Ми у Facebook
13.05.2014, 15:11

Онлайн-конференція з начальником Державної інспекції сільського господарства в Рівненській області Анатолієм Козаченком

На порталі OGO.ua відбулась онлайн-конференція з начальником Державної інспекції сільського господарства в Рівненській області Анатолієм Козаченком. Знайомтеся з відповідями на запитання інтернет-користувачів!
- От є у нас Держземагенство, яке займається земельними питаннями. І є ваша інспекція, яка також займається земельними питаннями. Який сенс створення вашої установи? Є взагалі різниця у роботі?

- Функції Державної інспекції сільського господарства в Рівненській області та Головного управління Держземагенства в Рівненській області не дублюються. 21 березня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань здійснення державного контролю за використанням та охороною земель», згідно з яким Держсільгоспінспекція увійшла до системи органів виконавчої влади і, відповідно до покладених на неї завдань, організовує та здійснює державний нагляд (контроль) у частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності.

Саме ці функції були зняті із Держземагенства, і покладені у основу діяльності Управління контролю за використанням та охороною земель Інспекції. Дерземагенство продовжує забезпечувати реалізацію державної політики у сфері земельних відносин та топографо-геодезичної і картографічної діяльності. В той час як Держсільгоспінспекція виконує ще низку функцій у сфері контролю за дотриманням вимог законодавства у сільськогосподарській сфері.
Інспекція у своєму складі має чотири профільних управління. Згадане вище Управління контролю за використанням та охороною земель, зокрема, здійснює контроль за дотриманням вимог земельного законодавства при набутті права власності на землю, за збереженням захисних і межових знаків, за дотриманням правил добросусідства та низку інших повноважень.

Управління контролю якості сільськогосподарської продукції та декларування здійснює контроль за веденням кількісно-якісного обліку зерна та продуктів його переробки, за додержанням вимог стандартів якості та безпечності сільськогосподарської продукції, додержанням торговельними підприємствами правил торгівлі, реалізації та зберігання плодоовочевої продукції. Також спеціалістами управління проводиться декларування зерна та цукру.

Фахівці Управління контролю якості насіння та садивного матеріалу здійснюють контроль технології виробництва насіння та садивного матеріалу, за дотриманням сортових та посівних якостей насіння.
Управління технічного нагляду, охорони праці та пожежної безпеки здійснює контроль на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового виробництва за дотриманням правил технічного та сервісного обслуговування машин, технічним станом і експлуатацією машин, а також видає посвідчення тракториста-машиніста та здійснює реєстрацію, перереєстрацію та зняття з обліку машин.

Як бачите, Державна інспекція сільського господарства в Рівненській області виконує широке коло завдань, які не входять до компетенції Держземагенства, чи іншого органу влади.

- Є така проблема. У моїх батьків спільна дорога для виїзду з двора та виходу худоби з сусідом. І сусід захламив її сміттям, сітками. На прохання не реагує. На мтеба позвонити до вас, щоб приїхала перевірка, чи треба оформити скаргу письмово?

- Якщо сусід Ваших батьків використовує частину дороги шляхом складування сміття, металевої сітки тощо, то вказані дії можуть свідчити про порушення вимог земельного законодавства у вигляді самовільного зайняття земельної ділянки, за що передбачено адміністративну відповідальність. Остаточну кваліфікацію дій сусіда Ваших батьків можна провести лише після здійснення перевірки. Для проведення цієї перевірки необхідне відповідне письмове звернення громадянина, наприклад, Ваших батьків.

- Які відомості потрібно подати в заяві, зверненні щодо земельного законодавства та який термін розгляду цього звернення?

- Держсільгоспінспекція у межах своєї компетенції та згідно із законодавством забезпечує реалізацію конституційного права громадян на звернення та ґрунтовно і всебічно розглядає питання, порушені у них. Переважна більшість звернень громадян стосуються земельного законодавства та розглядаються управлінням контролю за використанням та охороною земель. Людина, яка має на меті звернутися до Інспекції, повинна подати заяву, в якій зазначає своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання та викладає суть порушеного запитання чи зауваження, пропозиції, заяви або скарги, прохання або вимоги. Зразок заяви можна знайти на офіційному сайті Держсільгоспіспекції в розділі «Звернення громадян».

Громадяни можуть звертатись усно – прийти на прийом до мене або моїх заступників і висловити своє прохання чи пропозицію. Якщо питання не потребуватиме додаткового розгляду, його буде вирішено безпосередньо. Якщо ж воно передбачає доопрацювання, громадянин може оформити звернення письмово. Письмове звернення може бути надіслане поштою або принесене особисто, також його може передати в Інспекцію уповноважена особа.

Такий порядок прийому звернень громадян стосується не лише питань земельного законодавства, але й інших аспектів діяльності управлінь та відділів інспекції. Усі звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше 1 місяця від дня їх надходження. Якщо порушені у зверненні питання неможливо буде вирішити у місячний термін, то у відповідності до законодавства буде встановлено необхідний термін для його розгляду. При цьому загальний термін вирішення питання не перевищуватиме 45 днів.

