Ми у Facebook
28.05.2015, 17:00

Відомий в Європі правознавець провів у Рівному цикл майстер-класів [+Фото]

27 травня 2015 року у Рівненському інституті Київського університету права НАНУ відбувся цикл майстер-класів доктора права Арнольда Варенвальда (Німеччина).
Зустріч із поважним гостем відбувалася в рамках проекту «Майстер-класи відомих зарубіжних науковців та практиків для студентської молоді», ініційованого ректором, заслуженим юристом України професором Юрієм Ладиславовичем Бошицьким. Мета проекту – ознайомлення з новітніми здобутками європейського права, забезпечення інтеграції у міжнародну університетську спільноту та створення в Україні належного комунікативно-правового поля для обміну актуальними ідеями у сфері юриспруденції.



Невипадково указом Президента України № 269/2015 від 15 травня 2015 року за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення наукового потенціалу України, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм Ю.Л. Бошицького нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. З цією почесною нагородою від імені науково-педагогічного та студентського колективу на відкритті майстер-класів ректора привітав керуючий справами Рівненського інституту Київського університету права НАН України Володимир Леонович Якимчук. У вітальному слові Ю.Л. Бошицький підкреслив вагомість визнання діяльності Київського університету права та його ініціатив на державному рівні, а також наголосив на потребі розширення партнерських контактів із Європою, ствердивши високий статус у європейському праві Арнольда Варенвальда.



Прикметно, що пан Варенвальд є експертом Європейської комісії у програмі ЄС «Підвищення інноваційних стратегій, політики та регулювання в Україні» (2011 р.), членом робочої групи німецького Міністерства економіки і технологій «Електронна комерція», членом Ради арбітрів IFTA (незалежного теле- і кіно- Союзу, м. Лос-Анджелес), членом Німецького інституту з арбітражу (DIS) у містах Кельн та Берлін, членом CEN (Європейського центру стандартизації, м. Брюссель).



Треба сказати, що візит пана Варенвальда на Рівненщину отримав широкий резонанс, про що засвідчив виступ заступника голови Рівненської обласної ради Степана Івановича Павлюка, котрий висловив всебічну підтримку ініціатив ректора у плані консолідації зусиль із європейською правничою елітою для подолання економічної кризи в Україні. «Нас багато що об’єднує, - сказав доповідач. – Ми маємо виробити належні оціночні критерії ситуації, яка склалася, нині гостро стоїть питання децентралізації влади, збереження демократичних засад функціонування українського суспільства, участь молоді у реформах, які відбуваються зараз».



На зустрічі також мав слово директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Петрович Овдіюк, котрий відзначив потребу розширення правового діалогу, започаткованого ректором КУП НАНУ.

Озвучена проблематика майстер-класів «Юридичні рамки санкцій ЄС проти російських та українських осіб у зв’язку з подіями в Східній Україні» та «Основні засади енергетичного права ЄС» зібрала чисельну аудиторію. Присутніми на зустрічі були відомі адвокати та фахівці права Рівненщини, зокрема С.В. Бідюк, А.С. Негрей, О.М. Негрей, А.Р.Протопович, С.В. Ярема, В. М. Максимчук та ін. теми.



Арнольд Варенвальд детально описав процедуру накладання санкцій країнами ЄС проти окремих громадян Росії та України, а також проти окремих російських підприємств. Він підкреслив їх вплив на позицію Росії щодо подій в Східній Україні, які дестабілізували економічну та фінансову ситуацію в Росії.   А. Варенвальд також оголосив пріоритети енергетичної політики ЄС, серед яких диверсифікація постачання нафти та газу, зменшення залежності країн ЄС від поставок нафти та газу з Росії, підвищення рівня прозорості у вирішенні проблем в енергетичній галузі, боротьба проти монополізації та практики дискримінаційного ціноутворення. Пан Варенвальд наголосив, що загальні енергетичні цілі Євросоюзу зафіксовано в стратегії Європа–2020, схваленої Європейською Радою в червні 2010. Він також розповів про механізм правового регулювання енергетичного ринку та процедуру вирішення спорів та конфліктів в енергетичній галузі. 

Учасники круглих столів отримали можливість особистого спілкування із поважним гостем і висловили сподівання про те, що це далеко не остання зустріч такого рівня.





На правах реклами