Неповнолітні курці: як перемогти згубну звичку

25.03.2016

Що примушує дітей, не дивлячись на соціальний статус чи виховання, витрачати гроші на звичку, що, як відомо, болісно й безжально вбиває важкими хворобами мільйони людей?
Неповнолітні курці – проблема сучасної генерації. Не дивлячись на антирекламу шкідливих звичок і активне поширення тенденцій здорового способу життя, цигарки незмінно вкладають свою руйнівну лепту в свідомість молодого покоління.

Чому Україна є другою країною в світі, де у віці 13-15 років курять більше 30% відсотків дітей (відомості Всесвітньої організації охорони здоров’я)?

Здоров’я більше чим на 50% залежить від способу життя, а шкідливі звички мають найбільш фатальні наслідки для нього. Це не таємниця для жодного курця. Проте, ставлячи вічні запитання: «Чому ж, все-таки? Навіщо?», можна почути досить різноманітні відповіді, від: «цікаво стало», «друзі запропонували», «проблеми в особистому житті», до: «це красиво», «стильно» і «просто приємно». То, якщо зважати на категорію дітей, які відповідають на питання у останні із запропонованих способів, можна зробити висновок, що пропаганда куріння і саме так званої «краси» цієї звички, є набагато потужнішою за її антирекламу. Відомі та успішні люди, що красиво палять, позуючи перед камерою, безліч фото в соціальних мережах, де вже спостерігається певна тенденція зображень цигарок серед різних красивих локацій чи сцен із фільмів – все це створює чітке та хибне уявлення підлітка про шкідливу звичку та впливає на свідомість більше за шкільні презентації зчорнілих легень. Прихована реклама тютюну настільки психологічно потужна, що жодний класичний перелік шкідливості нікотину та смол не створює вагомої конкуренції.

Розглядаючи цю проблему, варто згадати й безвідповідальну аморальність тих людей, які продають підліткам цигарки, нехтуючи будь-якими заборонами та відповідальністю перед законом (про моральні переконання таких людей не варто щось казати). Поцікавившись в учнів 9-10 класів, можна почути відповідь, що нині придбати цигарки в Рівному – абсолютно не проблема, особливо «знаючи місця», а 11-класники можуть зробити це майже в кожному зустрічному прилавку.

Проблема і її усунення лежить на плечах виключно дорослого покоління, яке створює привабливі та згубні для підлітків реклами куріння. Чи варто так недбало ставитися до здоров’я молодої нації, особливо за умов гострого дефіциту будівельників сильного та щасливого суспільства? І як все-таки впливати на дітей, що прихилились до шкідливої звички і вже неодноразово піймались на гарячому?

Важко спроектувати відразу притомну модель поведінки у батьків, коли прийшло усвідомлення, що твоя дитина, яку так плекав-леліяв свідомо піднесла до рота цю повільну, проте болісну вбивцю.

Що ж, важливим є, як завжди: жодного приниження гідності чи насилля. Гучною лайкою, чи агресивними питаннями від дитини важко чогось добитися. Найкраще почати традиційно зі спокійного діалогу та вияснення причино-наслідків такої поведінки. Дитина повинна відчувати розуміння і підтримку з боку батьків, тому що опора, яку дає сім’я, більше підгрунтя позбутися шкідливих звичок, чим домашній пес Цербер. Варто пам’ятати, що будь-які прояви агресії призведуть лише до замкнутості підлітка, а жорсткі міри покарання сприятимуть лише моральній травмованості і згодом куріння все-одно віднайде місце у рутині вашого дитяти.

З іншого боку, думка про те, що «легко зійшло з рук» є не найкращою. То що ж таки робити? Як завжди, варто порозмислювати над причинами, метою та середовищем зростання та розвитку. Серед відповідей дитини пильним батьківським оком можна розгледіти істинні причини, а отже – зробити крок до їх усунення.

Маленький секретик. Дитина, яка привчена до ніжності-обіймів, яка приходячи з навчання-гуртка-вулиці отримує шматочок любові і ласки, матиме мотивацію не брати цигарку до рук, як мінімум з двох причин. По-перше, щоб не бути застуканою на гарячому з сигаретним смородом під час такого близького контактування. Ну і по-друге: елементарно соромно перед люблячими батьками (звісно, що є винятки, але здебільшого, так).

До теми:

Штрафи за куріння хочуть підвищити вдвічі

“Я відчував те, що ось-ось помру”: сповідь колишнього наркомана

19 листопада — Міжнародний день відмови від куріння
Катерина ОРЛОВСЬКА, випускниця Школи універсального журналіста

переглядів: 1 293

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *