Ми у Facebook
20.03.2019, 16:40

Що українцям слід знати про Казахстан?

(с) фото Zakon.kz.

Ця країна знову опинилася у центрі зацікавленості всього світу.
Вчора, 19 березня,Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв оголосив, що подає у відставку.

Якщо Ви маєте намір вирушити до цієї країни найближчим часом, то МЗС приготувало корисну інформацію щодо цієї країни.

Географія: Казахстан - держава, що знаходиться в Центральній Азії і в Європі.

Межує на Півночі і Заході з Росією, на Сході з Китаєм, на Півдні з Киргизією, Узбекистаном і Туркменією. Омивається водами внутрішньоконтинентальних Каспійського і Аральського морів.

Площа: 272,5 млн.га.

За адміністративно-територіальною структурою країна ділиться на 14 областей і 2 міста республіканського значення:

Астана – місто республіканського значення, столиця,

Алмати – місто республіканського значення

Органи Влади: Казахстан - унітарна держава з президентською формою правління. Президент є главою держави і верховним головнокомандувачем.

Мова: державною є казахська мова. У державних організаціях і органах місцевого самоврядування нарівні з казахською офіційно вживається російська мова.

Національна Валюта: казахстанський тенге. Курс валюти можна переглянути на офіційному сайті Національного банку РК http://www.nationalbank.kz/?&switch=kazakh

Способи Оплати: Більшість Європейських та міжнародних кредитних карт, включаючи Visa, Master Card, Euro Card приймаються у великих готелях міст Алмати, Астани, а так само у великих магазинах і ресторанах.

Клімат: різко континентальний середня температура січня - від -19 ° c до -4 ° C, середня температура липня - від +19 ° C до +26 ° C. Влітку температура може досягати +49 ° C, а взимку -50 ° C.

Час: +06: 00 GMT. Різниця в часі з Україною: -3 влітку, -4 взимку.

Населення: Чисельність населення Казахстану станом на 1 квітня 2016 р. становила 17 млн. 733,1 тис. осіб.

В етнічній структурі казахстанського суспільства українці становлять 2,08%.


Медичне обслуговування. Швидка медична допомога громадянам Республіки Казахстан, іноземцям та особам без громадянства, які перебувають на її території, надається безкоштовно за рахунок коштів державного бюджету РК.

Інші види медичного обслуговування здійснюються в рамках страхової медицини (платно).

1 березня набрали чинності поправки до Закону Республіки Казахстан від 16 листопада 2015 року № 405-V «Про обов'язкове соціальне медичне страхування». Відповідно до згаданого Закону іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території Республіки Казахстан, користуються правами і несуть обов'язки в системі обов'язкового соціального медичного страхування нарівні з громадянами Республіки Казахстан, якщо інше не передбачено цим Законом.

Також в країні дії обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів, а саме

- легкових, вантажних автомобілів, автобусів, мікроавтобусів, мототранспорту та причепів до них, трамваїв і тролейбусів;

- які тимчасово в’їхали на територію РК;

- вищеперелічених ТЗ, що доставляються своїм ходом з організацій-виробників, ремонтних і торгових організацій.

Розмір страхової премії залежить від:

- місця реєстрації ТЗ;

- типу ТЗ;

- віку і стажу водіння клієнта;

- терміну експлуатації.

Культурні, релігійні та побутові рекомендації.

Сучасний Казахстан переживає період національного відродження: державності, народних ремесел, звичаїв, обрядів, видів спорту, релігії титульної нації, мови, освіти, пісенного жанру, віршування казахською мовою тощо.

Культурні пам'ятки: Мавзолей Ходжі Ахмеда Ясави в місті Туркестан - оголошений ЮНЕСКО Всесвітньою спадщиною. Свято-Вознесенський кафедральний собор, пам'ятник дерев'яного зодчества XIX століття в Алматі, монумент Незалежності у м Алмати, спортивний комплекс Медео.

При плануванні подорожі до Казахстану може стати у нагоді сайт http://visitkazakhstan.kz/ (англ., рос., каз., нім. мовами), де можна детально прочитати про найцікавіші місця для відвідання.

