Ми у Facebook
20.12.2015, 17:00

Якою буде зима 2015/2016 – прогнози синоптиків дещо відрізняються

Метеорологи та кліматологи опублікували довгострокові прогнози, якою буде зима в 2016 році.
Укргідрометцентр обіцяє сніг з дощем на Новий рік



У відділі кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди гідрометеорологічного НДІ НАН України оприлюднили довгостроковий прогноз на зиму 2015/2016 року.

Метеорологи тепер стверджують, що зима 2016 року очікується дещо холодніша, ніж у 2015 році, і з більш відчутними перепадами температур. Перша половина грудня більше нагадуватиме осінь. Справжні морози прийдуть в Україну вже після 10 грудня. А Новий рік ми, можливо, зустрінемо зі снігом та дощем. Найбільш холодними місяцями стануть грудень і січень. Лютий обіцяє бути відносно м'яким, хоч кілька днів можливі люті морози.

Яку погоду очікувати рівнянам на Новий рік

«У першій декаді грудня температура втримається вище норми, чекаємо до 7 градусів тепла. Але після 10 грудня очікуємо тривале похолодання (3-5 градусів морозу) до початку наступного року», - пояснила професор Вазіра Мартазінова, пише Сегодня.

Яка буде зима 2015-2016: прогноз гідрометцентру


«Окремі дні будуть дуже жорстокі й несподівані»



Тим часом, оцінки Гідрометеорологічного науково-дослідницького інституту НАН України та Укргідрометцентру щодо погоди на Новий рік відрізняються.

«На Новий рік нульова температура, сніг з дощем», - каже заступник начальника Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

«Новий рік має бути морозний, з кінця грудня і до 10 січня можливі найнижчі температури: вночі місцями -10...-15 градусів», - говорить Вазіра Мартазінова.

В іншому відомі українські синоптики солідарні й прогнозують близьку до норми як за температурою, так і за кількістю опадів зиму.

Як зазначає А. Прокопенко, для грудня середня норма морозів - мінус 2-4 градуси, для січня та лютого - 3-5 градусів морозу, щодо опадів усі місяці в межах 20 мм.

Як зазначає В. Мартазінова, після 10 січня 2016 року температура підніметься вище норми на 3-4 градуси. Тобто лютий очікується м'яким і з незначними опадами. Однак і різкі зміни не виключені. «Окремі дні будуть дуже жорстокі й несподівані», - попереджає професор-метеоролог.

Епідемію грипу на Рівненщині прогнозують у лютому


Американці прогнозують аномальні явища в Європі



Днями опублікований довгостроковий прогноз погоди на зиму 2015/2016 від американської служби погоди AccuWeather.



Домінуючий західно-східний перенос повітряних мас стане причиною різких температурних контрастів в Європі взимку 2015-2016 років. На великій території - від Мурманська до Кракова, від Копенгагена до Кірова погода буде холоднішою, ніж звичайно, особливо наприкінці січня — в лютому. Низькі температури очікуються в Берліні, Варшаві, Мінську, Вільнюсі, повідомляє сайт gavsweathervids.com

Частіше звичайного йтимуть дощі та сніг у коридорі від французького Бордо на заході до російського Воронежа на сході, прогнозують американські кліматологи. Уздовж цієї траєкторії будуть переміщатися атмосферні вихори, тоді як над Північною Європою частіше пануватиме область високого тиску. Така синоптична ситуація стане причиною м'якою і теплої зими в Південній Європі - від Лісабона до Ростова-на-Дону. А на півдні Великобританії, півночі Франції, у Бельгії, Нідерландах, північно-західній Німеччині буде звичайна, близька до норми зима. Загроза повеней та ураганів взимку нависає над південною Францією, північною Іспанією та Італією. Вологе повітря Атлантики буде прориватися по центру Європи аж до російського Чорнозем'я, що обіцяє можливість поповнити запаси вологи на півдні Росії і в Україні.
А ось для Словенії, Хорватії, Угорщини, Словаччини, північної Румунії прогноз не дуже сприятливий. Тут теплі повітряні маси Атлантики будуть стикатися з холодним повітрям з Арктики. Це означає опади, замети, сильний вітер. У Києві та Москві зима буде близькою до тих, до яких ми звикли за останні 10-15 років. У лютому можливі короткочасні прориви арктичного повітря, - прогнозують науковці-кліматологи.

Народні синоптики прогнозують: зима-2016 буде такою, як у 2009 році

Росіяни передрікають початок глобального похолодання

Російські фахівці, навпаки, передрікають сувору зиму і початок 60-річного холодного циклу. Про це повідомив голова президії тюменського наукового співтовариства СО РАН академік Володимир Мельников. "Наші спостереження про циклічність клімату підтверджують факт того, що на Землі йдуть не тільки процеси глобального потепління, а й похолодання. Ці цикли різної періодичності. Вони накладаються один на одного і викликають коливання погоди. Ці накладення і призводять до перепадів температури вгору і вниз", пишуть Вести.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Яка буде зима 2015: прогнози синоптиків, погодні прикмети





На правах реклами