У Києві нагородили переможців всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт “Я – журналіст!”

24.02.2016

Майбутні журналісти, їхні вчителі та батьки зібрались 22 лютого у конференц-залі Національної спілки журналістів України на церемонію нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт “Я — журналіст!”.
Конференц-зала НСЖУ, що на Хрещатику 27а, обідньої пори у понеділок, 22 лютого, була вщерть заповнена юними журналістами, переможцями конкурсу “Я – журналіст!” з усіх кінців держави – від Буковини до Донбасу, від Рівненщини до Миколаївщини. Перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, керівник конкурсу, головний редактор Видавничого дому “ОГО” Віталій Голубєв та відповідальний секретар Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім.Т.Шевченка Микола Нестерчук привітали переможців конкурсу “Я – журналіст!”, вручили їм дипломи та цінні подарунки.

Список переможців і лауреатів всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт “Я – журналіст!”

Історія конкурсу “Я – журналіст!”
Конкурс “Я — журналіст!” започаткували у 2009 році журналісти Видавничого дому “ОГО”. Співорганізаторами проекту виступили Управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації та Національний університет “Острозька академія”. Розпочавшись як суто обласний, уже 2010 року конкурс “Я – журналіст!” охопив дві сусідні області — Рівненську і Волинську, наступного року до числа його учасників долучились школярі з Житомирщини та Хмельниччини, а вже у 2013-му “Я — журналіст!” зібрав роботи старшокласників із 9 областей України. Нині ж, за сприяння управлінь і департаментів освіти і науки практично всіх областей України й за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України та Асоціації “Незалежні регіональні видавці України”, організатори конкурсу “Я — журналіст!” залучили до участі учнів 8-11 класів та студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації з 21 області України та Криму — загалом на розгляд журі надійшло 155 робіт.

Умови конкурсу “Я – журналіст!”
За умовами конкурсу “Я – журналіст!”, учасники готували есе на тему “Чим приваблює мене професія журналіста” та творчу роботу на одну з двох тем (на вибір): “Цікаве — поряд” (про цікаве місце або цікаву людину-сучасника в своєму регіоні) або “Що б я змінив на краще у своєму населеному пункті”. Таке завдання, на думку організаторів, дає учасникам змогу продемонструвати, з одного боку, рівень володіння словом та активну життєву позицію, а з іншого — зацікавленість журналістикою та вмотивованість до подальшого розвитку в цьому напрямку.

Керівник конкурсу "Я - журналіст!", головний редактор Видавничого дому "ОГО" Віталій Голубєв і перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко вітають переможців конкурсу

Керівник конкурсу “Я – журналіст!”, головний редактор Видавничого дому “ОГО” Віталій Голубєв і перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко вітають переможців конкурсу

Фотозвіт про нагородження переможців конкурсу “Я – журналіст!”

Спеціальні відзнаки конкурсу “Я – журналіст!”
За підсумками роботи журі конкурсу “Я – журналіст!”, до складу якого увійшли представники Видавничого дому “ОГО” та Національного університету “Острозька академія”, було визначено 18 лауреатів — 10 володарів дипломів ІІІ ступеня, 7 — ІІ ступеня і 1 — І ступеня. Крім того, відзначено у номінації “Народний журналіст” авторку роботи, яка зібрала найбільше (понад 800) позитивних коментарів на Рівненському інформаційному порталі OGO.ua. Залучити таку потужну “групу підтримки” вдалось 11-класниці Гощанської гімназії на Рівненщині Мар’яні Матвійчук. А 10-класниця Сарненської гімназії Рівненської області Софія Лавор отримала диплом конкурсу “Я – журналіст!” у номінації “За актуальність теми” – робота дівчини присвячена вкрай актуальній для українського Полісся темі незаконного видобутку бурштину.

Керівник конкурсу "Я - журналіст!", головний редактор Видавничого дому "ОГО" Віталій Голубєв нагороджує 11-класницю Гощанської гімназії Мар'яну Матвійчук, яка перемогла у номінації "Народний журналіст". Серед призів - навчальний посібник Віталія Голубєва "Універсальна журналістика"

Керівник конкурсу “Я – журналіст!”, головний редактор Видавничого дому “ОГО” Віталій Голубєв нагороджує 11-класницю Гощанської гімназії Мар’яну Матвійчук, яка перемогла у номінації “Народний журналіст”. Серед призів – навчальний посібник Віталія Голубєва “Універсальна журналістика”

ФОТО З НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ “Я – ЖУРНАЛІСТ!”

Заохочувальні призи конкурсу “Я – журналіст!”
Дві заохочувальні відзнаки у номінації “Просвітянська журналістика” вручив школярам-лауреатам конкурсу “Я – журналіст!” відповідальний секретар Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім.Т.Шевченка Микола Нестерчук — він відзначив роботу київської 10-класниці, вихованки інформаційно-творчого агентства “ЮН-ПРЕС” Дзвенислави-Марії Щерби, присвячену Андріївському узвозу у столиці, та творчий доробок учениці 11 класу ЗОШ №8 міста Краматорськ Донецької області Дар’ї Бановської.

