзвонити в міліцію і повідомляти про правопорушення. Ми так інтенсивно працювали впродовж кількох місяців і пропонували створити комісію, до якої б увійшли представники СБУ, податкової, санстанції, управління торгівлі. Але вони один раз пішли і більше не хотіли. Адже це величезний прибутковий бізнес, з якого, за моїми підрахунками, тільки з нашого міста отримували 2-3 мільйони у.о. в рік. Ті, хто його «кришують», отримували в місяць від 2 до 10 000 у.о.
У «чистий четвер» 2012 року у мене реально увірвався терпець і пішов на місцевий телеканал на прямий ефір. На той час у місті лишалося 30 гральних закладів, я зачитав адреси усіх, сказав, хто їх кришує, і показав фото. Після цього ефіру за місяць чи два вивезли майже всі гральні автомати з міста. В більшості з них поставили комп’ютери. Добре хоча б те, що зменшилась відвідуваність таких закладів. А ще мене дивує, чому на цю проблему не реагують церкви, адже це їхня пряма соціальна місія.
Депутат Рівнеради Олександр Лащук - про "Свободу", Осуховського і Вознюка [+ІНТЕРВ'Ю]

- Пане Олександре, про вас дуже багато пишуть у коментарях на порталі OGO.uа та і на інших рівненських сайтах. Як сприймаєте коментарі на свою адресу?
- Справді, останні місяці три особливо активно взялися за мене, при цьому часто коментують статті, де абсолютно не згадується моє прізвище, але ведеться дискусія про мене. Тим самим справді я ніби стаю автоматично дотичним до всіх практично справ, що відбуваються у місті. Напевно, така вже доля в опозиційного політика!





На правах реклами