- В мене важливе питання, я думаю це не мене одну хвилює. Суть така. Де купити справді якісне насіння. Надоїло почувати себе обдуреним. Кілька раз купляли закордонний непотріб хоча продавці клялися-божилися, що це наше і вони самі уим користуюиться. Є якась управа на це? Де можна купити насіння щоб знати що воно якісне і гарно зійде, дасть добрий урожай. Якщо можна дайте конкретну відповідь.


- Якщо ви хочете купити справді якісний, кондиційний, посівний матеріал і не натрапити на шахраїв, то найкраще перед купівлею ознайомитись із Державним реєстром виробників насіння і садивного матеріалу в Україні, який розміщений на сайті Держсільгоспінспекції України у розділі «Діюча нормативно-правова база». Якщо ж у Вас немає доступу до мережі, то переглянути цей перелік Ви можете в Управлінні контролю якості насіння і садивного матеріалу нашої Інспекції за адресою: м.Рівне, вул. Драганчука, 5, тел. (0362) 64-45-70.

Саме у Реєстрі Ви можете знайти реалізаторів насіння в нашій області, і тоді уже не має значення, у якого із цих суб’єктів Ви купуєте посівний матеріал, адже усі вони атестовані. Разом з тим, кожна партія насіння під час відпускання повинна супроводжуватись документами, які підтверджують гарантію якості насіння (атестат або сертифікат) або Довідкою про сортові і посівні якості насіння. Ви завжди можете попросити один із цих документів у будь-якій торговій точці, якщо документи відсутні, краще не вірити обіцянкам і обрати іншого реалізатора.

- Підкажіть, будь ласка, які документи я можу попросити у виробника насіння, щоб дізнатись чи якісне воно і відповідає всім вимогам? І де можна переглянути список усіх виробників насіння області?

- Справді, для того щоб бути на 100% впевненим у якості садивного матеріалу, що купуєш, потрібно точно знати який документ попросити у виробника чи реалізатора насіння. Але, перш за все, дізнавайтесь чи внесений виробник насіння у Державний реєстр, про який йшла мова у відповіді на попереднє запитання. Після того як обрали виробника та реалізатора насіння, з’ясуйте про наявність у останнього сертифіката на насіння на відповідну партію. При купівлі обов’язково вимагайте супровідний документ на партію насіння: атестат на добазове та/або базове насіння, свідоцтво на сертифіковане насіння.

Також при купівлі потрібно перевірити наявність на пакованні (мішку) номерних етикеток встановленої форми Згідно Порядку маркування партій насіння.

Якщо у Вас виникають питання, пов’язані із купівлею або з будь-яким іншим аспектом, що стосується садивного матеріалу, Ви завжди можете отримати кваліфіковану консультацію від фахівців Інспекції, зателефонувавши до Управління контролю якості насіння і садивного матеріалу нашої Інспекції за номером 64-45-70.

- Посівна уже стартувала, які прогнози? Будемо мати гарний врожай картоплі і зерна осінню?

- Посів і картоплі, і зерна проводиться відповідно до сформованої товаровиробниками структури посівних площ. Порівняно із 2013 роком вся посівна площа по сільськогосподарських підприємствах збільшилася майже на 3%. Якщо господарі проведуть посіви в оптимальні строки з дотриманням технології виробництва культури, будемо сподіватися, що погодні умови дозволять сформуватися гарному врожаю.

- Скільки коштує отримати посвідчення такториста першої категорії, і куди мені звернутись? Я з Радивилівського району.

- Щоб отримати посвідчення тракториста-машиніста Вам необхідно звернутися до Держсільгоспінспекції в Рівненській області. У місті Радивилові Інспекція знаходиться за адресою вул. Маркелова, 6. Державний інспектор, до якого можна звернутися, Климчук Василь Петрович, його телефон 0974796927.

Вартість посвідчення тракториста-машиніста 62,7 грн. Дана вартість посвідчення діє на всій території Рівненської області. Плата здійснюється на рахунок ДП «Київоблагростандарт». Інші платежі при проведенні атестації та видачі посвідчень тракториста-машиніста є незаконними. Якщо Вам достовірно відомо про факти вимагання державними інспекторами сільського господарства області, прошу повідомити на телефони управління технічного нагляду, охорони праці та пожежної безпеки (0362) 62-30-52, (0362) 65-30-55 начальнику управління Данилюку Михайлові Богдановичу або на телефонну «гарячу лінію» Денржсільгоспінспекції в Рівненській області (0362) 22-34-94.

- Читала на вашому сайті, що ви насіння на гмо перевіряєте. виникає питання, чи все вого якісне, бо у вас написано, що гмо не виявлено.

