Завітайте до монотеатру “КУТ”!

11.08.2014

Чимало людей асоціює драматичне мистецтво лише із виставами, де багато ролей, багато акторів. Проте театр більш багатогранний, багатовимірний простір таланту, завіса емоцій та почуттів. Він включає у себе різні жанри, у рамках яких створюються неповторні шедеври.
Чи не найважчим жанром драматичного мистецтва є моножанр. Коли музика, світло, жести, слова органічно поєднуються однією людиною, поєднуються в особі однієї людини. Коли талант не можна приховати за грою інших і лише одна людина на сцені веде свій життєвий монолог у театрі одного актора.

Таким театром у Хмельницькому є монотеатр «Кут». Він унікальний тим, що пройшов випробування часом, випробування на справжність, яке передбачає наявність власної історії – наявність репертуару. А репертуарній програмі «Кута» можуть позаздрити навіть найвідоміші європейські монотеатри. Серед подібних театрів в Україні можна назвати лише «Крик» Михайла Мельника у Дніпропетровську. У Європі їх теж усього декілька.

«Кут» – один із небагатьох стаціонарних камерних монотеатрів у Європі, серед яких має найбільший репертуар. Це зазначив і Генеральний секретар МІТ ЮНЕСКО Б’янконе, привітавши «Кут» із ювілеєм. Репертуар монотеатру складають 11 моновистав різних жанрів: «Прокляті роки», «Сало в шоколаді», «Поет і кат», «Я – клоун!», «Гоголь: реінкарнація», «Магія душі», «Ін’єкція щастя», «Словоспів», «Акомпаніатор», «Мазепа» та «Лоліта». Ці надзвичайні складні та глибинні роботи, які на міжнародній театральній арені отримали Гран-Прі, були поставлені за 20 років роботи «Кута», заснованого 1992-го року заслуженим артистом України Володимиром Смотрителем. Його ім’я відоме шанувальникам театрального мистецтва як в Україні, так і за її межами. Прихильники його творчості є і у Сербії, і у Туреччині, і у Хорватії – усюди, де хоча б один раз бачили його роботи. Володимир Смотритель здобуває нагороди на різноманітних театральних та естрадних конкурсах і фестивалях. Ось лише неповний перелік його перемог: лауреат Всеукраїнського конкурсу «Укрестрада 90», переможець Всеукраїнського конкурсу гумору і сатири «Море сміху – 95» в м. Запоріжжі, переможець конкурсу «Людина року 2000» у номінації «Митець», дипломант міжнародного конкурсу «Відлуння – 2000»
у м. Києві…

Режисер, актор, бард, незмінний керівник Хмельницького монотеатру «Кут», директор Міжнародного фестивалю «Відлуння» та Всеукраїнського фестивалю «Розкуття». Володимир Смотритель із високим професіоналізмом порушує ряд важливих, актуальних у наш час проблем, відтворює світ у всіх проявах – сміливо, відверто. Кожна постановка – новий світ, нова театральна сторінка. Це високо духовні, національно свідомі роботи, які завжди змушують задумуватися, змінюватися. У них не тільки відображення душі актора, а й відображення життя суспільства, нації, у кожній із них – живі, актуальні теми. Режисерський задум, зміст, оформлення неминуче вражають глядача тим, наскільки майстерно відтворено образи, наскільки точно розставлено акценти та віднайдено суть.

«Кут» залишається не просто монотеатром, а простором креативних, унікальних ідей, творчих проектів, задумів. Так, Володимир Смотритель є директором таких неповторних мистецьких фестивалів, як «Розкуття» та «Відлуння», які щороку проходять у нашому місті із великим успіхом, викликаючи зацікавленість преси, театральних критиків та глядацького залу.

Фестиваль «Розкуття», який традиційно проходить у кінці травня – Всеукраїнський фестиваль, на якому артисти зі всієї України показують свою майстерність саме у моножанрі. І протягом декількох днів глядачі мають змогу насолоджуватися шедевральними творами драматичного мистецтва, поезії, вокально-інструментальної музики. «Сама назва «Розкуття» – це не так звільнення від скутості, як розмаїття «кутів». Адже, кожна людина – театр одного актора», – так свій задум пояснює Володимир Смотритель. Завдяки фестивалю «Розкуття» у Хмельницькому побували такі зірки театру і кіно, як Б. Ступка, А. Роговцева, В. Заклунна, І. Гаврилюк, М. Оляпін, Л. Кадирова, Б. Бенюк, А. Хостікоєв та інші.

У серпні ж проходить Міжнародний фестиваль «Відлуння», який патронується Володимиром Смотрителем. Цей фестиваль досить тривалий час проходив у Києві, проте уже декілька років поспіль він із успіхом проходить у нашому місті, не втрачаючи своєї популярності та престижу. На нього з’їжджаються майстри моножанру зі всіх куточків світу: із Росії, Польщі, Німеччини, Чехії, Молдови, Литви… і протягом декількох днів підводять підсумки думок, сповідей, страждань, мрій, кохання у своїх моноспектаклях. Фестиваль є унікальним тим, що виступає єдиним від України членом Міжнародного Форуму Монотеатру при МІТ ЮНЕСКО, до якого входять лише 10 фестивалів із усього світу.

Ці фестивалі, власне, як і творча діяльність монотеатру «Кут» знову й знов доводять, що мистецтво залишається невід’ємною частиною життя і що Хмельницький – місто високої культури, високого мистецтва…

Поліна ТІТАРЧУК

переглядів: 681

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *