Ми у Facebook
11.08.2016, 19:00

Писати Рівненщину: в Острозі закінчився художній пленер

Фото з: www.profguide.ru

Результатом роботи художників стала попленерова виставка, що відкрилася 10 серпня у мистецькій галереї Національного університету “Острозька академія”.
Узяти участь у пленері приїхали художники із центральної та західної частини України: зі Львова, Києва, Рівного, Хмельницького та інших міст.. Захід проводився уже десятий рік поспіль. Тематикою пленеру були дерев’яні церкви Острозького краю.

Хотілося побачити оригінальність і неповторність архітектури Волині очима художників та закарбувати на полотні автентичність дерев’яних церков, які ще залишилися, – зауважив краєзнавець, організатор пленеру Микола Бендюк.

Руслана Каламаж та  Микола Бендюк.<br />
Фото Наталії Веляник
Руслана Каламаж та Микола Бендюк.
Фото Наталії Веляник


До кінця року у прокат вийде кілька українських кінострічок

Проректор із навчально-виховної роботи Острозької академії Руслана Каламаж сподівається, що роботи митців експонуватимуться в галереї університету аж до зими з метою детального ознайомлення студентства з полотнами. За її словами, значення цього пленеру важко переоцінити, адже на полотнах фіксуються ті духовні святині, які вже завтра можуть бути зруйновані невдалою реставрацією. Також важлива інформаційна і просвітницька роль заходу – формувати сприйняття цінного, прекрасного, нашого рідного.

- Цей пленер уже ввійшов в історію нашої альма-матер та міста Острога, адже тема завжди актуальна. До того ж, він дуже органічно вписався у перелік заходів, які плануються до святкування 440-річчя Острозької академії. Чудово, що ці роботи зможуть побачити першокурсники. Це буде їхнє ознайомлення з Острожчиною через мистецтво. Після побаченого розумієш, що потрібно змінювати власні критерії сприйняття. Те, що здавалося рутинним, овіяне приємними дитячими спогадами, має зовсім іншу суть і цінність, – ділиться власними враженнями професор Руслана Каламаж.

Рівнянка присвячує вірші воїнам

- Не випадково, що пленер проводиться саме на Острожчині, адже наш край багатий на історико-культурну спадщину, якою ми дуже пишаємося. Раді вас вітати, приїжджайте до нас, це сприятиме підвищенню інтелектуального рівня та популяризації національної спадщини, – резюмує начальник відділу культури і туризму Острозької районної державної адміністрації Марія Кузьмінчук.

Як зазначає Голова спілки художників Рівненської області Тетяна Лукашевич, не було чіткої програми для кожного художника. Тому ті митці, які вперше потрапили в Острог, зачарувавшись замком, малювали саме його, хоча темою пленеру були церкви.

- Нічого не коштує так дорого, як втрачений час. Такі пленери дають можливість нам щасливу мить спілкуватися з історією – прекрасною, трагічною, різною, і зафіксувати її на полотнах для майбутніх пленеристів, студентів, жителів тощо, – говорить графік Валерій Нестеренко зі Львова.


-Я все життя писав природу в Криму, а в Україні останні десять років майже не писав. Мені дуже сподобалося у вас: і природа, і архітектура – все дуже красиво. У мене навіть дещо змінилося сприйняття і творча манера. Останнім часом я займаюся портретним живописом, а це зовсім інший стиль. Досвід, здобутий під час пленеру, збагатив і змінив мене, – ділиться враженнями художник Юрій Матвієнко з Хмельницького.





На правах реклами