- Треба внести деяку точність. Фахівці інспекції не проводять перевірку насіння на наявність генетично-модифікованих організмів. Державна інспекція сільського господарства України відповідно до Порядку видачі сертифіката якості зерна та продуктів його переробки кожну партію зерна, яка відвантажується на переміщення територією України та здійснення експортно-імпортних операцій, а саме спеціалісти проводять інспектування зерна та продуктів його переробки, що включає відбір проб за участю державного інспектора сільського господарства з обов’язковим складанням акта відбору проб для визначення якості, безпечності та наявності генетично-модифікованих організмів, дослідження яких проводять акредитовані лабораторії з подальшим наданням протоколів досліджень, на підставі яких видається сертифікат якості. Держсільгоспінспекція в Рівненській області наразі не проводить перевірку сільськогосподарської продукції на наявність генетично-модифікованих організмів.

Але, відповідаючи на Ваше запитання: перевірка насіння на наявність ГМО проводиться на базі акредитованих лабораторій, зокрема лабораторії при Державній інспекції сільського господарства України у Києві.

- Я навчаюся в НУВГП, в інституті "Агроекології та землеустрою" за спеціальністю "Землеустрій та кадастр", чи можу я пройти у Вас переддипломну практику. Яким чином це можливо, і чи можливо це взагалі?

- Звичайно, можливо. Держсільгоспінспекція як молодий контролюючий орган зацікавлена у формуванні якісного та професійного кадрового резерву, і разом з тим ми підтримуємо освітні ініціативи із проходженням усіх видів університетської практики студентами відповідних спеціальностей.

Випускники Вашої спеціальності успішно працюють на посадах спеціалістів відділу оперативного контролю за дотриманням вимог земельного законодавства та відділу координації інспекційної діяльності управління контролю за використанням та охороною земель. Тому, одним із найважливіших кваліфікаційних критеріїв для проходження практики у нашій установі є Ваша спеціальність «Землеустрій та кадастр». Наш штат укомплектований висококваліфікованими фахівцями, здатними допомогти студентам-практикантам у проходженні практики, набутті ними практичних професійних умінь та навичок.

Проходження переддипломної практики у Держсільгоспінспекції потребує оформлення угоди на проведення практики студентами вишів та направлення на практику. Також, ми вітаємо ініціативу самих студентів, коли їхнє прохання пройти практику підкріплене грамотно складеним резюме.

- Скажіть будь ласка у вас треба брати окремий дозвіл на копання бурштину, чи все вирішувати, як раніше через кришу.

- Перш за все, хотів би звернути увагу на той факт, що до компетенції Державної інспекції сільського господарства в Рівненській області не належить видача дозволів на «копання бурштину». Для законного видобутку бурштину необхідно отримати дозвіл на користування надрами, відвести земельну ділянку для вказаних потреб та здійснити інші дії відповідно до законодавства.

Не можна не зауважити, що на території Рівненської області є випадки масового незаконного видобутку бурштину (найбільше у Володимирецькому, Сарненському, Рокитнівському районах). Бурштинокопачі порушують вимоги земельного законодавства, самовільно займають земельні ділянки, використовують їх не за цільовим призначенням, знімають родючий шар ґрунту без спеціального дозволу, псують сільськогосподарські землі, і внаслідок чого землям Рівненщини завдається не аби яка шкода. Наголошую на тому, що за незаконний видобуток бурштину законодавством передбачена адміністративна, кримінальна, цивільно-правова відповідальність.

- Скажіть скільки ще часу (вказана конкретна особа - [b]прим. ред.) буде збирати добровільно в примусовому порядку побори за реєстрацію тракторів та видачу посвідчень трактористів, а точніше (вимагати) гроші (брати хабарі). Можливо пора припиняти брати. Як ви збираєтесь на це впливати? А може Ви шановний в долі? Наведіть порядок та зніміть цього негідника (ХАБАРНИКА), або майте мужність напишіть заяву на звільнення. Ви звичайно відповісти точно нічого не зможете, як кожен керівник будете його покривати для того аби врятувати свою посаду (тепле місце), але пора навести порядок, також Ваші земельники під час перевірок такі суми виставляють. Наведіть порядок. Дякую.[/b]

- Сьогодні на Держсільгоспінспекцією покладений ряд важливих контрольно-наглядових функцій, із числа яких значна увага приділяється здійсненню комплексу заходів щодо протидії виникненню та розповсюдженню проявів корупції.

Зокрема, доводимо до відому громадян, що Державною інспекцією сільського господарства України підготовлено лист-звернення до суб’єктів підприємництва, які працюють на аграрному ринку. У цьому листі наголошується, що сформувати повноцінний механізм із протидії корупції можливо лише за спільної участі як органів влади, так і самих аграріїв.

Тому, якщо Вам відомі факти наявності дій посадових осіб Держсільгоспінспекції, що не відповідають вимогам чинного законодавства та містять корупційну складову, Ви можете звернутись до мене особисто на «гарячу лінію» Держсільгоспінспекції за телефоном (0362)22-34-94, безпосередньо до Державної інспекції сільського господарства України за телефоном (044)422-06-94 та на електронну адресу disg-pr@ukr.net. Інспекція зацікавлена перевіряти повідомлення такого характеру, аби уникнути наклепу чи випадків, коли намагаються звести рахунки із працівниками Інспекції. Також про факти протиправних дій потрібно повідомляти до правоохоронних органів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