Ми у Facebook
17.07.2018, 10:00

Вперше в історії України премію за ліки отримали одеські вчені та керівництво «Інтерхім»

Першу в Україні державну наукову премію в галузі науки та техніки за розробку ліків отримали одесити – вчені з Фізико-хімічного інституту ім. О. В. Богатського і керівництво компанії "Інтерхім".
Президент Петро Порошенко нагородив вісьмох осіб за "створення і розробку вітчизняних лікарських препаратів нейротропної і імунотропної дії". Подібну винагороду українські вчені ще не отримували – ні за роки незалежності, ні за радянських часів.



Премію, зокрема, отримали доктор біологічних наук, завідувач відділом інституту Микола Головенко; доктор хімічних наук Віктор Павловський; доктор хімічних наук, провідний науковий співробітник інституту Алла Єгорова; доктор біологічних наук, провідний науковий співробітник інституту Тамара Карасьова; генеральний директор компанії "Інтерхім" Анатолій Редер; його заступник Дмитро Позігун; директор з виробництва Ігор Стельмах; і доктор медичних наук, науковий консультант Євген Нікітін.

Діючі речовини, які стали основами для лікарських препаратів, розробляли в одеському науковому центрі з 1980-х років. Так, за замовленням військових вчені інституту Богатського синтезували заспокійливий препарат "феназепам" – в Радянському союзі його використовували і як "ліки від страху", і для боротьби зі стресами, і для скорочення жертв посттравматичного синдрому. В ході подальших досліджень в інституті Богатського також синтезували "гідазепам" – транквілізатор нового покоління, позбавлений побічних ефектів феназепама, і "циназепам" – на його основі компанія "Інтерхім" випустила унікальний снодійний препарат "Левана".

За словами одного з лауреатів премії Анатолія Редера, ці ліки на відміну від інших снодійних препаратів на ринку збільшують тривалість так званої парадоксальної фази сна та надають максимально наближений до природного сну ефект. Тобто замість різкого "провалення" в сон, як при використанні більшості снодійних препаратів, одеські ліки відновлюють природний, фізіологічний сон.

Ліки імунотропної дії, за розробку і випуск якого присудили державну премію, це "Аміксин" – пігулки з основною діючою речовиною "тілорон". Вона також була синтезована в інституті Богатського і вийшла на ринок завдяки технологіям виробництва, які розробили і упровадили фахівці компанії "Інтерхім". До цього тілорон, що ще не мав комерційної назви, також застосовувався в ході військових дій. В тяжких умовах, коли організм ослабляють інфекційні або бактеріологічні захворювання, тілорон допомагає людині виробляти захисний білок "інтерферон". Той у свою чергу підвищує шанси організму на опір вірусним захворюванням, зміцнює імунітет.

На заході тілорон планували застосовувати для лікування онкологічних захворювань, проте виявили ефективніші препарати. Сьогодні в США ведуться наукові дослідження щодо можливості лікування за допомогою тілорона таких серйозних вірусних захворювань як лихоманка Ебола.

Українські фахівці виявили, що тілорон може допомагати і при поширеніших хворобах – від ГРВІ до гепатитів. Попит на ліки, у тому числі з-за кордону, постійно зростав і на початку 2000-х "Інтерхім" побудував новий фармацевтичний завод з унікальною науковою лабораторією. Оснащене за європейськими медичними стандартами підприємство в 2009 році навіть відвідав засновник супрамолекулярной хімії і нобелівський лауреат Жан Марі Лен.

Наступною спільною розробкою Фізико-хімічного інституту і Інтерхіма повинен стати новий анальгетик від змішаного болю. Пошук таких знеболюючих засобів залишається актуальним завданням для фармакологів у всьому світі.





На правах реклами