Ми у Facebook
06.06.2016, 14:20

Посівний календар, поради садівникам, городникам, дачникам на червень 2016

Цьогорічна рання, але холодна весна, погодні "сюрпризи" у травні не надто сприяли рівненським дачникам-городникам. У когось не зійшла петрушка, огірки та кабачки, в інших пропали буряки, померзли помідори та перці. Але, хоч надворі вже літо, не пізно садити та сіяти багато овочевих культур, зелені та квітів.
Отже, які найбільш сприятливі та несприятливі дні для садіння, догляду за рослинами, збору та заготівлі врожаю?

ОГО пропонує садівникам і городникам, дачникам, любителям квітів щоденний посівний календар на червень 2016 із врахуванням фаз Місяця та розташування Місяця у знаках Зодіаку. 

Увага! Несприятливі дні для садіння, пересадки та сівби рослин: 5, 20, 23-24 червня. 

Посівний календар на травень 2016

1 червня, середа. Місяць у знаку Овна/Тельця, спадає, четверта (остання) чверть. 
Сприятливий день для підготовки ґрунту для сівби та садіння, знищення шкідників, прополювання, прорідження, пасинкування, сапання, мульчування, підживлення рослин. Добре збирати врожай овочів, ягід, лікарських рослин, запашних трав.

2 червня, четвер. Місяць у знаку Тельця, спадає, четверта (остання) чверть.
Можна садити та сіяти коренеплоди, квіти, бульбові та цибулинні рослини; підрізати кущі, збирати врожай для сушіння, кончсервації та довготривалого зберігання.

3 червня, п'ятниця. Місяць у знаку Тельця/Близнюків, спадає, четверта (остання) чверть. 
Сприятливий день сівби, садіння розсади та пересадки всіх видів витких рослин (квасоля, горох, огірки, гарбузи, кабачки, плетисті троянди, клематис, плющ, в'юнки, духмяний горошок тощо). Догляд за садовими, балконними та домашніми квітами.

4 червня, субота. Місяць у знаку Близнюків, спадає, четверта (остання) чверть. 
Садити й пересаджувати будь-які рослини, які ростуть вгору, небажано. Саме час видаляти зайві гілки, пагони, пасинки, косити траву, боротися з бур'янами, проріджувати рослини. Добре збирати врожай ягід, зрізати лікарські та запашні трави для сушіння на зиму.

5 червня, неділя. Місяць у знаку Близнюків/Рака, Новий Місяць (МОЛОДИК)
НЕСПРИЯТЛИВИЙ ДЕНЬ для сівби, садіння, пікірування, пересадки будь-яких рослин (погано приживатимуться, будуть кволі, а то й взагалі пропадуть). Добре боротися з бур’янами, зайвою рослинністю, проводити санітарне обрізання дерев, кущів, виділяти сухі та хворі гілки.

Як скласти посівний календар самостійно



6 червня, понеділок. Місяць у знаку Рака, росте, перша чверть.
Сприятливий день для садіння й пересадки більшості овочевих культур, крім коренеплодів і цибулевих (квасоля, боби, горох, кабачки, патисони, перець, баклажани, низькорослі середньостиглі сорти помідорів).

7 червня, вівторок. Місяць у знаку Рака/Лева, росте, перша чверть.
Саме час, щоб посіяти, досіяти, пересіяти чи посадити салатну зелень та пряні трави (кріп, петрушка, салат, рукола, шпинат, базилік), а також огірки, помідори, перець, баклажани, огірків. У першій половині дня важливо полити й підживити розсаду вологолюбних рослин, кімнатні та балконні квіти.

8 червня, середа. Місяць у знаку Лева, росте, перша чверть.
Краще утриматись від садіння та пересадки овочевих культур та фруктових дерев, які дають соковиті плоди. Можна садити декоративні кущі та кісточкові дерева, сіяти газонну траву, збирати врожай лікарських трав та корінців для сушіння. Добре боротися з бур'янами, стригти газони та кущі, косити траву, щоб повільніше росла.

9 червня, четвер. Місяць у знаку Лева/Діви, росте, перша чверть.
Велике православне свято Вознесіння Господнє. Можна скористатися порадами за 8 червня.

10 червня, п'ятниця. Місяць у знаку Діви, росте, перша чверть.
Добре садити й пересаджувати декоративні кущі та квіти, косити траву та стригти газони для уповільнення росту. Для садіння й пересадки фруктових дерев і городніх рослин день не дуже сприятливий (цвітіння буде рясне, але плоди виростуть дрібні, а насіння матиме погану схожість).

11 червня, субота. Місяць у знаку Діви, росте, перша чверть.
Можна скористатися порадами за 10 червня. Утримайтесь від збору врожаю, що призначений для довготривалого зберігання, консервування (може зіпсуватись).

12 червня, неділя. Місяць у знаку Діви/Терезів, росте, перша/друга чверть.
Можна садити й пересаджувати плодові дерева, розсаду овочів та квітів, сіяти кабачки та огірки, розмножувати виноград, чорну смородину та інші рослини живцями.

Сад і город: які рослини друзі, а які - вороги



13 червня, понеділок. Місяць у знаку Терезів, росте, друга чверть.
Добре садити квіти, декоративні кущі, кісточкові фруктові дерева, збирати насіння, поливати кімнатні та балконні квіти, косити траву та зрізати квіти у вази.

