Ми у Facebook
12.07.2019, 12:00

Фітофтора: Як захистити врожай від небезпечної хвороби

Фітофтора – одне з найпоширеніших грибкових захворювань, що вражає картоплю, томати, баклажани, перець, суницю. Особливо небезпечна фітофтора для томатів та картоплі, оскільки вражає рослини в період дозрівання плодів, коли боротись з нею практично неефективно.
Профілактика появи фітофтори:

- перед посадкою потрібно обробляти посівний матеріал фунгіцидами
- використовувати сорти рослин, стійкі до хвороби
- висадження рослин на відстані один від одного, не допускаючи загущення посадок
- не допускати появи підвищеної вологості: мульчування ґрунту, видалення нижнього листя рослин
- проведення профілактичних обробок рослин фунгіцидами
- при підозрі на зараження, хвору рослину варто знищити.
- не використовуйте занадто багато добрив (особливо азотних).
- збирати плоди трохи зеленими (з подальшим дозріванням).

Після збору врожаю потрібно ретельно обробляти ґрунт та знищувати потенційні джерела хвороби старе бадилля, гнилі плоди.

Боротьба з фітофторою з застосуванням хімічних засобів захисту рослин:

Для боротьби з фітофторою найчастіше використовують фунгіциди – речовини, які вбивають збудників грибкових захворювань.

Рекомендовані препарати для населення: Ацидан,ЗП – 25гр/5л. води, Квадріс 250SC – 6мл/5л. води, Купроксат КС – 30-50мл./1сотка, Превікур Енерджі 840 – 25мл/4л. води,Скор 250ЕС – 5мл/5л.води, Ридоміл Голд – 25 гр/5л. води. При обробці рослин фунгіцидами слід пам’ятати, що фітофтороз досить швидко пристосовується до застосовуваних препаратів, тому їх періодично рекомендується міняти.

На ряду з традиційними засобами у продажу з’явилися препарати нового покоління – мікробіологічні. Екостерн р.- 10-15мл/10л. води, Трихо Плант КС 200 мл/100м/²для обробки коренів розсади (зануренням у 1% робочий розчин), 150-200 мл/10л води/100 м2 кореневе підживлення. До їх складу входять бактерії, які знищують різні грибкові захворювання, що вражають рослини. За своєю ефективністю вони поступаються фунгіцидним препаратам, але одночасно з тим, вони є більш екологічними.

УВАГА!Плоди рослин, оброблені хімічними препаратами, не можна вживати в їжу протягом мінімум 3-х тижнів.

Крім хімічних і мікробіологічних препаратів існують “народні” засоби, які хоч і поступаються вищезгаданим, все ж допомагають боротися з фітофторою.

Найпростіші методи – це настої цибулі, часнику, редиски або листя черемхи. Так, у відрі води настоюється 100-150 грам дрібно подрібненого або пропущеного через м’ясорубку часнику (зубчиків) і настоюється протягом 2-3 годин. Цим розчином рослини обробляються кожні 2-3 тижні.

Попіл - ще один спосіб боротьби з фітофторою. У 3-х літрах води розчиняється 500 грам золи. Отриманий розчин прокип’ятити протягом 30 хвилин, дати настоятися і розбавити в 10 літрах води з додаванням 30 грам мила.

За матеріалами zt-dpss.gov.ua





На правах реклами