Ми у Facebook
19.12.2016, 18:30

Фінансова грамотність дитини – запорука її успішного життя

Сучасний світ неможливий без грошей. Знання про гроші дуже важливі, оскільки люди користуються ними майже кожний день. За допомогою грошей ми прагнемо реалізувати свої мрії, розраховуємося за покупки та послуги.
Але не кожен може впевнено сказати, що добре вміє розпоряджатися грошима, в яке русло їх направити і як змусити їх “працювати” на себе. Тому особливу увагу потрібно приділити фінансовій грамотності дітей. Водночас, чи багато батьків говорить зі своїми дітками про гроші, про те, як витрачати їх розумно? Можна впевнено сказати, що небагато!

Правильне фінансове виховання дітей є основою їх майбутньої незалежності. На жаль, фінансову грамоту не викладають у школах, тому саме батьки є головними вчителями своєї дитини, але учні більше вчаться спостерігаючи, ніж слухаючи. Діти чітко усвідомлюють різницю між словами та діями. Батьки повинні не тільки виростити малюка, а й навчити його вміти правильно поводитися з грошима. Починати навчання фінансовій грамотності можна з п'ятирічного віку, адже саме в цей час дитина проявляє інтерес до грошей.

Де батькам взяти гроші на якісну європейську освіту?!

Отож, чого має навчитися п’ятирічна дитина?
1. Впевнено тримати в руках монетки й паперові гроші.
2. Вміти скласти гроші в гаманець, знати призначення різних відділень в гаманці.
3. Розуміти цінність грошей: їх не можна розкидати, м’яти, рвати.
4. Усвідомлювати, що гроші можна обмінювати на бажані предмети.
5. Розуміти, що на паперові гроші можна отримати більше предметів або більший предмет.
6. Знати, що гроші побували в руках у багатьох людей, їх не можна класти до рота, а після того, як потримали в руках, руки потрібно мити.

Після шести років діти вже знають, що гроші потрібні для того, щоб придбати якийсь товар, розуміють різницю між грошовими одиницями і вже можуть самостійно робити покупки в магазині.



Тепер потрібно вчити їх наступному:
Гроші не з’являються самі, їх заробляють! Дітки розуміють, що у батьків є гроші, але настав час пояснити детальніше, звідки вони беруться. Поясніть, що людям потрібно працювати, щоб заробити гроші. Розкажіть про різні види роботи: комусь платять погодинно, комусь платять фіксовано, а комусь – за проект. Заробіток у всіх різний і він залежить від виду діяльності (професії). А ще можна стати підприємцем і відкрити свою власну справу.

Спочатку заробляємо – потім витрачаємо. Розповідаємо, що “з тумбочки можна взяти тільки те, що в неї поклали”, – відповідно, чим більше заробляємо і розумніше витрачаємо, тим більше можемо купити.
Вартість товару залежить від його якості, потреби в ньому, а також від того, наскільки складно його виробити. Пояснюємо, що ціна – це кількість грошей, які треба віддати, а товар у магазині – це результат праці інших людей, тому він коштує грошей. Люди обмінюють свою працю на працю інших людей, і в цьому ланцюжку гроші – це посередник.

Гроші люблять рахунок. Привчаємо рахувати решту і, взагалі, швидко та уважно рахувати гроші.

Фінанси потребують планування. Привчаємо вести облік доходів і витрат в короткостроковому періоді.

Твої гроші бувають об’єктом чужого інтересу. Домовляємося про ключові правила фінансової безпеки і про те, до кого потрібно звертатися в екстрених випадках.

Не все можна купити. Прищеплюємо розуміння того, що головні цінності – життя, стосунки, щастя близьких людей – за гроші не купиш.

Також у батьків досить часто виникає питання: “Давати чи не давати дітям кишенькові гроші?” Однозначної відповіді тут бути не може. Багато батьків настільки заплутуються у проблемі “кишенькові гроші”, що забувають навіть пояснити дитині, як їм слід діяти з отриманими коштами. Спочатку ваші діти обов’язково повинні отримати поняття про фінансову відповідальність. Кишенькові гроші – це сума, що виділяється на особисті потреби. Важливе значення має величина суми і те, чим пояснюється її вручення.




Кращий прояв любові до дитини – фінансове планування її життя


Коли діти вже розуміють, що гроші потрібно заробляти, їм може бути цікаво, а як вони можуть заробити гроші вже зараз. І це абсолютно нормальне бажання. Ви можете запропонувати заробити гроші, виконуючи будь-яку роботу по дому. Дитина, зрозумівши, що може сама заробити гроші, як правило, загорається перспективою заробітку, відкриттям власного бізнесу. Якщо ваша дитина ділиться з вами своїми ідеями відкриття власної справи, яка на вашу думку є повною маячнею, ні в якому разі не відмовляйте її, а вислухайте, якою б абсурдною вона вам не здавалась. Адже він (вона) ж не збирається реалізовувати її сьогодні і у вас ще буде час обговорити всі деталі. А якщо ви будете говорити дитині: “Ти ніколи не зможеш це зробити” або “Це погана ідея”, то можете знищити її підприємницький дух і впевненість в собі.

Ще до того, як діти закінчать школу, вони мають розбиратися: що таке кредит, що таке депозит і складний відсоток, що таке інфляція, бюджет, кредитна карта, як можна заощаджувати гроші на пенсію і як – страхувати своє життя. Озброєні такими фінансовими знаннями, ваші діти зможуть краще підготуватись до прийняття на себе серйозної фінансової відповідальності.


Скласти фінансовий план накопичення для вашої дитини вам допоможе регіональний менеджер “ЕУЛАЙФ ГРУП” Алла Тимчишина, тел. (067) 990-61-11.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