Державні свята:

Новий рік - 1-2 січня;

Міжнародний жіночий день - 8 березня;

Науриз мейрами - 21-23 березня;

Свято єдності народу Казахстану - 1 травня;

День захисника Вітчизни - 7 травня;

День Перемоги - 9 травня;

День Столиці - 6 липня;

День Конституції Республіки Казахстан - 30 серпня;

День Першого Президента Республіки Казахстан - 1 грудня.

Правила поведінки: загальноприйняті.

Підчас більшості подорожей до Казахстану туристи не стикаються з проблемами або труднощами. Проте в містах і сільській місцевості трапляються крадіжки, а то й пограбування.

Останнім часом було декілька нападів із застосуванням насильства і грабежів стосовно громад експатріантів в Атирау і Актау (Західний Казахстан), а також в Астані й Алмати. Це відбувалося в нічний час, навколо місцевих нічних клубів і барів.

Отже, намагайтеся не ходити поодинці і там, де це можливо, заздалегідь подбайте про зворотній транспорт. Зберігайте цінні речі в безпечному місці. Уникайте подорожі в неофіційних таксі, особливо в нічний час і поодинці, або у разі, в авто уже є пасажир.

Пограбування втраплялися і в потягах, а тому купе/св завжди замикайте на ніч.

Місцеві поїздки.

Райони Казахстану, закриті для відвідувачів без попереднього дозволу від МЗС РК і МВС РК та за згодою казахстанського Комітету національної безпеки:

- селище міського типу Гвардійський в Алматинській області (південно-східний Казахстан),

- місто Байконур,

- райони Кармаки і Казалінськ (південь Кизилординської області).

Автоподорож

Якщо Ви бажаєте подорожувати по Казахстану на авто – Ви повинні мати посвідчення водія міжнародного зразка.

У липні 2010 року почав діяти Митний союз Білорусі, Казахстану і Росії, а з 1 січня 2012 року – Єдиний економічний простір. Тож, якщо Ви плануєте подорожувати на власному автомобілі, переконайтеся, що митна декларація і тимчасовий дозвіл на ввезення дійсні протягом усього періоду перебування у всіх 3-х країнах ЄАЕС.

Станції обслуговування авто обмежені територією великих міст. Перед початком подорожі переконайтеся, що Ви маєте все, що потрібно для подорожі, у т.ч. воду. Переконайтеся, що ваш автомобіль у хорошому стані для тривалих поїздок (країна – 9-та у світі за розміром території).

Багато доріг у поганому стані і дорожні роботи або пошкоджені дороги часто не позначені. У деяких віддалених районах часто зустрічаються бродячі тварини на дорогах. Це особливо важко побачити в темряві. Взимку дороги можуть стати небезпечними через сніг, кригу і сильний вітер.

Місцеві співробітники дорожньої поліції мають право зупиняти транспортні засоби, якщо було скоєно порушення. Співробітник поліції повинен заповнити офіційні документи, що стосуються будь-якого правопорушення.

Будьте обережні при перетині доріг, транспорт рідко зупиняється на пішохідних переходах, хоча штраф за це порушення 20 МРП (32 360 тенге, близько $100).

Тимчасове ввезення або вивезення транспортних засобів.

Фізичні особи, які постійно проживають за межами території РК, можуть тимчасово ввозити в РК і вивозити назад належні їм або передані у тимчасове користування чи в розпорядження транспортні засоби, зареєстровані в іноземних державах, з повним звільненням від сплати митних платежів і податків і без застосування заходів нетарифного регулювання.

Декларування тимчасового ввезення або вивезення транспортного засобу здійснюється шляхом заповнення і подачі в митний орган пасажирської митної декларації.

Поряд із декларацією в митний орган надаються документи, які:

- ідентифікують транспортний засіб (наприклад, технічний паспорт транспортного засобу);

- підтверджують право власності, користування або розпорядження (наприклад, технічний паспорт, довіреність на управління транспортним засобом тощо);

- підтверджують країну постійного проживання фізичної особи (паспорт, посвідчення особи тощо).