Я живу в невеликому місті, у якому, звісно, журналістика бурхливо не розвивається, телеканалу немає зовсім, а в газетах працюють люди без журналістської освіти, – розповіла у своїй роботі Дар’я. – Зараз у світі, де інформація поширюється із швидкістю звуку, занепад ЗМІ в маленьких містах має просто катастрофічні наслідки. Люди не читають газет із фактами, за достовірність яких несе відповідальність журналіст, і тому легко вірять у будь-які пропагандистські чи фейкові новини з інтернет-джерел. Я стикалася з таким, і не раз. Люди, через те що не читали газет, вірили в повну нісенітницю. Я прагну змінити це! А тільки власним прикладом можна показати вірний шлях. Більшість молоді, яка закінчує факультети журналістики, намагається виїхати з міста, я ж хочу досягти успіху в рідному місті, розвиватися самій і розвивати його. Я прагну вивести місцеву журналістику на новий рівень, я прагну не заробляти гроші на матеріалах, а об’єднувати людей, розвивати в них патріотизм і боротися за справедливість. Зараз більшість наших міських ЗМІ пишуть російською, я хочу показати людям красу рідної мови, її велич і багатство. Не знаю, чи народилася я журналістом, але відчуваю: це -моє. Мене приваблює професія журналіста, бо я хочу змінити своє життя й життя в моєму місті!

Конференц-залу НСЖУ вщерть заповнили юні журналісти з усієї України, їхні батьки та вчителі

Конференц-залу НСЖУ вщерть заповнили юні журналісти з усієї України, їхні батьки та вчителі

Фотозвіт про нагородження переможців конкурсу “Я – журналіст!”

До нагородження майбутніх журналістів активно долучилась Національна спілка журналістів України: вона не лише надала свій конференц-зал для проведення урочистої церемонії відзначення лауреатів конкурсу “Я – журналіст!”, завдяки чому учні з усієї держави, їхні батьки та педагоги отримали змогу побувати у своєрідному “серці” вітчизняної журналістики, а й заснувала спеціальну відзнаку від НСЖУ. Її володарем став 11-класник навчально-виховного комплексу міста Красноармійськ Донецької області Єгор Іщенко. Перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко вручив Єгору пам’ятний диплом НСЖУ та бібліотечку літератури з журналістики. Єгор Іщенко займається журналістикою вже шість років, постійно бере участь у юнкорівських злетах, готується до вступу на факультет журналістики. Одинадцятикласник із Красноармійська мріє стати тележурналістом і… отримати Пулітцерівську премію.

Перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко вручає спеціальну відзнаку від НСЖУ 11-класнику з міста Красноармійськ Донецької області Єгору Іщенку

Перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко вручає спеціальну відзнаку від НСЖУ 11-класнику з міста Красноармійськ Донецької області Єгору Іщенку

Розповідаючи про зміни, які здійснив би у рідному Красноармійську, Єгор у своїй творчій роботі, зокрема, пише: “Невеличке шахтарське місто на заході Донецької області. «Сіра зона», і кажуть, що ніяких перспектив. А тут 11 клас ЗНО, попереду студентське життя у великому місті. Не планую після навчання у виші повертатись додому, але не завжди так буває, як ми хочемо. Кажуть, існує ностальгія. В нашому класі навчаються переселенці з Горлівки, Донецька, Авдіївки, й вони просто мріють хоч раз переночувати в своїй домівці…” Продовжуючи свою думку, учасник конкурсу “Я – журналіст!” переконує: ніхто, крім самих жителів міста, не наведе в ньому ладу. І наводить конкретні приклади того, що спільними зусиллями місцевих жителів варто покращити у Красноармійську “Дуже скоро наше місто перейменують, бо в його назві заключено комуністичну символіку. Після тривалих дебатів і обговорень ми станемо Покровськом, і дуже хочеться сподіватися, що з новим ім’ям почнеться і нове життя, – пише на завершення своєї роботи Єгор Іщенко. – Тобто, саме налаштування я б змінив у нашому місті – налаштування на те, що у нас є МАЙБУТНЄ”.

“Стильно і патріотично!”, – охарактеризував доробок старшокласника з Донбасу перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко і висловив сподівання, що саме такі обдаровані старшокласники стануть майбутнім української журналістики — мирної журналістики, яка працюватиме на розбудову держави.

Колективне фото на добру згадку про перебування в стінах Національної спілки журналістів України після урочистої церемонії нагородження переможців конкурсу "Я - журналіст!"

Колективне фото на добру згадку про перебування в стінах Національної спілки журналістів України після урочистої церемонії нагородження переможців конкурсу “Я – журналіст!”

