Ми у Facebook
29.12.2016, 08:30

Фінансові події 2016 року, які вплинули на життя українців

2016 рік у порівнянні з 2015 був дещо спокійнішим і біднішим на фінансові події. Не було великого дефіциту валюти, різкого падіння гривні та рекордного підняття цін на пальне. Однак були інші події, які так чи інакше вплинули на добробут українців.
“Луснули” більше 10 банків

Якщо 2015 року Нацбанк визнавав неплатоспроможними крупні фінустанови такі, як "Дельта", то цьогоріч керівництво НБУ стало “полювати” на невеликі банки. Пояснювали відкликання ліцензії неплатоспроможністю. Особливо гучним було закриття банку "Михайлівський". Після того, як його вкладники стали вимагати кошти у Фонді гарантування вкладів, виявилося, що він не повинен нічого відшкодовувати, бо кожен клієнт "Михайлівського" укладав договір із... фінансовою компанією-посередником. Ні прокуратура, ні НБУ не покарала чиновників, що здійснювали перевірки "Михайлівського" й протягом останніх 5 років жодного разу не виявили шахрайських схем.

У Рівному з банку вкрали кілька мільйонів в іноземній валюті


Підняли мінімальну зарплату

Якщо порахувати заяви про збільшення зарплати протягом цього року, то їх було більше 10. Спочатку про підвищення соцстандартів говорив колишгній прем'єр Арсеній Яценюк, потім теперішній Володимир Гройман. Крім цього неодноразово згадували про підвищення доходу міністр освіти і науки Лілія Гриневич і голова фіскальної служби Роман Насіров. Якщо міністр освіти говорила про поступове підвищення виплат вчителям і стипендій, то Насіров замахнувся на підвищення мінімалки до 5 тис. грн. Натомість військовим-контрактникам підняли мінімальні виплати до 7 тисяч гривень у червні, а з 1 грудня – “мінімалку” всім працюючим до 1600 грн та посадові оклади бюджетникам збільшили на 12,7%.

Хто з рівнян має найбільшу та найменшу зарплати


Приватизація ПриватБанку

Ввечері 18 грудня Кабінет міністрів та Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію ПриватБанку — основного банку 42,6% користувачів банківських послуг — фізичних осіб. Акціонери погодились передати фінансову установу, в якій обслуговується 20 мільйонів українців, 3,2 млн пенсіонерів, понад 500 тисяч студентів, 1,6 млн соціально незахищених громадян – державі.
У НБУ повідомили, що до такої ситуації привели кризові явища в економіці України, невиважена кредитна політика банку й недостатня кількість капіталу. Станом на 1 грудня дефіцит капіталу “ПриватБанку” виріс до 148 млрд грн, а ліквідність банку суттєво знизилась. Упродовж 19 грудня було призупинено обслуговування юридичних осіб. Міністерство фінансів повідомляє, що ліквідація дефіциту капіталу банку пройде у декілька етапів.

Нині банк працює у штатному режимі, банкомати й термінали - теж. Клієнти мають вільний доступ до своїх поточних рахунків та депозитів.

Ігор Коломойський прокоментував націоналізацію Приватбанку

До речі, коли ПриватБанк повністю стабілізується, за повідомленням Мінфіну, його збираються продати.

"Підсумки року-2016": людей та події року в Рівному обрано!

За матеріалами: znaj.ua, OGO.ua





На правах реклами