Бурштин – багатство мого краю

01.02.2016

До 15 лютого триває інтернет-голосування серед робіт учасників конкурсу “Я – журналіст!”. Твір, який набере найбільше позитивних коментарів, отримає перемогу в спеціальній номінації “Народний журналіст!”.
Камінь сонця, так називали у давнину бурштин. Перші згадки про нього датуються VIII століттям до нашої ери, коли була створена «Одіссея» Гомера. У ній тричі згадується бурштин. Про цей камінь писав римський історик Тацит. Саме бурштин прикрашав корону єгипетського царя Тутанхамона. Цінували мінерал у давнину дуже високо: здоровий раб у часи Нерона коштував дешевше, ніж невелика фігурка з бурштину.

Слід пам’ятати, що справжній бурштин є лише на узбережжі Балтики та на Поліссі, всі решта подібних каменів, як, наприклад, «байкальський бурштин», «бразильський бурштин» тощо – є не оригінальними самоцвітами, а лише бурштиноподібними смолами.

Згідно з сучасними науковими даними сорок мільйонів років тому на місці Полісся був острів, оточений «польським» та «білоруським» морями, на берегах якого росли ті сосни, смола яких перетворилася з часом на бурштин. Прикраси з бурштину цінували ще місцеві племена, згодом і прадавні слов’яни, русини та литвини, українці. З бурштину майстри виготовляли обереги, бурштинові корали, намиста, персні, сережки, браслети, мундштуки, портсигари. У часи Великого князівства Литовського поліський бурштин вивозили до Литви. Ювеліри цієї країни дуже цінували наш мінерал за його унікальний колір та забарвлення. Адже на Поліссі зустрічаються навіть дивовижний чистий білий і чорний бурштин. Білий бурштин – це просто диво, у світі його дуже мало – не більше 1 – 2 % від усього світлого бурштину.

У всі часи використовували бурштин з лікувальною метою. Литовці називали його «гінтарс», що означало «захист від хвороб». Римляни носили кулі з бурштину, які, як вони вважали, збільшували фізичні та психічні сили організму. Найкращими лікувальними властивостями володіє бурштин воскового кольору, обов’язково необроблений. Вважається, що якщо вагітна жінка буде носити намисто з бурштину, то пологи повинні пройти благополучно. Немовлятам клали бурштин у ліжечко, щоб заспокоїти, вберегти від недоброзичливців і всілякої нечисті. Бурштин допомагає при лікуванні гіперфункції щитоподібної залози, але протипоказаний при гіпофункції. Також ефективний він при легеневих захворюваннях і захворюваннях кровоносної системи. Він допомагає в лікуванні кишківника, нирок, виводить шлаки з організму, нормалізує кислотність. Допомагає цей мінерал розм’якшувати і виводити з організму камені з нирок, жовчного міхура. Масаж шматочком бурштину сприяє загоєнню ран. Якщо в воду занурити ненадовго камінь, то вона матиме антисептичні властивості і буде добрим послаблювальним засобом. Навіть дим від спаленого бурштину корисний для організму, він лікує захворювання легенів, горла, носа, поліпшує зір. Його використовують у косметології при виготовленні кремів для надання шкірі еластичності, здорового вигляду.

Отже, без перебільшення можна сказати, що ми володіємо безцінним даром природи. Тому ставитися до нього повинні як національного багатства, а не як до тимчасового джерела наживи. Я мрію, щоб моє село знову зеленіло прекрасними луками і лісами, а не чорніло ямами, що залишають після себе бурштинокопачі.

Якщо вам сподобалась ця стаття і ви хочете, щоб саме її автор став переможцем у номінації “Народний журналіст” – залиште свій позитивний коментар під матеріалом і поділіться посиланням на цю статтю в соціальних мережах, аби і інші могли проголосувати! Інтернет-голосування триватиме до 15 лютого. Переможе та робота, яка отримає найбільше позитивних коментарів!

Читати роботи учасників і голосувати

До теми:

Як на Рівненщині незаконно видобувають бурштин

Вступ-2016: як за 2 дні ви можете підготуватись до вступу на журналістику

Юрій ПОЛЮХОВИЧ, с.Олександрове Зарічненського району

переглядів: 1 087

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *