Ми у Facebook
06.10.2019, 14:40

Непродані продукти магазини віддаватимуть бідним

Новий закон проти харчових відходів почав діяти у Польщі.
Тепер магазини й супермаркети у сусідній країні або мають роздавати непродану їжу, або платити за кожен викинутий кілограм харчів.

Заклади торгівлі будуть зобов'язані віддавати на соціальні потреби непродану продукцію непридатного для продажу вигляду і продукти харчування, в яких закінчується термін споживання, повідомила польська газета Rzeczpospolita.

Для цього влада пропонує підприємствам упродовж 5 місяців самостійно вибрати соціального партнера - неурядову благодійну організацію чи так званий продовольчий банк, яким вони будуть безкоштовно віддавати товар для нужденних. Потім - укласти з контракт про безоплатне передавання товарів на соціальні потреби.

Перші два роки новий закон буде поширюватися тільки на великі магазини площею понад 400 кв. м. Потім це правило торкнеться дрібних торгових точок.

Як пояснила виданню Анна Пржетакевич, PR-спеціаліст відділу продовольчих банків, закон про харчові відходи накладає на магазини не тільки обов’язок дарувати непродану їжу, а й організовувати освітні кампанії для клієнтів двічі на рік у співпраці з соціальними організаціями. Кампанії з підвищення обізнаності громадськості про харчові відходи - це перший крок до вирішення проблеми, що більшість продуктів харчування викидається вдома. Магазини впливають на наші споживчі рішення та на те, що ми наповнюємо кошики різними маркетинговими хитрощами.

“Харчові відходи є складною проблемою як з економічних, так і з соціальних причин“, - каже А.Пржетакевич.

Фото rp.pl/Bloomberg





На правах реклами