Ми у Facebook
29.11.2017, 15:20

Рівненщина: бракований автобус за півтора мільйона урочисто передали сільській школі

Фото з Фейсбук. Автор фото Г. О. Фесенко

Нещодавно школа в селі Тучин Гощанського району отримала автобус. Передавали його урочисто – навіть народного депутата Юрія Вознюка запросили. Ось тільки транспортний засіб, який офіційно купували як новий, виявився надто схожим на “беушний”. А найголовніше – несправним!
Те, що в транспортного засобу не все гаразд із гальмами, тучинці побачили відразу. І забили на сполох. Журналіст спробувала з'ясувати, хто в тому винен і що тепер робити.

Нагадаємо, що нещодавно подібна ситуація сталася у Вараші. Там справою зайнялася прокуратура.

Купували автобус на тендері за бюджетні гроші – приблизно за півтора мільйона гривень.

Потреба в ньому виникла, бо кілька років тому шкільний автобус із Тучина забрали в зону АТО – як і сотні подібних по всій країні. Відтак, виникла потреба в новому транспорті – аби діти з віддалених сіл Тучинської сільради доїжджали до школи.

Народний депутат Юрій Вознюк, який представляє Гощанський район у Верховній Раді, на своїй сторінці у Фейсбук розповів, що було далі:

“До мене звернувся колектив школи та сільський голова із проханням посприяти у врегулюванні цього проблемного питання. Звичайно, я втрутився та спробував допомогти. Коли була впевненість у тому, що гроші вдасться залучити, був об‘явлений тендер у системі ПРОЗОРО. Виграла компанія із Дрогобича (назву не згадаю), яка і стала постачальником нового ТЗ. Гроші ця організація ще не отримала. Автобус привезли. Наскільки я знаю, його оглянули та прийняли без зауважень. На його вручення мене запросили, і я залюбки приїхав (у той час був у Рівному). В процесі експлуатації виявили брак. Після цього ТЗ негайно відправили назад на завод та отримали підтвердження, що заміна на інший відбудеться за 2-3 тижні. Все. Чи винний я у цій ситуації? Можливо, потрібно було, особисто, найняти спеціалізовану організацію, яка б перевірила технічний стан автобуса? На мою точку зору, так не має бути. Хоча ще раз для себе усвідомив, що критика оминає тих, хто нічого не робить. Не маю заперечень – критикуйте, адже критика вдосконалює. Ось тільки єдине прохання – конструктивно”.

Так чи інакше, в автобусі виявили багато несправностей. За словами журналістки Інни Білецької, він не буде підвозити дітей до школи, бо поламаний. У автобуса пом’ятий корпус, дах протікає, застарілий двигун, гальмівна система працює 50/50.

“Автобус дали новий, просто виявили недоліки, які необхідно усунути. Нащо його міняти? Цей автобус 2016 року випуску”,
– заперечує керівник фірми “Кобербус” Микола Коберський (керівник підприємства, яке виграло тендер).

Фото з Фейсбук. Автор фото Г. О. Фесенко
Фото з Фейсбук. Автор фото Г. О. Фесенко


Тим часом начальник обласного управління освіти і науки Григорій Таргонський заспокоює: гроші за автобус ще не заплатили.

“Значить процедура купівлі-продажу не відбулася, – пояснює він. – Тобто якщо фірма-постачальник не виконає своїх зобов’язань, автобус не поставлять. Загалом за цей рік в області закуплено 13 автобусів. Це єдиний, з яким виникли проблеми. Якщо його не повернуть назад, буде проведено нову тендерну процедуру”, - каже він.

Те, що без нового конкурсу на закупівлю автобуса для Тучинської школи не обійтись, підтверджує заступник голови облдержадміністрації Світлана Богатирчук-Кривко:

“Гощанський район буде оголошувати новий тендер через невиконання умов переможцем торгів. Ще є можливість провести повторні торги в цьому році. Якщо ні – державні кошти в рахунок співфінансування (1 млн гривень) повернуться в обласний бюджет, віддамо в 2018 році. Район, більш за все, хотів зекономити на ціні, а вийшло, як завжди. Для порівняння: ціна автобуса ГАЛАГАЗ 1 млн 449 тис., АТАМАН – 1 млн 650 тис.”

Тим часом люди, які бачили на власні очі, як виглядає та їздить горе-автобус, кажуть: якби не соціальні мережі, де тучинці відразу ж почали бити на сполох, нічого не було б. Розвалюху, швидше за все, так-сяк поремонтували б в одному з сільських гаражів і випустили на маршрут. Гроші за автобус пішли б куди треба і кому треба, а чиновники й депутати поставили б чергову “галочку”. Дякуючи ж небайдужим користувачам Фейсбуку, принаймні з'явилась надія, що наступний автобус для школярів Тучина виявиться справді новим і справді справним. Інакше люди знову не мовчатимуть – часи тепер не ті.

За матеріалами газети "ОГО" від 29 листопада.






На правах реклами