14 червня, вівторок. Місяць у знаку Терезів/Скорпіона, росте, друга чверть.
Сприятливий день для садіння квітів, декоративних кущів, огірків та кабачків, лікарських та пряних рослин, які збирають разом з суцвіттями. Ефективний полив та обприскування. Забраний врожай буде соковитий, зрізані лікарські трави — цілющі, а квіти — особливо красиві.

15 червня, середа. Місяць у знаку Скорпіона, росте, друга чверть.
Можна садити капусту, помідори, огірки, гарбузи, кабачки, перець. Небажано садити дерева й кущі, розсаджувати рослини діленням кореневищ. Ефективні полив, щеплення, пасинкування, розпушування ґрунту, внесення органічних та мінеральних добрив, обприскування рослин проти хвороб та шкідників.

16 червня, четвер. Місяць у знаку Скорпіона, росте, друга чверть.
Скористайтеся порадами за 15 червня.

17 червня, п'ятниця. Місяць у знаку Скорпіона/Стрільця, росте, друга чверть.
Можна косити траву, стригти газони. Збір урожаю листових овочів, лікарських та запашних трав, овочів, ягід та фруктів для тривалого зберігання, заморожування та консервування.

18 червня, субота. Місяць у знаку Стрільця, росте, друга чверть.
Саме час посіяти й посадити рослини, які швидко ростуть (салатна зелень, рукола, шпинат, цибуля та часник, гіркий перець. Рекомендується посів огірків у відкритий ґрунт. Збір овочів, фруктів, ягід і насіння, зрізання квітів. Посаджені в цей день домашні квіти швидше розквітають.

19 червня, неділя. Місяць у знаку Стрільця/Козерога, росте, друга чверть. Велике православне свято ТРІЙЦЯ (ЗЕЛЕНІ СВЯТА).
Сприятливий день для посіву та садінння квітів, декоративних кущів, що цвітуть.



20 червня, понеділок. Місяць у знаку Козерога, Повний Місяць (ПОВНЯ).
НЕСПРИЯТЛИВИЙ ДЕНЬ. Утримайтесь від посіву, садіння та пересадки будь-яких рослин. Добре зрізати квіти у вази, свіжу, соковиту салатну зелень, збирати цілющі лікарські трави. Якщо є така необхідність, можна полити й обприскати вологолюбні рослини на грядках і клумбах, кімнатні та балконні квіти.

21 червня, вівторок. Місяць у знаку Козерога, спадає, третя чверть.
Саме час для прополювання грядок та квітників, проріджування загущених посівів буряків, редьки, кореневої петрушки та селери. Добре збирати насіння, а також сіяти пізню редьку та моркву.

Як правильно проріджувати буряки [+ПОРАДИ]

22 червня, середа. Місяць у знаку Козерога/Водолія, спадає, третя чверть.
Можна косити траву, стригти газони, садити, пересаджувати, щепити дерева та кущі, сапати буряки та картоплю, розпушувати ґрунт на грядках, вносити органічні добрива.

23 червня, четвер. Місяць у знаку Водолія, спадає, третя чверть.
НЕСПРИЯТЛИВИЙ ДЕНЬ. Утримайтесь від посіву, садіння та пересадки будь-яких рослин. Можна збирати врожай зернових та коренеплодів, робити санітарне обрізання дерев і кущів, видаляти хворі та сухі рослини, стригти газони, косити траву, прищипувати й пасинкувати рослини, боротися з зайвою рослинністю та бур'янами.

24 червня, п'ятниця. Місяць у знаку Водолія/Риб, спадає, третя чверть.
Скористайтеся порадами за 23 червня.

25 червня, субота. Місяць у знаку Риб, спадає, третя чверть.
Сприятливий день для посіву та садіння кореневої селери, редьки, редиски, цибулинних (лілії), підрізати дерева і ягідні кущі. Збір врожаю овочів, фруктів, ягід, для варення і консервації. Добре обробляти город, поливати рослини під корінь, вносити органічні та мінеральні добрива.

26 червня, неділя. Місяць у знаку Риб/Овна, спадає, третя чверть.
Скористайтеся порадами за 25 червня. Можна досіяти салатну і пряну зелень. Рекомендується підживлення рослин, які перебувають у стадії цвітіння. Збір врожаю овочів, зелені, фруктів та ягід до столу (для тривалого зберігання та консервування не годиться, може зіпсуватися).



27 червня, понеділок. Місяць у знаку Овна, спадає, четверта (остання) чверть.
Сьогодні можна зайнятися підготовкою ґрунту під нові рослини, боротьбою з бур'янами та шкідниками. Збір та сушіння врожаю коренеплодів, фруктів, ягід, лікарських рослин та пряних трав.

28 червня, вівторок. Місяць у знаку Овна/Тельця, спадає, четверта (остання) чверть.
Сприятливий день для сівби різної салатної зелені, руколи, гірчиці, шпинату, кропу, редиски, редьки. Можна підживити рослини органічними добривами.

29 червня, середа. Місяць у знаку Тельця, спадає, четверта (остання) чверть.
Добре садити й пересаджувати всі коренеплоди (буряк, редька, коренева селера), бульбові та цибулинні культури (городину та квіти). Можна підстригати дерева й декоративні кущі. Збір врожаю фруктів, ягід та овочів, зібрані сьогодні придатні для створення зимових запасів.

30 червня, четвер. Місяць у знаку Тельця/Близнюків, спадає, четверта (остання) чверть.
Можна користатися порадами за 29 червня.

Посівний календар на 2016 рік





На правах реклами