Ми у Facebook
27.12.2018, 17:20

В якому світі ми будемо жити? (+ФОТО, ВІДЕО)

У четвер, 27 грудня, о 21:00 в ефірі телеканалу «Інтер» - прем'єра спецпроекту власного виробництва «Жовті жилети» про рух протесту у Франції, який потряс світ.
Демонстрації «жовтих жилетів», що почалися восени 2018 року у Франції з вимоги не підвищувати податки на паливо, переросли в масовий рух протесту, учасники якого тепер вимагають відставки чинного президента Еммануеля Макрона.



Світ змінюється на наших очах. Автори спецпроекту впевнені: те, що відбувається в Європі зараз, відбувається і з нами. Нам тільки здається, що нас це не стосується. «В останні два місяці у Франції відбуваються надзвичайно цікаві події, - говорить автор проекту Олександр Лук'яненко. - Є безліч припущень: хто такі ці «жовті жилети», які у них мотиви, як вони діють і чи дійсно багато з них настільки агресивні, як ми бачимо на екранах. Нам вдалося провести деякий час в їхньому таборі на одній з автодоріг, ми цілу добу знімали загін «жовтих жилетів» на демонстрації. Ми поспілкувалися з цими людьми. А також - з філософами, політиками, громадськими діячами та журналістами».



Сучасний протестний рух у Франції порівнюють з подіями 1968 року. Тоді студентські демонстрації і загально-французький страйк тривали кілька місяців і привели до дострокової відставки Шарля де Голля, ухвалення нової конституції і зміни економічного і соціального устрою країни.



Чого очікувати зараз? Французький документаліст і філософ Марсель Трійя, один з учасників революції 1968, пояснює події в 2018-му так: «Гасло Франції - « Свобода. Рівність. Братство». 50 років тому французи вийшли на вулиці, вимагаючи свободи. Тепер вони вимагають рівності».




Головна мета «жовтих жилетів» не президент Макрон. Учасники протестів вимагають, перш за все, зниження податків для працюючих громадян та французького дрібного і середнього бізнесу. І їх підвищення - для великих корпорацій, вибудували схеми оптимізації оподаткування так, щоб не платити високі французькі податки взагалі. Наприклад, більшість транснаціональних французьких компаній і банків зареєстровані в «податкових гаванях»: найбагатші французи вважають за краще платити в кілька разів менші податки в Бельгії і Люксембурзі. Але основній масі французів ці хитрощі недоступні. Саме тому найбільш агресивні з «жовтих жилетів» трощать, наприклад, відділення французького BNP Paribas, Louis Vuitton або американські магазини одягу та техніки. Але не чіпають французькі компанії, які платять податки у Франції.

Автори документального спецпроекту «Жовті жилети» намагалися зрозуміти, що зараз відбувається у Франції, до чого можуть призвести ці протести і в якому світі ми скоро будемо жити.

Дивіться сьогодні, 27 грудня, о 21:00 в ефірі «Інтера» - прем'єру спецпроекту власного виробництва каналу «Жовті жилети».





На правах реклами