Фотозвіт про нагородження переможців конкурсу “Я – журналіст!”

Переможці конкурсу “Я – журналіст!”
Серед володарів призових місць конкурсу “Я — журналіст!” – старшокласники з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Хмельницької та Чернівецької областей. Особливо вразила організаторів активність вихованців гуртка “Юний журналіст” Роменського районного центру дитячої та юнацької творчості Сумської області — призові місця в конкурсі “Я — журналіст!” здобули відразу троє вихованок гуртка, і всі — одинадцятикласниці з одного села, села Хмелів Роменського району. Одразу трьох призерів “делегував” у склад лауреатів конкурсу й гурток “Юний журналіст” Палацу учнівської творчості міста Луцька. Керівники цих колективів (відповідно Ольга Лобода та Олена Букія) отримали подяки від організаторів конкурсу за активну роботу з обдарованою молоддю. Таких самих подяк удостоєні й керівник зразкового колективу “Прес-клуб “Юний журналіст” Палацу творчості дітей та юнацтва м.Хмельницький Ольга Валькова (до слова, вихованка цього колективу Катерина Уманець стала переможницею конкурсу в 2012 році, й відтоді щороку юні “акулки пера” з Хмельницького надсилають на розгляд журі конкурсу “Я — журналіст!” доволі вагомі творчі доробки) та керівник міської міжшкільної секції МАН “Журналістика” на базі рівненської ЗОШ №8, викладач кафедри журналістики Національного університету “Острозька академія” Вікторія Назарук (її вихованці беруть участь у конкурсі “Я – журналіст!” починаючи з 2010 року, саме того року учасниця секції Мар’яна Грабовська здобула диплом першого ступеня).

Ну, а диплом першого ступеня Всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт “Я – журналіст!” 2016 року отримала восьмикласниця ЗОШ№8 міста Вінниці Олександра Субботіна. Її робота, яка, за відгуком журі, стала “суцільним потоком оригінально поданої інформації”, була присвячена Європейській площі у рідному місті дівчини — Вінниці.

Восьмикласниця з Вінниці Олександра Субботіна виборола перше місце всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт "Я - журналіст!" серед 155 учасників із 21 області України

Восьмикласниця з Вінниці Олександра Субботіна виборола перше місце всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт “Я – журналіст!” серед 155 учасників із 21 області України

Читати роботу переможниці конкурсу “Я – журналіст!” Олександри Субботіної

Ледь чутним кроком підходжу до пам’ятного знака Небесній сотні та загиблим у зоні АТО, – пише у своїй роботі переможниця конкурсу “Я — журналіст!”. – Збитий сокіл, який стрімголов летить вниз головою до рідної землі із широко розкритими крилами у формі герба нашої держави, – саме такий символ зображений на стелі, що з’явилася на Європейській площі зовсім нещодавно, 22 січня 2015 року. Автором ідеї став молодий вінницький архітектор Владислав Головащенко, макет розробив головний архітектор Вінниці Олександр Рекута.  Біля пам’ятника завжди багато живих квітів. Навіть випадкові перехожі зупиняються, щоб вклонитися героям, які поклали своє життя на вівтар єдності й волі України. Тут неможливо залишатися байдужим. Горло перехоплює спазм, десь в глибині народжується тремтіння, яке не вгамувати жодними словами. Це моє місце сліз. Тут я завжди згадую страшні місяці очікування свого татуся із зони АТО, дні, сповнені хвилювань і тяжкого очікування телефонних дзвінків, та хвилини наших розмов. Саме тоді я зрозуміла, що справжнє щастя – не в речах і не в грошах, а у звичайному теплі татової долоні, у його стомленій посмішці, добрих очах…”

Лауреати конкурсу “Я — журналіст!” отримали у подарунок літературу з журналістики, зокрема, – щойно виданий у Рівному навчальний посібник організатора конкурсу Віталія Голубєва “Універсальна журналістика”; сертифікати на безкоштовне навчання основ журналістики на базі Національного університету “Острозька академія”, пам’ятні дипломи та сувеніри.

А найголовніше — у самісінькому центрі Києва, в “святая святих” української журналістики учні відчули: їхній талант — потрібен, його цінують і помічають дорослі, і така молодь матиме майбутнє в українській журналістиці. Важливий крок до такого майбутнього учасники конкурсу “Я — журналіст!” і зробили в стінах НСЖУ 22 лютого 2016 року.

Фото Валерії Цуканової, лауреатки конкурсу “Я – журналіст!” 2009 року, нині – кореспондента “ОГО”

До теми:

Список переможців і лауреатів всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт “Я – журналіст!”

Фотозвіт про нагородження переможців конкурсу “Я – журналіст!”

Роботи учасників конкурсу “Я – журналіст!”
OGO.ua

переглядів: 1 788

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *