Весняні вихідні: скасувати не можна залишити

11.02.2017

Знаєте, холодні і морозні вечори мають здатність набридати. Сірі будні вимотують нас. Зазвичай вже у понеділок ми чекаємо вечора п’ятниці. Чекаємо нагоди відпочити, виспатися, набратися сил. Чекаємо весни, аби «пробудитися» від тривалого зимового сну.
Ах весна! Таке довгоочікуване 8 березня. Його ждуть і жінки, і чоловіки. Ще б пак – вихідний! Можливість зібратися великою компанією, піти в гості чи просто довше поспати. Не встигнеш озирнутися – вже і Великдень на носі. А там і Першотравень,і День перемоги. Ми плануємо ці жадані вихідні ледь не за місяць. Хтось вибирає місцину для пікніка, а інший купує путівку, щоб хоча б на два дні чкурнути в Карпати. Дехто 1-2 травня використовує як можливість навести лад у своєму саду чи на подвір’ї або посадити ту ж картоплю.

Проте цього року задуми багатьох українців «помирають» просто на очах. Річ у тім, що у Верховній Раді вже зареєстрували законопроект про скасування вихідних 1, 2 та 9 травня, а також 8 березня. Цю новину наші співвітчизники сприйняли неоднозначно. Дехто нейтрально ставиться до такого рішення, багатьом воно не сподобалось, проте є і ті, хто дану ідею підтримує.

«Та скасовуйте нарешті ті свята – весь травень пити. Працювати треба! Поділили народ на 3. Так хоч дайте щось заробити. Свята, мабуть, тільки в уряду. Ура! Відміняємо!»

«А може взагалі скасують всі вихідні? Працювати будемо безперестанку? Люди чекають вихідних, хочуть відпочити. Ті нардепи сидять в кріслах і не знають що вже придумати. Я проти однозначно!»

«Нам весь час торочать, що ми багато відпочиваємо. Подивімося на досвід Європи. Наприклад, у Британії від 8 до 10 вихідних днів, вихідні в суботу та неділю переносяться на понеділок. Іспанія – до 14 вихідних в рік. Польща – кількість вихідних збільшується, але складна схема переносу вихідних, практично не переносяться. Словаччина – аж 15 вихідних. А в Україні цього року всього 11».

«Сьогодні відмовляємось від цих свят, а завтра від батьків, дідусів і бабусь, бо вони народились і виросли в Радянському Союзі. Що за нісенітниця!? Скільки вже можна відмовлятись від історії, в якій ріс наш народ!? Чи це все йде до того, щоб ми були нацією без минулого, якою легко було б маніпулювати в своїх корисних цілях іншим державам!?».

Такі суперечливі коментарі щодо даної теми можна знайти на сайті ТСН. Далі наведу ще кілька думок “за” і “проти”, які знайшла на просторах інтернету. А поки що хочу поділитись власними спостереженнями з цього приводу.

Для молодого покоління День міжнародної солідарності трудящих зовсім чужий. Половина підлітків навіть і не здогадується про його існування. Проте багато хто визнає, що з 8 березням у Раді «добряче загнули». Теж саме і з Днем перемоги.

Для значної частини українців скасування цього свята є неприпустимим. Але мушу визнати, що, аналізуючи матеріали даної теми, я неодноразово стикалася з тим, що чимало людей вважають, що святкування цієї знаменної дати перетворилося у «маразм». А й справді, 9 травня для деяких людей – це нагода випити і повеселитися, а не згадати про подвиг героїв Другої світової війни. А якщо розглядати ситуацію у моєму селищі, то не можна не зазначити, що на святковому параді зазвичай присутні працівники держустанов та школярі. Щось мало віриться, що всі вони вирішили взяти участь у святковому дійстві лише тому, що так диктувала їм їхня свідомість. Такий наказ «зверху».

Проте надто панікувати з приводу скасування вихідних не варто. В цьому українців запевняє Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович:

«В кожній країні є свій календар свят – люди спільно відзначають якісь дні та святкують свята. Україна – не виняток. Втім вона – виняток у Європі, адже у нас календар свят після десятиліть комунізму так і не впорядкували, тож залишилися явні сліди того часу. Щоправда, зміст здебільшого давно вихолощений. Тоді що, можна залишити й так? Саме таку політику ми проводили в час незалежності. І незважаючи на чверть століття побачили, як миттєво сусідня ворожа пропаганда перетворює ці свята на якір, який затримує нашу країну в минулому. Тож слід навести лад у цій сфері».

Як відомо, пропонується скасувати вихідний 8 березня, а не відзначення Міжнародного жіночого дня, та вихідні 1-2 травня. Крім того, 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) залишиться державним святом, але не вихідним днем, а вихідним пропонують зробити 8 травня (День пам’яті та примирення, що вшановується синхронно із Європою).

«Пропонуємо додати такі вихідні дні: 9 березня (Шевченків день), День сім’ї (друга п’ятниця вересня). Кількість вихідних зміниться з 11 існуючих натепер до 9. Крім того, скасовується практика перенесення вихідного на понеділок, якщо свято випадає на суботу-неділю (крім Нового року, Різдва і Великодня)», – зазначив Володимир В’ятрович.

Звісно, все у цьому світі не вічне. Такі зміни рано чи пізно мали б відбутися. Проте чи є користь з того, що українці стануть відпочивати менше?

“Вважаю таку ініціативу доречною, хоч і запізнілою. Від цих свят варто було відмовлятися двадцять років тому. Ще одним показником анахронічності цих свят є той факт, що вихідними днями вони є тільки в країнах третього світу і постсовка”, – розповів письменник Андрій Любка.

Проте олімпійська чемпіонка Стелла Захарова вважає, що перенесення цих свят на інші дні – рішення несвоєчасне. “Всі ми знаємо: 8 березня як міжнародний жіночий день святкується у багатьох країнах світу. І, як мені здається, було б нерозумно це змінювати і переносити. А 9 травня – це пам’ять ветеранів, які захищали від фашистського режиму нашу країну. Навіть після розвалу СРСР, коли Україна стала незалежною, ветерани залишилися. І забирати у них останнє світле і чисте свято – це блюзнірство”, – говорить спортсменка.

Як бачимо, рішення «декомунізувати» весняні свята має як і прихильників, так і противників. Проте тут назріває питання: чи підтримають цей законопроект депутати?

Але поки можновладці думають – народ чекає. Чекає так званих нових «реформ». Ну а що? Назви містам змінили, вихідні скасовують, а далі, мабуть, канікули дітям скоротять чи зовсім заберуть. Так що біймося, українці?!

Джерело фото: 24tv.ua

Софія БАБІК, випускниця Школи універсального журналіста на базі НаУ “Острозька академія”, смт Рафалівка Володимирецького району

переглядів: 5 648

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *