Ми у Facebook
10.11.2018, 13:10

10 листопада - Параскеви П'ятниці

Зазвичай весь тиждень, на який випадає день 10 листопада, називають П'ятницьким тижнем.

За легендами, Параскева народилася в благочестивій сім’ї, в якій досить довго не було дітей. Ім’я Параскева власне й означає з грецької «п’ятниця» – саме цього дня дитина з’явилася на світ. Коли дівчинка виросла – стала повитухою. Якось вона прийняла пологи в однієї молодиці, на яку було накладено прокляття. Нечистий дух дуже розлютився за це на Параскеву й намовив місцевого правителя, щоб той стратив святу Параскеву.

8 серпня вшановують першомученицю Параскеву

Цей день у давнину святкували лише жінки і дівчата – не пряли, не шили, не прали, не в’язали і, що вже зовсім дивно, не розчісували волосся. Парубки на Параскеву постували аби Господь послав вродливу і хазяйновиту дружину. Дівчата – щоб вдало вийти заміж, а також, щоб майбутній чоловік не був п’яницею.

Сьогодні відзначаємо свято заступниці усіх жінок Параскеви Сербської

Свята Параскева П’ятниця вважалася покровителькою сім’ї та шлюбу, у неї просили зцілення від важких фізичних і душевних хвороб. Дівчатам цього дня не можна було сміятися і співати. «Хто в п’ятницю сміється, той у неділю плаче», – казали старі люди. Сни, за повір’ям, з четверга на п’ятницю Параскеви – віщі. Не можна цього дня щось позичати і віддавати, щоб «не віддати щастя». Науковці в шануванні святої Параскеви П’ятниці вбачають залишки культу слов’янської язичницької богині Мокоші, яка вважалася покровителькою дощу, жінок, жіночої роботи і торгівлі.

Завтра - свято Параскеви: чого не можна робити у цей день

Народні прикмети на Параскеву:

- Хто багато сміється в цей день, той потім, згідно з прикметами, буде довго плакати.;
- Не можна мити голову, купатися, прати і взагалі, виконувати роботу, яка була б пов'язана з водою. Однак, якщо дитина хворіла, потрібно було відвести його до джерела, щоб змити недугу;
- Якщо болить голова або зуб, потрібно помолитися святій Параскеві
- Не можна чистити димохід на Параскеву - це до нещастя, згідно з прикметами;
- Вагітна жінка не повинна в цей день давати грошей в борг, оскільки так у чужі руки вона віддасть долю своєї дитини.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