Ми у Facebook
29.10.2016, 18:30

Українка розповіла про разючу відмінність іспанських пологових від українських

Джерело фото: svitua.com.ua

Історією вагітності та народження свого малюка в комфортних та сучасних умовах іспанських пологових будинків поділилася колишня львів'янка - Ярина Ціж.
"За всю вагітність і перебування в пологовому ми не витратили ні цента!" — розповідає Ярина Ціж, львів'янка, яка оселилась в Іспанії, у місті Пальма-де-Майорка.

— В державних клініках Іспанії усі вагітні, старші люди, діти і важкохворі, навіть якщо іноземці, мають право на безкоштовне медичне обслуговування. В той час, коли народжувала, я ще не мала документів — картки резидента, але і медичний супровід вагітності, і, власне, пологи були безкоштовними!

До речі, якщо ти збираєшся народжувати в державній, а не приватній клініці, то в якій саме, залежить від адреси проживання. Лікарів також вибрати не можеш. Хто буде в той момент на зміні, той і прийматиме пологи".

Скільки рівнянки платять за пологи

Усі огляди впродовж вагітності, як розповідає молода мама, відбуваються в невеликій поліклініці в тому районі, де ти мешкаєш. На обстеження вагітні приходять переважно щодва або щотри тижні. Поцедури такі ж, як і в українських клініках. Хіба що усі аналізи, уколи, УЗД-обстеження — безкоштовно.

"Коли збиралась у пологовий, то я не пакувала велетенських валіз. Усього — мінімум, бо більшість речей надають в лікарні, — каже Ярина. — Про найголовніше: підгузники, гігієнічні прокладки також можна не турбуватись".

У пологовому Ярину одразу ж поселили в одномісну палату зі всіма зручностями.

"Коли перейми стали систематичними і болючими, взяли на огляд та одразу ж в палату, де я й народжувала. До слова, можна було попросити епідуральну анестезію. Наскільки знаю, в Україні ця процедура дорога й непопулярна, а тут навпаки: безкоштовна і поширена.

Умови, в яких працюють тамтешні лікарі, і в яких лікують пацієнтів навіть не порівняти з українськими! Моя палата в пологовому швидше нагадувала готельний номер. А харчування, як в ресторані. Наприклад, на обід їла зупу з мідіями, а на вечерю запечену рибу з овочами!"



Цієї весни Ярині довелось тиждень полежати з дитиною в лікарні. Вона розповідає, що не платила за жодні ліки, жодні аналізи, жодні процедури і навіть міні-операцію, яку довелось провести.

Скільки коштують пологи в різних країнах?

"Навіть підгузники були лікарняні! Одномісна палата, приватний туалет і душ, ігрова дитяча кімната на поверсі — ось, якими були умови!

Після цього були у Львові. І довелось звернутись до місцевої дитячої лікарні, лежали в Охматдиті.

Умови були кращі, ніж я очікувала (готувалась до найгіршого), але все одно — небо і земля в порівнянні з лікарнею на Майорці.

Шість ліжок в палаті, один туалет на поверх, холодний душ, таке-сяке харчування, платити за кожен укол, кожен шматок бинту і пластиря. Хоча і там, і там лікарі професійно і якісно зробили все, що було потрібно. Однак проблема, в яких умовах лікують..."

Ярина продовжує розповідати про умови для породіль та немовлят Іспанії. Якщо мама і дитина здорові та добре почуваються, то з пологового їх виписують через 48 годин.

"Дві доби малятко завжди з мамою, — каже українка. — У палаті є диван, де може ночувати тато чи хтось інший і, звісно, може будь-хто прийти провідати!"

З реєстрацією дитини також проблем не було. У лікарні батьки заповнили документи, у яких вказали свої дані, а на основі цих паперів автоматично реєструють дитину.

"Дітям не потрібно робити ID, але ми збирались в подорож , тому зробили нашому Олександрові документ, з яким він міг би подорожувати в межах ЄС та паспорт для поїздки в Україну, — каже Ярина. — До речі, я була шокована: і пластикова картка ID, і паспорт-книжечка робляться при тобі за 10 хвилин і коштує це приблизно 10 євро!"

За словами Ярини, сьогодні в Іспанії допомогу надають лише багатодітним сім'ям, матерям-одиначкам або при народженні двійні чи коли є певні хвороби у дітей. А кілька років тому допомога при народженні дитини від іспанського уряду становила 2500 євро.

"Попри це з утриманням дитини в перші місяці/роки життя проблем немає, — каже Ярина. — Як і всюди, можна купувати дорожчі брендові речі, але є й альтернативні магазини/супермаркети. Хоча будь-який іспанець зі звичайною зарплатою може собі дозволити одягати дітей в фірмовий одяг і возити в нових фірмових візочках".

Дива існують: у 37 років одеситка стала мамою п'ятірні [+Фото]

Після народження дитині видають її медичну книжку, в якій педіатр записує результати усіх оглядів і вакцин впродовж наступних років.

Через два тижні після виписки з пологового потрібно прийти на перше обстеження, далі в 1 місяць, а потім - 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18 місяців. Потім вже в 3, 6, 12 і 14 років. На таких планових обстеженнях дитину важать, міряють, розпитують про харчування і перші навички, і загалом перевіряють чи все в нормі.

"Деякі вакцини тут є обов'язкові, їх колять під час огляду у педіатра, і це безкоштовно, — каже Ярина . — І є ще кілька вакцин, які колять за бажанням батьків. Їх вже потрібно купувати самостійно, але якщо дитина ще не ходить в садочок, то з ними не поспішають".

Офіційний декрет в Іспанії триває тільки 4 місяці. Якщо мама виходить на роботу, дитину віддають в дитсадок. Дуже завчасно непотрібно записуватись, бо дитсадків багато і вони платні.

"Є також державні, але ті переважно заповнені, — продовжує розповідь українка. — Уже з трьох років дітей віддають в школу. Не на повноцінні уроки, звісно, а в спеціалізовані групи при освітніх закладах...

Нашому Алексові вже 1 рік і 6 місяців. Я з ним говорю лише українською, тато — лише іспанською, а коли ми разом — то англійською (бо з чоловіком між собою говоримо англійською). Мабуть, виросте поліглотом!"

Джерело: svitua.com.ua





На правах реклами