Ми у Facebook
09.02.2014, 16:15

Американець вирізьблює міні-скульптури з грифелів олівців [+Фото]

"Олівцеві" скульптури – мініатюрні шедеври вже чверть сторіччя створює американський митець Далтон Гетті зі звичайних грифелів.
Багато художників застосовують у своїй творчості олівці, тоді ж як Гетті, який за фахом є теслярем, створює свої шедеври на їхніх кінчиках, повідомляє The Telegraph.

Усі фото з The Telegraph
Усі фото з The Telegraph


"У школі я міг вирізьбити на дерев'яній частині олівця ім'я мого друга та подарувати йому. Пізніше, коли я прийшов до скульптури, я біг би робити огрядні вироби з чогось на кшталт дерева, втім я вирішив, що хочу кинути самому собі виклик, спробувавши зробити якнайменшу річ", - розповідає 49-річний митець.

"Я експериментував, роблячи скульптури з різних матеріалів, таких як крейда, але одного дня в мене стався момент "еврика", і я вирішив вирізьблювати з грифелю олівця", - каже він.



У своїй вражаючій творчості Гетті використовує лише три інструменти - лезо бритви, швейну голку та ніж. Він навіть відмовляється від використання збільшувального скла.



Найскладнішою роботою Гетті, на яку він витратив два з половиною роки, стала фігурка з ланцюжками. Тоді ж як зазвичай на один виріб скульптор витрачає кілька місяців.
Далтон Гетті.



"Поєднані ланцюжки потребували найбільше зусиль, і мене це справді потішило, бо це так складно, що люди думають, що це має бути два олівці", - зазначає Гетті.

Перше розчарування спіткало Гетті, коли його незакінчений витвір зламався після місяців кропіткої праці.

"Я скаженів, коли варто було натиснути трішки сильніше, і грифель олівця ламався. Іноді я дуже нервував, особливо коли виріб було майже закінчено, а тоді я припускався помилки. Я вирішив змінити свій хід думок щодо роботи - коли я починав новий виріб, моє ставлення було "добре, це врешті зламається, проте погляньмо, як далеко я зможу зайти", - пригадує майстер.



Нині скульптор має так звану "колекцію кладовища" - цілу скриню, де зберігається більше 100 незакінчених скульптур, що зламалися під час роботи.

Гетті, бразилець за походженням, що мешкає нині у Коннектикуті, не продав жодної зі своїх робіт - лише дарував друзям. Мріє він про власне шоу в лондонській галереї.



Наразі майстер працює над скульптурою, що присвячена трагедії 11 вересня, коли було зруйновано Всесвітній торгівельний центр у Нью-Йорку.







"Я вирішив вирізьбити краплевидний олівець на честь кожного з людей, що загинули під час атаки, близько 3 тисяч. Це займе в мене 10 років, проте воно буде того варте", - запевняє Гетті.

Джерело life.pravda.com.ua





На правах реклами