При тимчасовому ввезенні транспортного засобу митний орган оформляє зобов’язання про зворотнє вивезення транспортного засобу. При вивезенні тимчасово ввезеного транспортного засобу з території РК вказане зобов’язання залишається в митному органі, через який здійснюється вивезення.

Авіаподорож.

За винятком Ейр Астана https://www.airastana.com/, усім казахстанським авіакомпаніям було відмовлено у дозволі на надання послуг у Євросоюзі через невідповідність загальноприйнятим міжнародним вимогам безпеки.

Міжнародна асоціація повітряного транспорту публікує список зареєстрованих авіакомпаній, які пройшли аудиторську перевірку і виконали низку оперативних стандартів безпеки. Цей перелік не є вичерпним і відсутність авіакомпанії з цього списку не обов’язково означає, що це небезпечно.

Список інцидентів і нещасних випадків у Казахстані можна знайти на веб-сайті мережі щодо забезпечення безпеки польотів (http://aviation-safety.net/database/country/country.php?id=UN).

Місцеві авіакомпанії не завжди дотримуються розкладу польотів. Перевірте фактичний час відправлення/прибуття заздалегідь.

Епідеміологічна ситуація

Актуальну інформацію щодо епідеміологічної ситуації в РК можна отримати на офіційному веб-сайті Комітету із захисту прав споживачів Міністерства національної економіки Республіки Казахстан

(http://kzpp.gov.kz/)

Запобіжні заходи:

При плануванні будь якої закордонної подорожі радили би Вам зробити ксерокопію особистих документів. Це пришвидшить процедуру поновлення документів у разі їх втрати/крадіжки.

Що робити, якщо документи/паспорт вкрали?

1.Звернутися до місцевої поліції. У разі, якщо документи не знайдено – взяти у правоохоронних органах відповідну довідку для пред’явлення в Посольстві. 2. Звернутися до Посольства України (адреса: вул. Кенесари, 41, м.Астана) та отримати необхідний/втрачений документ.

На вулиці уникайте вуличних демонстрацій та інших випадків великих скупчень людей. Без особливої необхідності не носіть з собою великі грошові суми.

Стежте за своїм багажем, не залишайте його без нагляду навіть на короткий час.

Пам’ятайте, консульська посадова особа не може виконувати функції адвоката чи юридичного консультанта, а також не може брати участь у розслідуванні злочину або в юридичних процедурах від вашого імені.

Візи.

Між Україною та Республікою Казахстан діє безвізовий режим.

Це означає, що громадяни України можуть перебувати на території Казахстану до 90 днів протягом 180 без реєстрації в органах міграційної поліції (відповідно до Протоколу до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Казахстан про взаємні поїздки громадян), але потім українці мають зареєструватися.

!примітка. Відлік 90 дозволених без реєстрації днів протягом 180 днів починається з моменту першого перетину кордону. Т.т. без додаткових підстав (візи/постійного проживання/тощо) не можна заїхати в Казахстан, пробути 90 днів, виїхати в третю країну на день та повернутися для перебування наступних 90 днів. В третій країні/країнах ви маєте перебувати до «закінчення» 180 днів (з моменту першого в’їзду).

У разі, якщо ціль поїздки в Казахстан «РОБОТА» - українці мають отримати робочу візу в Посольстві РК в Києві (http://kazembassy.com.ua/rubric/Vizy/).

Перед початком оформлення документів на «ПОСТІЙНЕ ПРОЖИВАННЯ в РК» в казахстанському Посольстві слід оформити візу J2 (без її наявності документи відповідними казахстанськими органами не приймаються). Перелік документів

При «Возз'єднанні сім'ї» - візи категорії «К». Перелік документів

У разі виникнення у Вас проблемних питань з місцевими органами державної влади, Ви можете в тому числі звернутись до Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Республіки Казахстан, який знаходиться за адресою: м.Астана, вул. Кабанбай батира, буд. 28, 3-й під’їзд, тел. 8 (7172) 72-01-64.

Міністерство юстиції Республіки Казахстан: м.Астана, Лівий берег, вул.Оринбор, буд.8, “Будинок міністерств”, тел. 8 (7172) 580058, 740637.

