Ми у Facebook
25.06.2014, 17:39

За вирощування маку можна отримати 7 років позбавлення волі

На Рівненщині триває профілактична операція «Мак», під час якої дільничні інспектори виявляють і знищують нелегальні посіви маку та конопель.
В Україні громадяни не мають права сіяти й вирощувати мак снотворний та коноплі – культивування ними наркотиковмісних рослин за будь-яких умов визнається незаконним.

За незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель, громадяни нестимуть адміністративну або кримінальну відповідальність. Зовсім незначна кількість посіяних або вирощуваних рослин снотворного маку (до ста рослин) чи конопель (до десяти рослин) може бути підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність у вигляді штрафу від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин.



Рівненщина: на городі у 60-річної жінки виявили незаконний посів маку

У випадках, якщо кількість рослин є більшою: від ста до п’ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин, настає кримінальна відповідальність відповідно до ч. 1 ст. 310 КК України. Покарання за цей злочин передбачене у вигляді штрафу від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.

За незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 КК України, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку у кількості 500 і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин (ч. 2 ст.310 КК України ) - караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.



Рівненська прокуратура хоче повернути державі бази відпочинку у Решуцьку

Довідка

Опійний (снотворний) мак
— однорічна трав’яниста рослина родини макових, з якого отримується опіум та багато його похідних (опіатів), таких як морфій, тебаїн, кодеїн, папаверин та носкапин. Біноміальна назва перекладається як «снотворний мак», посилаючись на його наркотичні властивості. Насіння широко використовується в їжу та містить цінну олію, крім того, рослина використовується для декоративних цілей.





На правах реклами