Ми у Facebook
29.12.2014, 18:15

Рівне: перший мільйон пива “Рівень”

У наш час пиво небезпідставно вважають третім за популярністю після води та чаю. Адже його пінка та найрізноманітніші смаки заворожують кожного. Мало хто знає, що пивоваріння – це не тільки мистецтво, а й ціла історія.
Дослідники стверджують, що ще у третьому тисячолітті до нашої ери шумери мали п'ятнадцять рецептів приготування пива. Цей напій був популярним і про нього говорили так: "Не знати пива – не знати радощів". Цивілізація шумерів давно відійшла у минуле, а якщо говорити про Україну та на Рівненщину, зокрема, то у нашому краї є своя історія пивоваріння.

Рівненський пивзавод для міста має унікальне значення. Як з’ясували дослідники, він вважається найстарішим підприємством не тільки міста Рівне, а й усієї області. Завод має майже 200-літню історію, хоча точну дату його створення напевно не зможе назвати ніхто.

Перша писемна згадка про наявність у Рівному пивоварного виробництва була у 1847 році. Подальший розквіт виробництва пива у місті пов'язується з діяльністю чеських переселенців, які активно іммігрували до Російської імперії протягом 1860-х років і наприкінці десятиріччя з'явилися й на теренах Рівненського повіту Волинської губернії.
Розширення промислового виробництва пива у Рівному пов'язують з відкриттям у 1900 році виробничих потужностей "Парового пивоваренного завода "Бергшлосс", які задовольняли потреби міста та прилеглих містечок як за російської влади, так й згодом, за часів Другої Польської республіки.

Повертаючись до сьогодення, Рівненський пивзавод – лідер з виробництва пива у області. Воно відоме не тільки на Рівненщині, а й у всій Україні. Коли рівняни вирушають у гості в інші міста чи країни, то дуже часто "захоплюють" з собою пляшечку одного з різновидів пива "Рівень". А обрати є з чого – "Богемське", "Празьке", "Бергшлосс" "Бергшлосс Чорний", "Жигулівське". Тож кожен зможе обрати пиво, яке до смаку саме йому. Процес пивоваріння контролює головний пивовар Рівненського пивзаводу чех Пшемисл БРОЖ. Під його пильним оком відбуваються усі процеси пивоваріння. Крім того, усі новинки, які з'являються у сфері пивоваріння, будьте певні, вже є на рівненському пивзаводі.

– Наше пиво за якісними показниками значно випередило конкурентів, але найголовніше те, що ми й далі прагнемо удосконалюватися, тримати марку та бути першими, – розповідає Пшемисл Брож. – Не стояти на місці, а рухатися тільки вперед!

А прикладом цього постійного зростання пивзаводу "Рівень" можна назвати те, що за підсумками року, що минає, тут було виготовлено більше одного мільйона декалітрів пива. Це робить рівненський пивзавод рекордсменом з виробництву пива.

Крім того, вже зовсім згодом у Рівному буде Музей пивоваріння. Щоб не тільки тішити рівнян та гостей міста смачнющим пінним напоєм, але й показати всім, що рівненське пиво має історію, якою варто пишатися!

До теми:

"Ранкова кава": секрети рівненського пива

2014: підсумки року на Рівненщині

Підсумки 2013 року для Рівного та Рівненщини

2012: підсумки року для Рівного та Рівненщини

2011: підсумки року для Рівного та Рівненщини





На правах реклами