Міністерство внутрішніх справ Республіки Казахстан: м.Астана, пр.Тауелсиздик, буд.1, тел. 8 (7172) 722493

Перебуваючи в Республіці Казахстан громадяни України зобов’язані неухильно дотримуватись законодавства цієї країни. Незнання місцевих законів не звільняє від відповідальності за їх порушення.

У випадку арешту або затримання поліцією вимагайте, щоб Вам дали можливість зв’язатись з консульською посадовою особою Посольства. Телефон Гарячої лінії Посольства +7701 228 66 78 (мобільний. Прохання телефонувати виключно в разі загрози життю чи загибелі громадян України).

Пам’ятайте, що консульський співробітник не може звільнити вас від адміністративної чи кримінальної відповідальності.

У випадку обмеження свободи громадянина України консульська посадова особа має право на отримання інформації про підстави затримання громадянина та його відвідання, може надати сприяння у пошуку захисника (адвоката) й інформуванні родичів. Консульський співробітник стежить за тим, щоб законодавство країни перебування застосовувалось по відношенню до громадянина України в повному обсязі, а також, щоб громадянин України утримувався у місці позбавлення волі в належних та гідних умовах.

Посольство радило би зареєструватися (встати на тимчасовий або постійний облік) у консульському відділі (м.Астана, вул.Кенесари, 41) після прибуття до місця Вашого тимчасового (терміном більше 3-х місяців) або постійного проживання за кордоном.

Чим це корисно?

Консул зможе оперативно зв’язатися з Вами у випадку, якщо Вас терміново будуть розшукувати члени Вашої родини в Україні, передати Вам будь-яке повідомлення тощо;
надати Вам допомогу у разі виникнення надзвичайних подій в країні перебування (землетрус, пожежа, повінь, військові дії тощо);
значно спростити процедуру оформлення Вам, у разі необхідності, документів на повернення в Україну.

Безпекова ситуація в Республіці Казахстан

Посольство рекомендує

- по можливості, не подорожувати поодинці. Під час перебування у віддалених районах міста або його передмістях, пересуватися групою або з гідом;

- надавати перевагу радіо-таксі. Викликати машину за допомогою чергового адміністратора готелю, де ви зупинилися;

- у машині тримати двері замкненими, вікна закритими, а речі та цінності – у полі зору. Звичайний прийом зловмисника полягає в тому, що він через відкрите вікно автомобіля може зірвати годинник із зап'ястя людини або вихопити гаманець/сумку з сидіння під час повільного руху в пробках та коли автівка зупиняється на перехрестях, світлофорах, зупинках тощо;

- не залишайте свій автотранспорт у віддалених районах міста.

- завжди носіть із собою (або вивчить заздалегідь) контактні телефони екстреного зв'язку із поліцією, швидкою допомогою, посольством України та телефони готелю/помешкання, де ви зупинилися;

- необхідно завжди мати при собі копію паспорта. Якщо його чи інші документи, що підтверджують особу втрачено або викрадено, негайно повідомте про це до консульської установи України;

- у разі скоєння нападу – не панікуйте й не чиніть опір зловмисникам. Відразу після події зателефонуйте до місцевої поліції та дотримуйтесь вказівок: залишайтеся на місці до прибуття чергового патруля або прямуйте до найближчого відділення поліції для надання свідчень про факт злочину.

- будьте впевненими у собі й обережними.

Під час перебування у Республіці Казахстан радимо завжди мати при собі документ, що посвідчує особу та законність перебування на території держави. Це дозволить в разі перевірки уникнути тривалого перебування у відділенні поліції.

Незважаючи на великий наплив нелегальних мігрантів до країни, безпідставна перевірка документів відбувається не часто. Але у зв'язку з іншими фактами (нетверезість, порушення громадського порядку тощо) від вас вимагатимуть паспорт.



