Ми у Facebook
20.08.2014, 10:32

200 відважних геодезистів готові почати демаркацію кордону України з Росією

Протяжність сухопутної ділянки російсько-українського кордону становить майже 1975 кілометрів. Українсько-білоруський державний кордон має загальну протяжність 1084,2 км та проходить на території Рівненської, Волинської, Житомирської, Київської, Чернігівської областей.
Голова Держземагентства України Сергій Рудик звернувся з ініціативним листом до вищого керівництва держави про фінансування робіт з демаркації українсько-російського кордону в односторонньому порядку.

Понад 200 добровольців готові виїхати до зони бойових дій і розпочати геодезичні роботи. Про це очільник земельного відомства повідомив 18 серпня на прес-конференції.

Ініціатива Держземагентства знайшла підтримку на урядовому рівні.

Україна має право на односторонню демаркацію кордону, оскільки Росія блокує процес демаркації протягом майже п’яти років. За загальноприйнятою світовою практикою такі роботи зазвичай проводяться спільно країнами-сусідами.

Однак, з 2010 року відбулося 18 засідань українсько-російської комісії з демаркації кордону, а перший прикордонний знак на кордоні України і Росії, що встановлено поблизу населеного пункту Сеньківка в Чернігівській області, так і залишився єдиним з російського боку. Україна лише на чернігівській ділянці встановила 235 прикордонних знаків, що становить 50 відсотків від потреби.

Слід зазначити, що на кілометр кордону повинно бути встановлено від трьох до п’яти таких знаків. У цілому протяжність сухопутної ділянки російсько-українського кордону становить майже 1975 кілометрів.

Російський гуманітарний "конвой" отаборився на кордоні з Україною

«Роботи з демаркації можна виконати до кінця цього року, але більшу їх частку потрібно проводити безпосередньо на місцевості, – повідомив Сергій Рудик. – Для цього потрібні висококваліфіковані, добре підготовлені та оснащені, а головне відважні спеціалісти. Нині понад дві сотні патріотичних спеціалістів висловили бажання попрацювати на благо Батьківщини у гарячих точках. Я, як капітан запасу, готовий одягнути камуфляж і негайно виїхати на Донеччину або Луганщину, де найбільш складна ситуація з облаштуванням кордону».

В Україну вночі увійшло 70 одиниць російської бронетехніки - Геращенко

Як відомо, нещодавно Верховна Рада України прийняла ухвалу про посилення захисту держкордону, якою передбачено негайне затвердження документів, необхідних для проведення в односторонньому порядку демаркації сухопутної ділянки кордону з Російською Федерацією, яка буде обладнана за прикладом зовнішніх кордонів Європейського Союзу.

Також на сьогодні Держземагентством проведено організаційні заходи і для винесення на місцевість українсько-білоруського державного кордону. Роботи розпочалися 24 червня 2014 року. Зокрема, розроблено Графічний проект місць встановлення прикордонних знаків на лінію державного кордону довжиною 500 кілометрів.

Українсько-білоруський державний кордон має загальну протяжність 1084,2 км та проходить на території Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігівської областей.






На правах реклами