Ми у Facebook
16.02.2015, 17:10

«Під час АТО їли вужів і жаб» , - брати-військові з Рівненщини

21-річний Юрій Кардаш із села Немовичі Сарненського району разом з 24-річним братом Валерієм два тижні перебували в оточенні ополченців. Зараз вони на реабілітації, чекають звістку про подальше призначення.
У зону АТО Юрія призвали у квітні. Валерія – на кілька днів раніше. Перед поїздкою на фронт хлопці пройшли бойовий вишкіл на військовому полігоні в Тучині. Після цього взвод, у якому служили рідні брати, відправили на блокпост у село Лозове, потім – у Лисичанськ, Ярмолинці.

Хлопці розповідають, найтяжче було, коли зачищали Ямпіль, Закотне, Сіверськ. Біля Ямполя батальйон, у якому виконували бойові завдання брати, потрапив в оточення. Позиції наших військових обстрілювали з кулеметів, мінометів, танків. У першому бою поранили вісьмох бійців, семеро загинули.

– Ми тримали оборону близько двох тижнів. Чекали допомогу, а потім нам сказали: «Тікайте, як можете, бо підкріплення не буде». Та вже через день ми повернулися і зачистили територію. Утримували периметр у лісі, в полі. Їхали на два дні, а пробули два тижні, – каже Юрій. – Їжі катастрофічно не вистачало. Сепаратисти заблокували під’їзд до населеного пункту, не було змоги завозити продукти, тож доводилося їсти вужів і жаб. Спали хто на бушлаті, хто у спальнику, а хто й просто неба. Коли йшов дощ, раділи, що можна буде набрати води.
Боєць розповідає, сепаратисти були значно краще забезпечені зброєю і технікою, аніж воїни АТО.

У серпні їхній батальйон разом з «Айдаром» зачищав села Новосвітлівка і Хрящовате. Попри обстріли, наші воїни йшли вперед.

– Тут почалося справжнє пекло. У першу ніч двоє поранених, троє загиблих, серед них і командир батальйону. На моїх очах збили два літаки, – розповідає очевидець. – Командування на себе взяв старший солдат, за фахом механік і лікар. Поранених вивозили, нетранспортабельним медики надавали допомогу у бункерах. Медикаментів не вистачало. Коли ми розбили блокпост ополченців, то знайшли там і косяки, й мак, і коноплю.
Хлопець розповідає, що снайпери мали фотографії військових, переважно командирів, яких мали знешкодити.
– Це війна, – каже. – І якщо ми не будемо воювати там, вони прийдуть у наші домівки.

Статті до теми:

На Донбасі зник військовий з Рівного [ФОТО]
Рівненські військові знищили склад боєприпасів терористів
Рівняни разом із “кіборгами” побували в Донецькому аеропорту [ВІДЕО]





На правах реклами