Порядок працевлаштування іноземців в Республіці Казахстан

Порядок здійснення трудової міграції

Трудова діяльність іноземців та осіб без громадянства на території Республіки Казахстан і громадян Республіки Казахстан за кордоном здійснюється відповідно до законодавства Республіки Казахстан. Іноземні громадяни, які постійно проживають в Республіці Казахстан, у трудових відносинах мають ті ж права і несуть ті самі обов'язки, що й громадяни Республіки Казахстан. У ході регулювання трудової міграції пріоритетне значення має захист внутрішнього ринку праці РК. При цьому не допускається виселення трудящих-мігрантів, законно допущених на територію Республіки Казахстан у зв'язку із ситуацією на ринку праці. Іноземці та особи без громадянства, які прибули до Республіки Казахстан в порядку трудової міграції, не пов'язаної зі зміною громадянства, повинні мати постійне місце проживання за межами Республіки Казахстан, якщо міждержавними угодами не встановлено інший порядок. Іноземці та особи без громадянства, які в'їхали до Республіки Казахстан і здійснюють трудову діяльність без відповідного дозволу уповноваженого органу, якщо міждержавними угодами не встановлений інший порядок, підлягають виселенню з Республіки Казахстан органами внутрішніх справ відповідно до законодавства Республіки Казахстан.

Порядок визначення та розподілу квоти на залучення іноземної робочої сили у Республіку Казахстан

Відповідно до статті 11 Закону РК «Про зайнятість населення» з метою захисту внутрішнього ринку праці Урядом РК щорічно встановлюється квота на залучення іноземної робочої сили для здійснення трудової діяльності на території Республіки Казахстан. Порядок визначення та розподілу квоти на залучення іноземної робочої сили встановлюється відповідно до «Правил визначення квоти, умови та порядок видачі дозволів роботодавцям на залучення іноземної робочої сили у Республіку Казахстан» (далі - Правила), затверджених постановою Уряду РК від 17 березня 2004 року № 322. Уповноважені органи (обласні та міст Астана і Алмати Департаменти координації зайнятості та соціальних програм) щорічно, у термін до першого жовтня, на підставі заявок роботодавців надають у центральний виконавчий орган обгрунтування залучення роботодавцем іноземної робочої сили. Центральний виконавчий орган (Міністерство праці та соціального захисту населення РК) на підставі пропозицій уповноважених органів, щорічно, до першого грудня, вносить в Уряд РК проект нормативного правового акта про встановлення квоти на майбутній рік. Центральний виконавчий орган протягом п'ятнадцяти днів після прийняття Урядом РК рішення про встановлення квоти розподіляє її між областями, містами Астана і Алмати в процентному відношенні до економічно активного населення республіки з урахуванням ситуації на ринку праці та потреб економіки відповідної області, міст Астана і Алмати в робочій сили.

Розрахунок квоти на залучення іноземної робочої сили

Відповідно до пункту 4 Правил місцеві виконавчі органи щорічно на підставі заявок роботодавців надають до Міністерства праці та соціального захисту населення обгрунтування залучення роботодавцями іноземної робочої сили на майбутній рік. У свою чергу, Міністерство формує квоту з урахуванням державних програм і великомасштабних інвестиційних проектів, наявності відповідних пропозицій на внутрішньому ринку праці, потреб економіки відповідних регіонів в іноземній робочій силі для розвитку виробництва і реалізації проектів, що мають пріоритетне значення для регіонів і республіки. При формуванні квоти у першу чергу враховуються наступні програми:

Стратегічний план розвитку РК до 2020 року;
Державна програма форсованого індустріально-іноваційного розвитку на 2010-2014 роки.

Отримання дозволу на залучення іноземної робочої сили

Згідно з пунктом 9 Правил уповноважений орган видає дозвіл за наявності вільних робочих місць та відсутності можливості задовольнити попит на робочу силу за рахунок внутрішнього ринку праці в межах квоти, розподіленої центральним виконавчим органом.
Пунктом 12 Правил встановлено, що дозвіл на залучення іноземної робочої сили видається на наступні категорії працівників:

перша категорія - на залучення керівного складу організації;
друга категорія - на залучення фахівців з вищою і середньою професійною освітою з підтвердженими в установленому порядку документами;
третя категорія - на залучення кваліфікованих робітників;
четверта категорія - на залучення робітників, зайнятих на сезонних сільськогосподарських роботах у відповідно до угод про співробітництво в галузі трудової міграції і соціального захисту трудящих-мігрантів.

