Ми у Facebook
20.11.2015, 10:00

Що робити рівнянам, якщо вони стали свідком злочину [+ПОРАДИ]

Як діяти у ситуаціях, коли на ваших очах сталася ДТП, когось пограбували, або намагаються проникнути в квартиру сусідів тощо, і що вам загрожує, якщо ви не повідомите про злочин.
У першу чергу потрібно запам’ятати, як виглядає зловмисник, звернути увагу на зовнішність, у чому він одягнений і взутий, і якісь особливі прикмети — татуювання, борода, лисина тощо. Негайно зателефонувати в міліцію. Швидко сказати: “Я став свідком, що когось пограбували, побили, чи лізуть у квартиру”, або “я, проїжджаючи по такій-то вулиці, бачив бійку”. У жодному разі не встрявати в ту бійку, щоб не ставати учасником пригоди. Друге — подивитися, в яку сторону зловмисник побіг чи на чому поїхав — на автомобілі, мотоциклі чи велосипеді. Це дасть змогу правоохоронцям затримати його за гарячими слідами. Третє — кричати, не шкодуючи голосових зв’язок. Адже доведено, що крик привертає увагу і може злякати зловмисника. Обов'язково дочекатися приїзду працівників міліції, щоб розказати усі подробиці події, описати, що зловмисник говорив, який у нього був голос.

Проте, згідно зі статтею 135 Кримінального кодексу України, особу можна притягти до кримінальної відповідальності, якщо вона залишить людину в небезпеці. Наприклад, скоїть ДТП і зникне з місця пригоди. Або ж хтось побачив, що людину збили. і не повідомив до міліції чи у швидку допомогу, а залишив людину помирати тощо.

Стаття 135 Кримінального Кодексу України


1. Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, — карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, вчинені матір’ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані, — караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.


"Рівненська газета" № 4 від 24 січня 2013 року






На правах реклами