Ми у Facebook
29.03.2019, 11:20

Як зробити правильний вибір?

Питання вибору часто постає у житті. Будь ви студентом, підприємцем чи домогосподаркою, перед вами повсякчас постають ситуації у яких потрібно сказати своє ТАК або НІ.
Секретар Національної спілки журналістів України, викладач кафедри журналістики Національного університету “Острозька академія”,керівник Школи універсального журналіста, головний редактор Видавничого дому “ОГО”, Віталій ГОЛУБЄВ розповів про правила, яких дотримується у ситуації, коли потрібно обирати:

Чим керуюсь, якщо два варіанти, між якими потрібно обрати, приблизно однакові. (Два проекти - за який взятися, дві конференції в один час - куди їхати, дві справи схожої терміновості - яку обрати).

Уточню: про життєво важливі справи мова не йде. (Але їх насправді не так і багато - ми самі призначаємо роль більшості своїх життєвих завдань).

Отже, мої критерії вибору:

1. Емоційний відгук, інтуїтивне відчуття: мені буде цікаво / приємно цим займатися? Якщо не надихає, а то й дратує вже на етапі "до" - якими будуть відчуття на етапі "під час"?

2. Відповідність довгостроковим цілям. Ця справа вписується в один з МОЇХ пріоритетів? (Якщо справа стосується інших людей - протиріччя немає. Якщо добрі стосунки з тими людьми - знову ж таки в МОЇХ пріоритетах). Потрібно чітко розуміти, ЩО для Вас важливо на даному етапі життя.

3. Можливість подальшого розвитку проекту. Це справа "на один раз" чи її можна якось розвинути, продовжити, як зараз модно говорити - масштабувати?

Приклад.

Запропонували дати інтерв'ю на місцевому радіо. І в цей самий час - "взяти участь у закритому експертному обговоренні, яке проводить ГО "ХХХ" за участю представника донора - міжнародного фонду "YYY".

Що оберу?

Більшість колег, яким пропоную цю задачку, кажуть: звісно, експертне обговорення. По-перше, закрита тусовка, престиж. По-друге, познайомлюсь з представником фонду - раптом грант дадуть. А радіо - хто його зараз слухає?..

А якщо подивитись по-іншому? Максимум, що дасть двогодинна дискусія - візитка з текстом англійською мовою. Бо донор, який себе поважає, ввічливо порадить Вам слідкувати за анонсами грантових конкурсів на сайті фонду і брати участь у вебінарах, де роз'яснюють принципи бюджетування. (Вже мовчу про те, що для того, аби грант отримати, треба його спочатку написати. Багато хто не любить "грантоїдів" через елементарні власні лінощі і заздрість до більш наполегливих колег, які сідають і пишуть проект за проектом). А дискусія, на яку Вас запросили, тому й "закрита", що ніхто туди особливо не рветься)

А інтерв'ю на радіо - записується. Вторинна його аудиторія за мінімальних зусиль з Вашого боку зможе стати в рази більшою за первинну. Віддаєте аудіозапис на розшифровку - ріжете "кусками" - і ось готові стаття, пости, матеріал для нових виступів тощо. А здавалося б - 15 хвилин поговорили)

Звісно, це все важливо, якщо публічність - у Ваших пріоритетах. І вам "в кайф" виступати публічно і ділитись контентом, як мені. Повертаємось до п.1-2.

І ще. Якщо зовсім важко визначитися, можна спочатку погодитися на обидва варіанти, а в останній момент обрати той, що до душі. Тобто все ж прислухатися до інтуїції.

Життя занадто коротке, щоб працювати на чужі цілі без жодної віддачі для себе. Головне - все ж таки вчасно і переконливо пояснити причину відмови.

Ображатимуться на Вас не за відмову, а за мовчанку. Яка до останнього давала надію. Ображаються насамперед коли "морозитесь", а не коли аргументовано відмовляєте.

І зовсім останнє. Тривалі вагання між варіантами, не вартими виїденого яйця, "з'їдають" життєву енергію. Яка потрібна нам для важливіших справ.

Тренувальна вправа: взяти собі за правило робити замовлення в кав'ярні відразу. Яка різниця, за великим рахунком? Сьогодні - еспресо, завтра - лате. Чи навпаки. А не затримувати чергу своїм: "Ой... а я ще не визначилась... може, капучино... може, какао хочу... а може не хочу... я ще подумаю".





На правах реклами