Вивчення мов розширює горизонти

22.01.2018

У сучасному суспільстві з високими технологічними можливостями людства поширюється таке явище як білінгвізм, тобто двомовність. Так звані білінгви вже не один рік є предметом багатьох дискусій та досліджень.
Що ж відбувається у мозку людини, котра володіє двома мовами? Вчені стверджують, що білінгвам властиво перевищувати у розумовій діяльності звичайних людей. І це, насамперед, зумовлено структурою їхнього мозку.

Так, білінгви дуже рідко путають мови, їх розум пристосований до постійного контролю за мовною діяльністю. Офіційно вченими було доведено, що кількість сірої речовини в їхньому мозку значно більша, ніж у монолінгвів. Звичайно, це призводить до більш ефективної розумової діяльності та справляє неабиякий вплив на навчальний процес.

Як би дивовижно це не звучало, але білінгви мають більшу стійкість до хвороби Альцгеймера та інсульту. Діти в двомовних класах завжди вчаться краще за інших своїх ровесників. І це ще не повний перелік переваг білінгвів над звичайними людьми.

У багатьох сучасних країнах світу двомовні школи не є рідкістю. Просто вивчати іноземну на звичайному уроці замало для того, щоб стати білінгвом. З певних класів у двомовних школах діти вивчають інші дисципліни не тільки рідною мовою, і саме цей факт сприяє розширенню кругозору людини, її світогляду. В Україні також існують такі школи, і досвід їхньої роботи показує, що білінгвізм є реальною можливістю для розвитку дитини як особистості.

Як ми бачимо, сучасне суспільство стрімко розвивається, тому й білінгвізм нині досить поширене явище, адже двомовність спричиняє більш ефективну та швидкісну роботу мозку. Можливо, в майбутньому в процесі освіти діти будуть здобувати нові навички, а їхня успішність покращиться саме завдяки вивченню мов. Проте слід не забувати, що ніколи не пізно навчатися, навіть якщо ви вже давно покинули стіни школи, університету, коледжу. Тому користуйтеся можливістю розширити свій світогляд і, можливо, саме сьогодні найкращий момент для того, щоб розпочати вивчення іноземної мови.

До теми:

Книга: друкована чи електронна?

Олександр Авраменко: «Мова – це імунітет українців як держави»

Хто такі ШУЖики і що цікавого в Острозькій академії?

Джерело фото: UaModna
Марія ГОДУНКО, випускниця Школи універсального журналіста на базі НаУ “Острозька академія”, Рівненська область

переглядів: 6 349

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *