Ми у Facebook
16.10.2015, 14:30

На 100-річчя відомого дослідника до Рівного з’їдуться науковці з усієї України

В Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться історико-краєзнавча конференція, присвячена 100-річному ювілею українського археолога, дослідника Берестецької битви Ігоря Свєшнікова.
Конференція стартує 19 жовтня – саме в день народження відомого дослідника. Початок роботи пленарного засідання – об 11.00.

Учасниками заходу стануть науковці з Києва, Львова, Рівного, Чернігова, Луцька, Хмельницького, Тернополя, Маріуполя, Батурина, Дубна, Пляшевої, Пересопниці.

У Рівному виступала Ніна Матвієнко

Другого дня роботи конференції (20 жовтня) її учасники відвідають Національний заповідник «Поле Берестецької битви», де Ігор Свєшніков впродовж двадцяти років очолював археологічну експедицію, а також Дубенський замок, де провів останні свої дослідження.

Нагадаємо, 100-річчя з дня народження видатного українського археолога Ігоря Свєшнікова відзначається в Україні на державному рівні.

У Тараканівському форті знімають кіно... німці


Довідково:
Ігор Свєшніков народився в Києві у дворянській сім'ї. У 1921 родина переїхала в село Хотин Дубенського повіту Волинського воєводства (нині Радивилівський район Рівненської області), де Ігор провів дитячі роки.

У 1930 році вступив до гімназії м. Дубна, закінчивши яку здав іспити на юридичний факультет Львівського університету. В подальшому Ігор Свєшніков навчався на історичному факультеті. В майбутньому він присвятив свою наукову діяльність археології.
Про це повідомили з прес-служби ОДА,

Археологічні розвідки він розпочав у 1938 році. Перші його розкопки проходили на Рівненщині, зокрема, у селах теперішнього Радивилівського та Володимирецького районів. Війна, на жаль, перервала його заняття, але після її закінчення він повернувся до улюбленої справи. Спираючись на матеріали, що йому вдалося виявити, вчений зумів виділити декілька нових культурних груп археологічних пам'яток, захистити кандидатську, а потім і докторську дисертації.

У 1970 році він очолив експедицію Рівненського краєзнавчого музею, розпочавши розкопки місця козацької битви, що відбулася у 1651 році на території теперішнього Радивилівського району.

Предмети колекції, що сформувалась завдячуючи плідній роботі експедиції Рівненського краєзнавчого музею під керівництвом Ігоря Свєшнікова, демонструвались на виставках у Ванкувері та музеях Кракова, Луцька, Острога, Нетішина, Костополя.

Вшановуючи заслуги Ігоря Свєшнікова, на Рівненщині з 2006 року присуджується щорічна премія в галузі історико-культурної спадщини його імені.





На правах реклами