Відповідно до статті 12 Закону РК «Про державну службу» право заняття державних посад мають тільки громадяни Республіки Казахстан. Іноземні фахівці не мають права займати державні посади в РК. Роботодавець для отримання дозволу на залучення іноземної робочої сили надає в уповноважений орган такі документи:

заяву на видачу дозволів на казахській або російській мові із зазначенням кількості, категорії залученої іноземної робочої сили за окремими професіями та кваліфікацій;
кваліфікаційні вимоги, встановлені для кожної посади відповідно до Кваліфікаційного довідника посад керівників, спеціалістів та службовців, Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт і професій робітників, що затверджуються центральним виконавчим органом;
обгрунтування необхідності знання іноземної мови та міжнародних стандартів, досвіду роботи за кордоном;
довідку про наявність пропозицій по вакантним посадам з регіональної бази даних уповноваженого органу, у строк не більше ніж за місяць з дня подання заяви;
оригінали республіканських і місцевих періодичних видань з оголошеннями про наявні вакансії з зазначенням кваліфікаційних вимог до посади на казахській та російській мовах, що опубліковані не менш ніж за один і не більше ніж за три місяці до подання заяви до уповноваженого органу;
результати пошуку по республіканській базі даних ринку праці через web-сайт центрального виконавчого органу;
інформацію про виконання особливих умов раніше виданих дозволів (у разі їх наявності);
мотивовану відмову роботодавця казахстанським громадянам на вакантну посаду;
обгрунтування кількості залученої іноземної робочої сили.

Відповідно до пункту 15 Правил уповноважений орган розглядає надані роботодавцем документи протягом десяти робочих днів з дати їх подання, приймає рішення про видачу (невидачу) дозволу за рекомендаціями Комісії з видачі дозволів на залучення іноземної робочої сили (далі - Комісія). Роботодавець при наявності дозволу укладає з іноземними працівниками трудові договори відповідно до законодавства про працю РК. Далі, відповідно до пункту 22 Правил не пізніше трьох місяців з дня отримання дозволу роботодавець формує списки залученої іноземної робочої сили і надає їх до уповноваженого органу. Пунктом 23 Правил встановлено, що списки залученої іноземної робочої сили складаються роботодавцем в п'яти примірниках із зазначенням: прізвища, імені, по батькові, дати і року народження, громадянства, країни постійного проживання, країни виїзду, спеціальності та освіти, найменування професій і посад відповідно до Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт і професій робітників, Кваліфікаційного довідника посад керівників, фахівців та інших службовців, Державного Класифікатора Республіки Казахстан 01-99 "Класифікатор занять", що затверджуються центральним виконавчим органом.
До переліку залученої іноземної робочої сили додаються:

нотаріально завірені переклади документів про освіту;
медичні довідки дослідження на ВІЛ;
завірені роботодавцем документи, що підтверджують трудову діяльність працівника;
копія укладеного трудового договору;
документи, що гарантують виїзд іноземної робочої сили за межі Республіки Казахстан після закінчення терміну дозволів.

Уповноважений орган після розгляду документів на відповідність встановленим Правилами вимогам протягом п'яти робочих днів з дня їх подання затверджує надані роботодавцем списки.
Згідно з пунктом 3 Правил їх дія не поширюється на іноземних громадян та осіб без громадянства, які:

працюють першими керівниками іноземних юридичних осіб, їх філій, представництв;
перебувають у відрядженні, термін якої не перевищує сумарно 45 календарних днів протягом одного календарного року;
працюють першими керівниками організацій, що уклали з Урядом РК контракти на суму інвестицій в грошовому еквіваленті понад 50 мільйонів доларів США, і першими керівниками юридичних осіб РК, що здійснюють інвестиційну діяльність в пріоритетних видах діяльності та уклали контракт з уповноваженим органом з інвестицій;
працюють першими керівниками банківських, страхових (перестрахувальних) організацій;
працюють першими керівниками виконавчих органів акціонерних товариств РК, у яких не менше 50% акцій належить державі;
є співробітниками дипломатичних представництв та міжнародних організацій, працівниками консульських установ, акредитованих в РК;
прибувають з метою надання благодійної та гуманітарної допомоги;
є представниками іноземних засобів масової інформації, акредитованих в Республіці Казахстан;
є членами екіпажів морських і річкових суден, повітряного, залізничного та автомобільного транспорту, що належать іноземним організаціям;
працюють артистами і спортсменами;
є індивідуальними підприємцями;
постійно проживають в РК;
отримали статус біженця чи політичний притулок на території РК.

При плануванні виїзду за кордон з метою працевлаштування через українських посередників МЗС України рекомендує громадянам України перевіряти наявність в суб’єкта господарської діяльності відповідної ліцензії на посередництво у працевлаштуванні на роботу за кордоном через Міністерство соціальної політики України (сайт - www.mlsp.gov.ua, розділ «Діяльність» - «Працевлаштування за кордоном»).



Митні питання тощо

Фізичні особи нерезиденти та / або резиденти РК можуть ввозити та / або вивозити готівкову іноземну та / або національну валюту на територію РК / з території РК

Розмір ввезення готівкової іноземної та / або національної валюти законодавчо не обмежений.

Вивезення готівкової іноземної валюти з РК фізичними особами резидентами та / або нерезидентами у розмірі, що не перевищує еквівалент 10 000 доларів США, дозволений без надання до митного органу документів, що підтверджують легальність походження вивозиться іноземної валюти.

Легальність походження вивозиться фізичними особами резидентами та / або нерезидентами готівкової іноземної валюти з РК в розмірі, що перевищує еквівалент 10 000 доларів США, повинна підтверджуватися митному органу шляхом надання податкових декларацій, оформлених за встановленими формами № 200 і № 210 або пасажирської митної декларації, оформленої при ввезення, із зазначенням суми раніше ввезеної готівкової іноземної валюти.

Звертаємо увагу, що ввезення та / або вивезення на територію РК / з території РК платіжних документів (наприклад, чеків, в тому числі дорожніх, векселів тощо) номінал яких виражено в національній або іноземній валюті, не підлягає письмовому декларуванню та здійснюється без обмежень.

Телефони екстрених служб та інші корисні номери:

101 - протипожежна служба

102 - поліція

103 - швидка медична допомога

104 - служба газу

112 - служба аварійно-рятувальних робіт (служба порятунку)

171 - замовлення міжміських та міжнародних переговорів

118 - довідкова служба операторів місцевого телефонного зв'язку

169 - платна довідково-інформаційна служба

+7 (7172) – 72 01 64 – Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ Республіки Казахстан

У разі надзвичайних ситуацій та з питань отримання консультацій консульсько-правового характеру:

Почесне Консульство України у м. Караганда

Керівник:
Досмагамбєтов Єрлан
Почесний консул України у Республіці Казахстан

Адреса:
м. Караганда, вул. Леніна, 2, 100012

Телефон:
+7 7212 400767

Факс:
+7 7212 400767

Графік роботи:
Понеділок-П’ятниця:

10.00-17.00

Межі консульського округу:
Карагандинська обл.

Почесне Консульство України у м. Костанай

Керівник:
Тарасенко Анатолій Володимирович
Почесний консул України у Республіці Казахстан

Адреса:
м. Костанай, вул. Темібаєва 39

Телефон/факс:
+77142535460

e-mail:
kpdvor@yandex.kz

Графік роботи:
Понеділок-П’ятниця:

10.00-17.00

Межі консульського округу:
Костанайська та Актюбінська обл.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії» +38(044)284-19-15 (оплата за тарифами відповідного оператора зв’язку).

Громадяни також мають можливість подати електронне звернення до органів виконавчої влади через веб-сайт Урядового контактного центру: www.uke.gov.ua

Джерело: https://mfa.gov.ua/ua/consular-affairs/travel-advice/58-kz





На правах реклами